Cauzele, consecințele și simptomele cetozei
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Cetoza poate apărea în mod natural în organism din motive metabolice sau poate fi indusă prin dietă. În acest proces, organismul își folosește propriile grăsimi sau grăsimile din alimente pentru a produce energie. Care sunt cauzele, consecințele și simptomele cetozei?
Cetoza are anumite beneficii (de exemplu, în controlul excesului de greutate). Totuși, există și consecințe nedorite legate de tulburările gastrointestinale, metabolice și osoase.
Mai jos, vom explica detaliat ce este cetoza, cum apare și care sunt simptomele acesteia.
Ce înseamnă „cetoză”?
După etimologia sa, acest termen provine din keto sau ceto (în latină), care are legătură cu cetonele. Alături de sufixul -osis, denotă o stare anormală, o degenerare, o uzură sau o tulburare.
Pe scurt, sensul cuvântului cetoză în domeniul medicinei actuale se referă la un nivel anormal de ridicat de cetone în organism. Cetonele sunt compuși organici care au o grupare carbonil atașată la atomii de carbon.
Potrivit cercetărilor, în absența carbohidraților, grăsimile sunt descompuse pentru a obține energie, producând corpi cetonici în ficat. Cele mai cunoscute cetone sunt 3-hidroxibutiratul (3HB) și acetoacetatul (AcAc). Acestea sunt transportate în țesuturi pentru a permite buna funcționare a organismului.
Descoperiți: Dieta lazy keto: ce este și care sunt riscurile ei?
Cauzele cetozei
Cetoza apare atunci când organismul începe să folosească grăsimile ca sursă principală de energie, în loc de carbohidrați, mai ales când aceștia nu sunt disponibili în cantitate suficientă.
Există mai multe explicații sau cauze posibile:
- Activarea metabolismului energetic al lipidelor în timpul sarcinii și, de asemenea, în copilărie
- Diete în care există un consum redus de carbohidrați
- Exerciții fizice sau activitate fizică intensă
- Lipsa hormonului de creștere
- Perioade lungi de post
- Dietă foarte bogată în grăsimi
- Tulburări metabolice
- Diabet și hipoglicemie
- Intoxicație cu alcool
Dieta ketogenică
Așa-numita dietă ketogenică sau dietă keto este urmată cu scopul de a arde grăsimile, reducând consumul de carbohidrați, adică zaharuri, făinuri și tuberculi, printre altele. În același timp, consumul de grăsimi benefice crește.
Într-o astfel de dietă, aportul de carbohidrați nu trebuie să reprezinte mai mult de 10% din totalul caloriilor zilnice. Generarea de corpi cetonici este crescută.
Simptomele cetozei
Fie din cauza dietei, fie din motive metabolice, patologice sau de altă natură, cetoza produce modificări în funcționarea organismului, care se manifestă prin diferite semne. Principalele sunt următoarele:
- Slăbiciune
- Dureri de cap
- Pierderea poftei de mâncare
- Respirație urât mirositoare (halitoză)
- Senzație de sete constantă
- Greață și vărsături ocazionale
- Frecvența crescută a urinării
- Constipație sau, dimpotrivă, diaree
- Senzație de gust amar sau metalic în gură
Respirația urât mirositoare este experimentată mai ales în timpul postului. Poate dispărea după câteva zile, odată ce organismul se adaptează la dieta keto.
Testele de urină și sânge pot detecta creșterea corpilor cetonici. Cetoza apare atunci când concentrația lor este peste 0,5 mmol/L. Totuși, aceasta poate varia în funcție de nivelul de hidratare. Pot exista chiar și rezultate fals negative.
Are cetoza beneficii?
Procesul de cetoză oferă suficientă energie pentru ca organismul să funcționeze atât fizic, cât și mintal. Ca urmare a postului sau a unei diete sărace în carbohidrați, organismul poate începe să ardă grăsimile stocate.
Aceasta este o veste bună pentru persoanele supraponderale sau obeze. Din acest motiv, există studii care susțin că dietele ketogenice pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară prin reducerea procentelor de grăsime corporală.
Cetoza a fost asociată cu un risc redus de a dezvolta diferite tipuri de cancer, în special prin reducerea dimensiunii tumorilor, potrivit mai multor studii pe acest subiect. Glucoza este considerată a fi un aliment pentru celulele canceroase.
De asemenea, s-a constatat că dietele ketogenice oferă beneficii în prevenirea și tratamentul diabetului de tip 2, îmbunătățind profilul glicemic, sensibilitatea la insulină și nivelurile plasmatice ale hemoglobinei glicozilate.
Utilizarea dietei ketogenice pentru a trata afecțiunile neurologice, cum ar fi epilepsia, este în fază experimentală. Deși cercetările raportează rezultate pozitive, mecanismul de acțiune neuroprotector nu este încă foarte clar.
Simptomele cetozei: consecințe asupra sănătății
Cetoza prezintă și riscuri pentru sănătate. În acest sens, din cauza unor tulburări metabolice, atunci când organismul nu reușește să expulzeze corpii cetonici, prezintă o creștere a concentrațiilor sanguine.
Apoi, poate apărea acidoză metabolică. Dacă sângele devine prea acid, acesta afectează funcționarea organelor, ducând la comă și moarte.
Alte consecințe asupra sănătății sunt descrise în diverse studii:
- Tulburări gastrointestinale: constipație, greață și înrăutățirea refluxului gastroesofagian.
- Modificări metabolice: creșterea colesterolului seric, hipocalcemie, hipomagnezemie, carnitină scăzută, anemie și lipsă de seleniu, cupru și alte minerale.
- Tulburări osoase: poate interfera cu metabolismul fosfocalcic și al vitaminei D, crescând riscul de a dezvolta osteopenie și de a suferi fracturi.
- Au fost descrise cazuri de pietre la rinichi, pancreatită și litiază biliară.
Există câteva mituri în jurul cetozei care sunt nefondate. De exemplu, nu există dovezi care să arate că dieta keto afectează căderea părului.
Descoperiți: Alimente permise în dieta keto
Atenție la simptomele cetozei
Dieta ketogenică poate fi foarte restrictivă, iar organismul poate avea de suferit la un moment dat, fie în timpul adaptării, fie în timp. Prin urmare, se recomandă să nu fie ținută mai mult de 2 sau 3 luni.
Dieta ketogenică este contraindicată în anumite cazuri. Acestea includ persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile însărcinate sau care alăptează, pacienții cu insuficiență hepatică sau renală, boli cardiovasculare, antecedente de accident vascular cerebral sau calculi biliari.
Cetoza aduce beneficii, dar și complicații. Nu poate fi tratată cu superficialitate. Prin urmare, merită să ne amintim că dieta keto și orice altă dietă trebuie urmate sub îndrumarea unui profesionist în domeniul sănătății.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Armeno M, Caraballo R, Vaccarezza M. Consenso nacional sobre dieta cetogénica. Rev Neurol 2014; 59 (5): 213-223.
- Barrera Pongutá M, Sánchez Torres E, Umbarila Rubio S, et al. Dieta cetogénica en enfermedad convulsiva infantil: certidumbres e incertidumbres. Revista Neuronum. 2020; 6(1): 58-69.
- Bektas F, Eray O, Sari R, Akbas H. Point of care blood ketone testing of diabetic patients in the emergency department. Endocrine Research. 2004; 30:3: 395-402.
- Concha L, Durruty P, García de los Ríos M. Ketosis prone type 2 diabetes (KPD). Rev. méd. Chile. 2015; 143(9): 1215-1218.
- Dashti H, Bo-Abbas Y, Asfar S, et al. Ketogenic diet modifies the risk factors of heart disease in obese patients. Nutrition. 2003; 19: 901- 902.
- Gannon M, Nuttall F. Effect of a high-protein, lowcarbohydrate diet on blood glucose control in people with type 2 diabetes. Diabetes. 2004; 53: 2375-82.
- Mitchell G, Kassovska-Bratinova S, Boukaftane Y, et al. Medical aspects of ketone body metabolism. Clinical and Investigative medicine. Medecine Clinique et Experimentale. 1995;18(3):193-216.
- Nebeling L, Miraldi F, Shurin S, Lerner E. Effects of a ketogenic diet on tumor metabolism and nutritional status in pediatric oncology patients: two case reports. J Am Coll Nutr. 1995; 14: 202-208.
- Ríos V, Panico L, Demartini M, Carniello M. Complicaciones en el tratamiento de la epilepsia con dieta cetogénica. Rev. neurol. 2001; 33(10): 909-915.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.