Logo image
Logo image

5 dintre cele mai sănătoase fructe

3 minute
Există numeroase modalități de a consuma fructele și o gamă variată de mâncăruri și băuturi în care le puteți adăuga. 
5 dintre cele mai sănătoase fructe
Sofía Quintana Alonso

Verificat și aprobat de fizioterapeutul Sofía Quintana Alonso

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pentru a avea o sănătate de fier, trebuie să avem și o alimentație adecvată. Evident, avem nevoie de fructe. Acestea se numără printre alimentele cu cele mai multe beneficii pentru organism. De aceea, este recomandat să le consumați oricând. Pentru a afla mai mult despre ele, iată o listă cu cele mai sănătoase fructe.

Cel mai bine este să consumați fructele proaspete. Dacă acest lucru nu este posibil, există multe fructe care își păstrează proprietățile chiar dacă sunt deshidratate sau congelate.

De asemenea, nu uitați că cel mai bine este să mâncați fructele cultivate local sau de sezon. Puteți consuma fructele în diferite moduri și le puteți include într-o gamă variată de feluri de mâncare.

Cele mai sănătoase fructe

1. Afinele

Afinele cresc preponderent în zonele cu climă rece, în emisfera nordică. Acestea au puține calorii, dar multiple proprietăți benefice pentru organismul nostru, cum ar fi conținutul bogat de vitamina C, potasiu, fier și calciu.

În plus, afinele conțin o concentrație mare de pigmenți naturali, cum ar fi antocianina și carotenoizii.

Some figure

Iată de ce afinele sunt niște antioxidanți naturali minunați. Acestea previn apariția unor boli precum cancerul, degenerarea maculară sau infecțiile urinare.

Afinele sunt o sursă bogată de fibre ce îmbunătățesc procesul digestiv, dar și sănătatea dinților, a părului și a mușchilor.

2. Portocalele

Portocalele se numără printre cele mai sănătoase fructe. După cum știți, acestea sunt o sursă excelentă de vitamina C, care contribuie la prevenirea și chiar tratarea bolilor respiratorii precum gripa, răceala sau guturaiul.

Totodată, portocalele conțin și o cantitate semnificativă de potasiu și hesperidină, un compus care poate reduce considerabil nivelul colesterolului din sânge.

Îți recomandăm să citești și:

Fructe bogate în potasiu – 10 exemple delicioase

Some figure

Aroma de portocale calmează nervii și ameliorează starea de anxietate, având un efect relaxant. O altă proprietate a portocalelor este aceea de antioxidant și depurativ, motiv pentru care aceste fructe detoxifică organismul. Atunci când mâncăm portocale, toate celulele corpului sunt protejate.

3. Merele

Merele sunt, de asemenea, printre cele mai sănătoase fructe. Acestea sunt un agent antioxidant natural foarte eficient, în special datorită flavonoidelor din compoziția lor. Consumul de mere poate preveni cancerul și poate întârzia îmbătrânirea prematură.

În același timp, merele întăresc sistemul imunitar.  În plus, medicii stomatologi recomandă consumul de mere pentru reducerea bacteriilor din cavitatea bucală.

Some figure

Cojile de mere conțin o cantitate mare de fibre ce scad nivelul colesterolului din sânge și, mai presus de toate, contribuie la buna funcționare a intestinelor.

Merele conțin și o cantitate importantă de calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu.

Află mai multe! Citește și:

Merele – 9 beneficii ale consumului zilnic

4. Kiwi

Deși nu sunt niște fructe foarte populare, kiwi au multe proprietăți pe care nu le cunoaștem. Kiwi este o sursă importantă de fibre care ajută la reglarea nivelului de colesterolul și facilitează tranzitul intestinal.

Some figure

Oricât ar părea de incredibil, kiwi conțin o cantitate dublă de vitamina C față de portocale. Această vitamină întărește sistemul imunitar, previne apariția bolilor respiratorii și contribuie la absorbția fierului în organism.

Kiwi sunt bogate în luteină, un pigment natural care acționează ca un filtru împotriva radiațiilor solare. Aceste fructe au un conținut bogat de acid folic ce previne anemia și problemele cardiovasculare.

5. Căpșunile

În afară de faptul că sunt delicioase, căpșunile sunt și printre cele mai sănătoase fructe. Acestea sunt bogate în vitamina C, lecitină și pectină, care reduce nivelul colesterolului din sânge și previne diverse boli, precum ateroscleroza.

Căpșunile pot ține sub control diabetul de tip II și problemele cardiace sau inflamatorii. Aceste fructe conțin Omega 9 și minerale precum magneziul și cuprul.

Some figure

Căpșunile sunt recomandate în caz de diaree datorită proprietăților lor astringente. Totodată, micuțele fructe roșii sunt folosite și ca remedii pentru piele, mai ales în cazul rănilor sau al coșurilor.

În încheiere, trebuie să menționăm că delicioasele căpșuni sunt ca o pastă de dinți naturală: vă mențin gura curată și previn apariția cariilor și a respirației urât mirositoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Adams, M. Dieta Reductora de Colesterol.
  • Apaza Condori, C., & Rosello Apaza, M. D. P. (2017). Efecto del extracto seco del pericarpio de naranja (Citrus sinensis) en hiperglucemia de Rattus norvegicus con diabetes mellitus tipo 2 inducida experimentalmente, Arequipa 2016.
  • Apples, raw, with skin [Includes USDA commodity food A343] Nutrition Facts & Calories. (2018). Retrieved from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1809/2
  • Araujo, L., Buitrago, D., Marquina, M., Morales, N. O. R. A., Méndez, G., Pernía, T., & Sosa, M. (2002). Comparación de la actividad anti-inflamatoria de los polifenoles presentes en las frutas; Mora (Rubus fruticosus B.), Fresa (Fragaria vesca L.) y Grapefruit (Citrus paradasi M.). Revista de la Facultad de Farmacia, 44.
  • Coronado, M., Vega y León, S., Gutiérrez, R., Vázquez, M., & Radilla, C. (2015). Antioxidantes: perspectiva actual para la salud humana. Revista chilena de nutrición, 42(2), 206-212.
  • López-Sobaler, A. M., Aparicio Vizuete, A., Anta, O., & María, R. (2016). Beneficios nutricionales y sanitarios asociados al consumo de kiwi. Nutrición Hospitalaria, 33, 21-25.
  • Paz, A. M., & Ibañez, A. J. (2011). Desarrollo y evaluación de dos prototipos de compotas de manzana y mango con azúcar y alto contenido de fibra (Bachelor’s thesis, Zamorano: Escuela Agrícola Panamericana 2012).
  • Strawberries, raw Nutrition Facts & Calories. (2018). Retrieved from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2064/2
  • The 20 Healthiest Fruits on the Planet. (2018). Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/20-healthiest-fruits#section8

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.