Logo image
Logo image

Ceai sau cafea după masă: cât de bun este fiecare?

3 minute
Dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea, este important să consumați cafea sau ceai în mod regulat. Vă arătăm avantajele de a o face după masă!
Ceai sau cafea după masă: cât de bun este fiecare?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Consumul de ceai sau cafea după masă poate fi foarte bun pentru sănătate. Vorbim despre două băuturi care conțin un număr mare de fitochimicale cu capacitate antioxidantă. Acești compuși ajută la neutralizarea formării radicalilor liberi. Din acest motiv, nu trebuie să lipsească din dietă.

Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că aportul de cafea a generat multe discuții în comunitatea științifică timp de ani de zile. La început, a fost considerat dăunător. S-a speculat că ar putea crește nivelul tensiunii arteriale și ar putea provoca leziuni ale sistemului nervos central. Această teorie este în prezent exclusă.

Recomandăm: Cafeaua proteică: beneficii, recomandări și pregătire

Antioxidanții din cafea și ceai

Cafeaua și ceaiul sunt două băuturi care conțin substanțe fitochimicale de calitate. Aceste elemente acționează ca antioxidanți și protejează împotriva formării radicalilor liberi. Acest mecanism este asociat cu o incidență mai scăzută a patologiilor cronice și complexe, după cum arată cercetările publicate în Jurnalul European de Chimie Medicinală.

În plus, controlul oxidării încetinește procesele de îmbătrânire. Acest lucru este exprimat într-un studiu publicat în BioMed Research International.

Există speculații cu privire la posibilitatea suplimentării cu aceste produse cu scopul de a preveni modificările fiziologice apărute de-a lungul anilor. Multe dintre ele condiţionează eficienţa organismului atunci când acesta execută funcţii vitale.

De parcă acest lucru nu ar fi suficient, atât cafeaua, cât și ceaiul pot facilita digestia după o masă copioasă, ceea ce reduce disconfortul digestiv. Trebuie doar să fiți atenți în cazul în care se apropie momentul somnului, cu excepția cazului în care alegeți o varietate fără cofeină.

Cafeaua și ceaiul sunt capabile să stimuleze mobilizarea și oxidarea grăsimilor. Ele ajută la pierderea în greutate. Acest lucru se întâmplă prin două mecanisme:

  1. Pe de o parte, datorită cofeinei, care duce la utilizarea substraturilor energetice
  2. Pe de altă parte, există efectul antioxidanților, care cresc sensibilitatea la insulină și îmbunătățesc controlul nivelului de zahăr din sânge

Recomandăm: Latte cu dovleac sau rețeta de cafea cu dovleac

Some figure
Nu toate cafelele sunt la fel. Versiunea decofeinizată poate fi utilă pentru cei cu tulburări de somn.

Riscul de mortalitate

Este important de subliniat că există dovezi ce arată că aportul de cafea și ceai este invers proporțional cu riscul de deces din orice cauză. Acest lucru se datorează antioxidanților. S-a demonstrat că efectul este independent de conținutul de cofeină.

În termeni simpli, putem spune că ceaiul și cafeaua reduc mortalitatea.

Punctul de vedere al experților s-a schimbat foarte mult în ultima vreme. Cofeina este un alcaloid ce acționează ca un stimulent în organism. Îmbunătățește concentrarea și performanța sportivă. Cu toate acestea, provoacă o ușoară creștere a tensiunii arteriale, dar o face punctual și temporar.

Timp de mulți ani, s-a spus că aportul regulat al substanței este dăunător sănătății, deși astăzi nimeni nu mai crede acest lucru. Nu există nicio dovadă care să demonstreze un asemenea risc. De fapt, consumul de cafea sau ceai cu cofeină este asociat cu o tensiune arterială mai bună pe termen mediu.

În unele cazuri, prezența cofeinei în dietă poate fi descurajată. Un exemplu ar fi cel al persoanelor care suferă de migrene. De asemenea, trebuie remarcat faptul că acest element îngreunează somnul, ceea ce poate afecta capacitatea de odihnă.

Totodată, vorbim despre un alcaloid care are o limită toxică. După 400 mg consumate într-o singură zi devine dăunătoare sănătății.

Controlul dozei este important.
Some figure
Obiceiul de a prepara o infuzie după cină este clasic în unele culturi.

Consumul de cafea sau ceai după masă este bun pentru sănătate

Includerea cafelei și a ceaiului în dietă este pozitivă pentru organism. Consumul după masă poate fi benefic pentru digestie, reușind să ofere elemente antioxidante care vor menține o stare de echilibru în mediul intern.

Este important ca dieta să fie bine planificată pentru a maximiza efectul. Alimentele de origine vegetală trebuie să apară frecvent în meniu.

În plus, nu este suficient să aveți grijă doar de alimentație pentru o stare bună de sănătate. Trebuie promovate și alte obiceiuri, precum practicarea regulată a exercițiilor fizice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Sadowska-Bartosz, I., & Bartosz, G. (2014). Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. BioMed research international2014, 404680. https://doi.org/10.1155/2014/404680
  • O’Keefe, J. H., Bhatti, S. K., Patil, H. R., DiNicolantonio, J. J., Lucan, S. C., & Lavie, C. J. (2013). Effects of habitual coffee consumption on cardiometabolic disease, cardiovascular health, and all-cause mortality. Journal of the American College of Cardiology62(12), 1043–1051. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2013.06.035

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.