Logo image
Logo image

Ce sunt stabilizatorii alimentari?

3 minute
Vă vom spune pentru ce sunt stabilizatorii alimentari și ce tipuri există. De asemenea, veți descoperi dacă sunt sau nu periculoși pentru sănătate atunci când sunt consumați în mod regulat.
Ce sunt stabilizatorii alimentari?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Stabilizatorii alimentari sunt o serie de aditivi care sunt folosiți frecvent în produsele industriale pentru a le îmbunătăți caracteristicile organoleptice. Ei pot fi naturali sau sintetici și, în general, sunt considerați destul de siguri pentru sănătate.

Ca regulă generală, împiedică separarea emulsiilor, spumei și suspensiilor în componente individuale. În acest fel, are loc creșterea vâscozității rezultatului final.

Înainte de a începe, trebuie să subliniem faptul că este vital să acordăm prioritate alimentelor proaspete. Aceste alimente au o densitate nutrițională ridicată, ceea ce le permite să satisfacă cerințele zilnice. Este esențial evitarea deficitelor, deoarece pe termen mediu acest lucru duce la dezvoltarea unor patologii cronice și complexe care afectează negativ bunăstarea.

Cum funcționează stabilizatorii alimentari?

După cum am menționat, stabilizatorii sunt responsabili de prevenirea separării componentelor emulsiilor. Datorită acestora, cantitatea de apă liberă este redusă. Stabilizatorii absorb o parte din lichid și fac ca densitatea preparatului să fie mai mare. Rezultatul va fi întotdeauna mai vâscos. În mod normal, sunt folosiți pentru a garanta echilibrul texturilor.

Some figure

În unele cazuri, siguranța acestor compuși a fost pusă la îndoială. Pentru a garanta că nu generează efecte nocive asupra organismului, EFSA efectuează din când în când anumite investigații.

Toate substanțele care se încadrează în categoria aditivilor alimentari trec printr-o serie de controale și analize riguroase înainte de a putea fi incluse în dietă în mod regulat.

Chiar și așa, există dezacorduri cu privire la anumiți compuși. Cei care generează cele mai multe dezbateri sunt cei încadrați în grupul îndulcitorilor artificiali. S-a demonstrat că afectează negativ microbiota, reducându-i densitatea și diversitatea. Acest lucru crește riscul de a suferi de patologii inflamatorii pe termen mediu sau de a experimenta probleme digestive care condiționează utilizarea nutrienților.

Descoperiți: Cele mai comune 9 alergii la copii

Care sunt cei mai folosiți stabilizatori alimentari?

Eticheta menționează stabilizatorii și aditivii alimentari utilizați în produs. De obicei, se folosesc termeni formați dintr-o literă și mai multe cifre.

Cei mai frecvenți stabilizatori sunt agar-agar și guma de guar. Pot acționa ca fibre și nu provoacă daune organismului pe termen mediu. Au capacitatea de a ajuta la reducerea constipației.

Some figure

Fibrele măresc volumul fecal, realizând astfel o mai mare activare a mecanoreceptorilor tubului digestiv. Acest lucru se traduce prin mișcări peristaltice mai intense, ceea ce facilitează coborârea scaunului.

Un studiu publicat în revista BMJ confirmă acest lucru. În plus, o parte din fibre servește ca substrat energetic pentru bacteriile care alcătuiesc microbiota.

Stabilizatorii alimentari naturali și artificiali

În cadrul grupului de stabilizatori, există compuși naturali și sintetici. Printre cele mai cunoscute opțiuni naturale sunt cele deja menționate, pectinele și acidul alginic. Nu generează efecte negative asupra organismului, deși la anumite persoane cu probleme inflamatorii intestinale stabilizatorii pot fi iritanți.

În cazul apariției simptomelor digestive după consumarea în mod repetat a unui produs cu stabilizatori, cel mai bine este să consultați un specialist. Poate exista o patologie, cum ar fi sindromul de colon iritabil. În acest caz, cel mai potrivit este să începeți o dietă cu conținut scăzut de aditivi și săracă în fibre.

Aditivii pot provoca și alergii, eliminarea lor din dietă fiind obligatorie pentru a evita complicațiile. Simptomele sunt adesea puternice.

Descoperiți: Alergiile la aditivii alimentari: pericole

Stabilizatorii: aditivi alimentari care îmbunătățesc textura alimentelor

După cum ați văzut, stabilizatorii sunt o serie de compuși utilizați pentru a obține textură și densitate în industria alimentară.

În general, este indicat să nu abuzați de acest tip de alimente, deoarece nu au întotdeauna o calitate bună din punct de vedere nutrițional. Promovați prezența alimentelor proaspete în dietă, capabile să furnizeze vitamine, minerale și compuși antioxidanți.

Pentru a încheia, trebuie să subliniem că aditivii alimentari nu sunt întotdeauna artificiali, ci de multe ori sunt extrași din plante sau elemente prezente în natură.

Sunt o alternativă mai bună, deoarece riscul de a experimenta efecte secundare după consum va fi mult mai mic. De asemenea, sunt șanse mai mici să genereze hipersensibilitate, alergii sau intoleranțe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., Israeli, D., Zmora, N., Gilad, S., Weinberger, A., Kuperman, Y., Harmelin, A., Kolodkin-Gal, I., Shapiro, H., Halpern, Z., Segal, E., & Elinav, E. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature514(7521), 181–186. https://doi.org/10.1038/nature13793
  • Tabbers, M. M., & Benninga, M. A. (2015). Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ clinical evidence2015, 0303.
  • Bellini, M., Tonarelli, S., Nagy, A. G., Pancetti, A., Costa, F., Ricchiuti, A., de Bortoli, N., Mosca, M., Marchi, S., & Rossi, A. (2020). Low FODMAP Diet: Evidence, Doubts, and Hopes. Nutrients12(1), 148. https://doi.org/10.3390/nu12010148

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.