Logo image
Logo image

Ce este oboseala menstruală și cum să o tratezi?

4 minute
Este posibil să fi simțit oboseala menstruală fără a ști ce este. Învățați să identificați acest simptom și, mai ales, cum să-i faceți față în timpul menstruației!
Ce este oboseala menstruală și cum să o tratezi?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Unul dintre semnele anterioare și care poate persista în timpul ciclului este oboseala menstruală. Această senzație, mai frecventă decât vă imaginați, funcționează ca un avertisment asupra anumitor dezechilibre din organism. Dacă sunteți epuizate după efort minim și observați o scădere a energiei, suferiți de oboseală menstruală. Din fericire, se tratează!

Oboseala menstruală și cauzele ei

Some figure

Oboseala face parte din sindromul premenstrual (PMS) definit de Oficiul pentru Sănătatea Femeii ca „un set de simptome ce apare cu una sau două săptămâni înainte de menstruație”.

În această fază, este mai probabil să experimentați anxietate, iritabilitate, schimbări de dispoziție, dureri de cap, umflături și slăbiciune. Simptomele se înrăutățesc odată cu creșterea temperaturii mediului.

Pe măsură ce ciclul avansează, senzațiile se diminuează până când, în sfârșit, oboseala dispare. Cauzele sunt asociate cu factorii enumerați mai jos:

  • Hormoni: modificările estrogenului și progesteronului influențează foarte mult oboseala. Fazele foliculare și ovulatorii sunt cele care necesită energie și suport hormonal. Din cauza fluctuațiilor, apare oboseala.
  • Deficit de fier: MPG Journal precizează că lipsa de fier duce la epuizare, palpitații și amețeli. În plus, puteți avea menstruații abundente sau anemie feriprivă din cauza lipsei de feritină.
  • Crampe: în timpul ciclului, nivelul agenților inflamatori crește. Amestecați cu hormonii, dezlănțuie crampele. Intensitatea durerii duce uneori la slăbiciune și amețeli.
  • Zahăr: în zilele ciclului, vă este poftă de mai multe dulciuri decât în mod normal. Instantaneu, veți simți un val de energie, dar odată ce dispare, se instalează oboseala. Singura soluție este să mâncați din nou, declanșând un cerc vicios.

Descoperiți: Chiloții menstruali: tot ce trebuie să știi

Cum se tratează oboseala menstruală?

Urmăriți cât durează disconfortul și cât de mult vă afectează. Atât timp cât acestea nu se agravează, țineți cont de următoarele sfaturi pentru a reduce oboseala menstruală:

1. Dieta corectă

Îmbunătățiți obiceiurile alimentare și respectați orele de masă. Optați pentru gustări care nu contribuie la creșterea glicemiei. Includeți legume și leguminoase în dietă, precum și alimente pe bază de proteine, mai ales ca gustare când plecați de acasă. O altă recomandare sunt alimente precum spanacul, având în vedere deficitul de fier din menstruație.

În mod similar, evitarea mâncărurilor grele funcționează împotriva oboselii menstruale. Deși cu ajutorul lor puteți lăsa mai mult spațiu între mese, organismul își va folosi toată energia pentru digestie și acest lucru declanșează oboseala. O soluție sunt gustările sănătoase.

2. Urmărirea ciclului

Profitați de tehnologie și instalați o aplicație pe telefon pentru a controla menstruația. Aceste sisteme anunță apropierea menstruație și marchează ziua de început și ziua de încheiere. De asemenea, vă permit să înregistrați emoțiile și nivelurile de energie.

Toate aceste informații sunt utile pentru a construi modelul corporal înainte și în timpul menstruației, ceea ce ajută la anticiparea simptomelor și la reacții mai bune la oboseală.

3. Exercițiile fizice

Potrivit unui articol publicat de NeuroRehab News, exercițiile aerobice oferă beneficii în menstruație, în special în ceea ce privește durerea și calitatea vieții. Prin sport, oferiți energie corpului și eliberați endorfine. Mersul pe jos, yoga sau ciclismul sunt activități eficiente.

4. Hidratarea

Some figure

Deshidratarea și oboseala merg mână în mână. Încercați să beți cel puțin 2 litri de apă pe zi și să ieșiți la aer curat. Nu consumați băuturi răcoritoare, cafea sau alte băuturi cu zahăr pentru a evita gazele și insomnia.

Pe de altă parte, un studiu de doctorat publicat de Universitatea din Santiago de Compostela indică faptul că aportul de alcool este asociat cu o creștere moderată a PMS care, după cum se știe deja, duce la oboseală.

5. Odihna

A dormi cel puțin 8 ore noaptea înseamnă mai puțină oboseală menstruală în zori. Cu o oră înainte de culcare, evitați ecranele.

Jurnalul Facultății de Medicină din Mexic explică faptul că utilizarea dispozitivelor electronice duce la somn insuficient, deoarece expunerea pe timp de noapte la lumina ecranelor interferează cu ritmurile circadiene și producția de melatonină.

Consecințele sunt alterarea arhitecturii normale a somnului și somnolența a doua zi. Câteva recomandări suplimentare pentru odihnă sunt:

  • Creați o oră de culcare. Fiți punctuale în fiecare seară.
  • Stați departe de cafea după-amiaza.
  • Folosiți un sistem de protecție menstruală care să vă facă să vă simțiți în siguranță, pentru a nu vă mai gândi tot timpul la scurgerile de sânge.
  • Reduceți zgomotul, astfel încât odihna să fie de calitate.

Citiți și: 6 semne care indică o problemă intestinală

6. Relaxarea

A avea grijă de sănătatea mintală este important pentru a ușura povara cauzată de oboseala menstruală. Nivelurile ridicate de stres implică, printre alte efecte, fluctuații hormonale care duc la cicluri neregulate. Practicați exerciții de respirație, yoga sau dedicați câteva ore unui hobby. Aceste activități vă relaxează și calmează oboseala menstruală.

Este timpul să mergeți la doctor

Oricât de frecvente sunt cazurile de oboseală cauzate de menstruație, dacă simptomele fizice devin invalidante, este timpul să vizitați medicul ginecolog. Severitatea senzațiilor poate avea la bază tulburări disforice premenstruale. Această afecțiune cuprinde manifestări cum ar fi depresia majoră și anxietatea.

De asemenea, există boli asociate cu disconfortul înainte și în timpul menstruației; de exemplu, sindromul ovarelor polichistice, probleme cu tiroida și anemie severă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carrillo-Mora P, Baraja-Martínez KG, Rangel-Caballero MF, Sánchez-Vázquez I. Trastornos del sueño: ¿qué son y cuáles son sus consecuencias? Revista de la Facultad de Medicina de México. Vol. 61. Núm. 1. México; 2018. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422018000100006
  • Fernández Míguez MDM. Estudio epidemiológico de los factores de riesgo del síndrome premenstrual y del trastorno disfórico premenstrual. España; 2019. https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=254018
  • Mas Esteve Hematología Hemoterapia M. Impacto del déficit de hierro y la anemia ferropénica en la salud de la mujer. MPG Journal. España; 2018. https://www.mendeley.com/catalogue/9d3bae16-6d45-364c-8b30-f02612330962/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bf83f13ad-2535-47ab-a7cb-e22323777a21%7D
  • Madroñero M. El papel del ejercicio en el dolor menstrual. NeuroRehab News. España; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/eccb4200-b313-3c84-b841-0beb45ffa708/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B957c3e6d-9077-4159-ac1c-f26a3d44f8e3%7D
  • Síndrome premenstrual. Oficina para la Salud de la Mujer. Estados Unidos; 2021. https://espanol.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.