Logo image
Logo image

Ce să faci pentru a trata puroiul din gât?

4 minute
Infecțiile bacteriene și virale pot provoca prezența puroiului în gât. Acestea sunt adesea însoțite de alte manifestări clinice.
Ce să faci pentru a trata puroiul din gât?
Ultima actualizare: 20 ianuarie, 2022

Puroiul în gât este produsul procesului inflamator secundar infecției amigdalelor sau faringelui. Poate fi cauzat de viruși sau bacterii care reușesc să prolifereze în zonă. Este adesea însoțit de alte simptome, cum ar fi durere în gât, dificultăți la înghițire și febră. Ce să faci pentru a trata puroiul din gât?

Tratamentul acestei afecțiuni se bazează pe antibiotice dacă infecția este de origine bacteriană. În plus, poți include medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru a ameliora durerea și febra. Dacă bacteriile nu sunt cauza, medicul poate lua în considerare alte tratamente. Vrei să afli mai multe despre el?

Infecții asociate cu puroiul în gât

Deși prezența puroiului în gât poate fi cauzată de infecții virale, este mai frecventă în infecțiile bacteriene. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că inflamația amigdalelor sau a faringelui este mai frecventă în afecțiunile virale. Acest lucru poate explica raritatea acestui simptom.

Aceste infecții tind să fie mai frecvente la copiii preșcolari (2 până la 6 ani), la femeile însărcinate și la vârstnici. De asemenea, sunt frecvente printre cei care au boli care compromit sistemul imunitar, cum ar fi pacienții cu cancer sau purtătorii virusului imunodeficienței umane.

Citește și: Durerea în gât de la stres: de ce apare și cum să acționezi?

Some figure
Prezența puroiului în gât poate fi un indiciu al infecțiilor bacteriene sau virale.

Infecții virale

Infecția virală care provoacă cel mai adesea puroiul în gât este mononucleoza infecțioasă, derivată din acțiunea virusului Epstein-Barr. În acest caz, puroiul apare ca mici plăci albicioase pe amigdale. În plus, există și alte manifestări clinice, cum ar fi următoarele:

  • Disconfort general
  • Oboseală
  • Rinoree
  • Tuse
  • Înroșirea ochilor
  • Febră scăzută

Cu toate acestea, infecția virală poate fi uneori cauzată de virușii care provoacă răceala comună, cum ar fi rinovirusul, adenovirusul, virusul gripal și virusul sincițial respirator. Mai rar, este provocată de virusul rujeolei și virusul imunodeficienței umane.

Infecții bacteriene

Infecțiile bacteriene care provoacă adesea puroi în gât sunt cauzate de Streptococcus pyogenes sau de streptococul de grup A. Acest lucru este cunoscut sub numele de amigdalită sau faringită streptococică.

Pe lângă prezența acestui simptom, apar următoarele manifestări clinice:

  • Durere care se intensifică la înghițire
  • Febră
  • Durere de cap
  • Dureri abdominale, greață și vărsături (în special la copii)

Amigdalele și faringele sunt roșii și mărite, cu o placă albicioasă sau gălbuie care are un miros urât.

Cum să diferențiem o infecție virală de o infecție bacteriană?

Caracteristicile puroiului din gât ne permit să facem diferența. În cazul infecțiilor bacteriene, acest puroi este mai gros, poate adera la palat sau la faringe și provoacă un miros foarte urât.

Dacă originea este bacteriană, apar și alte manifestări clinice, precum prezența ganglionilor inflamați la nivelul gâtului sau sub maxilar.

Singura modalitate de a confirma infecția este printr-un studiu serologic al anticorpilor specifici sau prin identificarea bacteriilor după prelevarea unei probe din gât cu un tampon.

Puroiul este întotdeauna de origine infecțioasă?

Atunci când puroiul din gât nu este însoțit de febră, stare de rău și durere la înghițire, poate fi vorba despre acumularea de resturi alimentare și secreții din gură pe amigdale.

Vorbim despre bile mici galbene sau albe, care se numesc caseum sau amigdaloliți. Apare și respirația urât mirositoare. Din fericire, bilele pot fi eliminate cu o igienă dentară adecvată, apă de gură și gargară cu apă sărată caldă.

Recomandăm: Durerea în gât – 12 remedii naturiste

Puroiul în gât poate genera complicații?

Atunci când nu există un tratament adecvat al infecției, puroiul se poate acumula în apropierea și în spatele amigdalelor, generând un „abces periamigdalian”.

În acest caz, terapia cu antibiotice ar trebui să fie mai agresivă și trebuie făcută drenarea puroiului acumulat, ceea ce poate necesita îndepărtarea amigdalelor. Acumularea puroiului în spațiul retrofaringian sau în spațiul parafaringian este o altă complicație.

Some figure

Cum poți trata puroiul din gât

După cum am menționat, tratamentul depinde de cauza infecției, care este determinată de un medic generalist sau otolaringolog. Adesea, tratamentul inițial constă în ameliorarea simptomelor.

Prin urmare, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt indicate pentru a ameliora durerea în gât, ganglionii limfatici umflați și febra. Acestea cuprind următoarele opțiuni:

  • Paracetamol
  • Ibuprofen
  • Diclofenac
  • Ketoprofen
  • Nimesulid
  • Naproxen

În plus, spray-urile sau apele de gură care conțin diclonină, fenol sau clorhexidină pot fi prescrise pentru puroiul din gât. Prin ameliorarea durerii în gât, dispar dificultățile de înghițire.

Pentru infecțiile virale, tratamentul constă în hidratare, odihnă și măsuri pentru a diminua simptomele. Dacă puroiul din gât este cauzat de un streptococ, este indicat benzetacil, amoxicilină cu acid clavulanic sau azitromicină.

Dacă inflamația gâtului persistă, se pot prescrie corticosteroizi orali, cum ar fi prednisonul. În orice caz, orice tratament farmacologic trebuie luat pe bază de prescripție medicală.

Nu încerca să elimini puroiul din gât cu degetul, tamponul de vată sau periuța de dinți. Acest lucru agravează atât inflamația, cât și durerea. Uneori duce chiar la apariția suprainfecțiilor. Pentru a trata puroiul din gât, mergi la medic!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.