Ce este Bryonia alba și care sunt utilizările ei?
Bryonia alba a devenit un remediu homeopat celebru. Este obținut din rădăcinile plantei cu același nume, originară din centrul, sudul și estul Europei. Aparține familiei cucurbitaceelor, care sunt plante cățărătoare. Poate fi recunoscută după frunzele sale de formă pentagonală, cu margini ascuțite, florile alb-verzui și fructe negre cărnoase.
În ciuda faptului că fructele plantei Bryonia alba sunt toxice, medicina tradițională folosește rădăcina în scopuri terapeutice. Care sunt principalele sale utilizări, beneficii și efecte secundare?
Bryonia alba: ce beneficii i se atribuie?
Principiile active ale plantei îi conferă diverse proprietăți medicinale. Să vedem în detaliu care sunt acestea și cum pot îmbunătăți sănătatea.
1. Constipație și retenție de lichide
Bryonia alba este considerată o plantă emetică, adică un remediu capabil să provoace vărsături. În mod similar, poate acționa ca un diuretic, care stimulează eliminarea apei și a electroliților prin urină.
În general, în ciuda lipsei de dovezi, literatura populară afirmă că este de ajutor în următoarele afecțiuni:
- Constipație
- Durere de stomac
- Retenție de fluide
Recomandăm: Cum să folosiți cuișoarele în remedii pentru digestie
2. Inflamație
Bryonia alba este folosită de mulți pentru posibilele sale efecte antiinflamatorii. Este adesea folosită pentru a reduce durerile articulare și este un ingredient comun în medicamentele pentru artrita reumatoidă și durerile de cap.
Mecanismul său de acțiune constă în dilatarea vaselor de sânge, a căror contracție este legată de migrenă și diverse disconforturi. Cu toate acestea, dovezile științifice care abordează aceste proprietăți nu sunt concludente.
De fapt, un studiu clinic publicat în British Journal of Clinical Pharmacology a constatat că utilizarea unui extract de Bryonia și arnică nu a avut niciun efect asupra umflăturilor și sângerărilor care pot apărea după o intervenție chirurgicală pe inimă.
3. Activitate anticanceroasă
Compușii activi ai plantei au fost studiați ca adjuvanți împotriva cancerului. Un studiu publicat în Journal of Natural Products a stabilit că extractele de rădăcină de Bryonia alba au potențial antitumoral. Scad riscul de apariție a tumorilor și pot să inhibe expansiunea acestor celule.
Un studiu in vitro publicat în Avicenna Journal of Phytomedicine a constatat că această plantă are efecte citotoxice, adică împiedică diviziunea și creșterea celulelor canceroase.
Cercetările indică faptul că aceste proprietăți sunt eficiente împotriva carcinomului cu celule scuamoase la nivelul capului și gâtului, precum și împotriva adenocarcinomului colului uterin. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii.
4. Alte beneficii ale plantei Bryonia alba
Bryonia alba este considerată un remediu homeopat. Prin urmare, cultura populară îi atribuie multe alte beneficii:
- Ameliorarea gripei și a simptomelor acesteia
- Ameliorarea oreionului
- Ameliorarea traheitei, pneumoniei și bronșitei
- Controlul sindromului de ochi uscat
- Ameliorarea senzației de vertij
Efecte secundare și contraindicații
Primul lucru pe care ar trebui să-l știți despre această plantă este că nu trebuie să-i consumați fructele. Acestea au niveluri ridicate de toxicitate, capabile să provoace boli cronice și chiar deces.
Celelalte părți ale acestei plante pot fi și ele toxice, dar fără consecințe fatale. Indiferent de doza pe care o luați, vă poate provoca simptome precum:
- Greaţă
- Vărsături
- Ameţeală
- Oboseală
- Respirație dificilă
- Diaree
- Urinare excesivă
Având în vedere lipsa dovezilor științifice ale efectelor sale asupra femeilor însărcinate și care alăptează, aportul trebuie limitat dacă nu există aprobarea unui specialist.
Dozaj și indicații
Homeopatia prevede doze diferite în funcție de afecțiune:
- În timpul unei febre însoțite de transpirație, sete intensă și dureri musculare, se recomandă consumul a 5 granule de Bryonia alba în diluție de 9 CH (diluție centesimală) la fiecare 4 ore.
- În cazul artritei, doza stabilită este de 5 granule în diluție de 5 CH distribuite în 2 prize pe zi, timp de 10 zile. Cu toate acestea, dacă aveți sinovită acută, doza trebuie administrată la fiecare 2 ore.
- Pentru sindromul de ochi uscat, se recomandă administrarea Bryonia alba într-o diluție de 5 CH, de 6 ori pe zi, timp de 3 luni.
Atenție, dozele pot varia în funcție de producătorul suplimentului. Prin urmare, informațiile de pe etichetă trebuie întotdeauna verificate. În plus, discutați cu medicul homeopat sau fitoterapeutul. Suplimentul nu trebuie luat în asociere cu tratamente medicale din cauza riscului de interacțiuni.
Recomandăm: 7 plante adaptogene pentru combaterea stresului
Ce să rețineți despre Bryonia alba?
Bryonia alba este un medicament homeopat care se face din rădăcinile plantei cu același nume. Această plantă cățărătoare originară de pe continentul european se remarcă prin frunze pentagonale cu margini ascuțite, flori alb-verzui și fructe negre otrăvitoare.
În ceea ce privește proprietățile sale medicinale, are un efect antiinflamator și activitate antitumorală. În plus, pare utilă în tratamentul constipației, oreionului, gripei, artritei și sindromului de ochi uscat.
Având în vedere nivelurile ridicate de toxicitate ale plantei, aceasta trebuie folosită doar sub supraveghere medicală. Fructele pot fi mortale, iar consumarea altor părți ale acestei plante, chiar și în cantități mici, poate declanșa o serie de neplăceri.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- ornu C, Joseph P, Gaillard S, Bauer C, Vedrinne C, Bissery A et al. No effect of a homoeopathic combination of Arnica montana and Bryonia alba on bleeding, inflammation, and ischaemia after aortic valve surgery. British Journal of Clinical Pharmacology. 2010;69(2):136-142.
- Ukiya M, Akihisa T, Yasukawa K, Tokuda H, Toriumi M, Koike K et al. Anti-Inflammatory and Anti-Tumor-Promoting Effects of Cucurbitane Glycosides from the Roots of Bryonia dioica. Journal of Natural Products. 2002;65(2):179-183.
- Pourgonabadi S, Amiri MS, Mousavi SH. Cytotoxic and apoptogenic effects of Bryonia aspera root extract against Hela and HN-5 cancer cell lines. Avicenna J Phytomed. 2017 Jan-Feb;7(1):66-72.
- Kujawska M, Svanberg I. From medicinal plant to noxious weed: Bryonia alba L. (Cucurbitaceae) in northern and eastern Europe. J Ethnobiol Ethnomed. 2019 May 9;15(1):22.
- Ielciu I, Frédérich M, Hanganu D, Angenot L, Olah NK, Ledoux A, Crișan G, Păltinean R. Flavonoid Analysis and Antioxidant Activities of the Bryonia alba L. Aerial Parts. Antioxidants (Basel). 2019 Apr 20;8(4):108.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.