Ciuperca coama leului: beneficii și efecte secundare
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Ciuperca coama leului este cunoscută și sub numele de hou tou gu sau yamabushitake. Se caracterizează prin forma sa particulară de balon acoperit de țepi lungi și păroși, care seamănă cu coama unui leu pe măsură ce cresc.
Potrivit unui articol publicat de Journal of Agricultural and Food Chemistry, este un ingredient utilizat pe scară largă în bucătăriile continentului asiatic, unde este apreciată pentru proprietățile sale nutritive. Ciupercile se folosesc atât crude, cât și fierte și sub formă de ceai sau infuzie.
Ciuperca coama leului (Hericium erinaceus)
Ciuperca coama leului, al cărei nume științific este Hericium erinaceus, este o specie de basidiomicete. Se caracterizează prin creșterea în grupuri rotunjite, prezentând bărbi de câțiva centimetri lungime.
Culoarea este albicioasă la început, apoi devine gălbui și la final maronie. Este mai frecventă vara și toamna. Crește pe specii de foioase, cum ar fi fagul sau nucul.
Hericium erinaceus crește în toată emisfera nordică. Este cultivată comercial în scopuri medicinale și culinare.
Recomandăm: Mâncarea naturală: 9 motive și beneficii ale consumului acesteia
Beneficiile ciupercii coama leului
Multe dintre beneficiile ciupercilor coama leului sunt specificate în literatura științifică. Mai exact, acestora li se atribuie proprietăți antibiotice, antihipertensive, antidiabetice, neuroprotectoare și antiinflamatorii. În plus, se crede că sunt un adjuvant împotriva unei game largi de boli.
1. Demență
Doi compuși activi din ciuperca coama leului, herycenone și erinacins, au fost studiați pentru efectele lor asupra sănătății creierului. O investigație publicată în International Journal of Medicinal Mushrooms a stabilit că aceste substanțe ajută la stimularea creșterii celulelor creierului.
Deși lipsesc dovezile la oameni, descoperirile de până acum sunt promițătoare. S-a raportat că suplimentele au ajutat la îmbunătățirea funcționării mintale la pacienții care au luat 3 grame pe zi timp de 4 luni.
2. Anxietate și depresie
Atât anxietatea, cât și depresia necesită un tratament medical personalizat. Cu toate acestea, suplimente precum extractele de ciuperci coama leului sunt investigate ca potențiale ajutoare în abordarea acestor probleme.
În acest sens, un studiu pe animale publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare a raportat că suplimentul are efecte antiinflamatorii care ajută la modularea neurotransmițătorilor asociați cu tulburările depresive. Îmbunătățește și funcționarea hipocampului, o regiune responsabilă de răspunsurile emoționale.
La oameni, dovezile sunt insuficiente. Un mic studiu la femeile aflate la menopauză a constatat că cele care au mâncat biscuiți cu extract de ciuperci timp de o lună au suferit mai rar de anxietate.
3. Sănătatea inimii
Extractul de ciuperci coama leului pare să scadă riscul de boli de inimă. În cercetările pe animale, raportate în Mycobiology, s-a descoperit că acest ingredient stimulează metabolismul grăsimilor și scade trigliceridele.
De asemenea, un studiu in vitro a stabilit că substanțele conținute în aceste extracte scad oxidarea colesterolului din sânge. Astfel, riscul de ateroscleroză și evenimente cardiovasculare grave, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, este redus. Sunt necesare mai multe dovezi, dar rezultatele sunt promițătoare.
4.Diabet
Suplimentele naturale nu ar trebui să fie o opțiune de primă linie pentru a trata diabetul. Cu toate acestea, unele dintre ele au capacitatea de a reduce nivelul de glucoză din sânge. De exemplu, extractele de ciuperci coama leului par să blocheze activitatea enzimei alfa-glucozidază, care descompune carbohidrații din intestinul subțire.
Conform unui studiu publicat în International Journal of Medicinal Mushrooms, aceste ciuperci au proprietăți antidiabetice. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe teste pentru a verifica efectul la oameni.
5. Sistemul imunitar
Food & Function raportează faptul că extractele de ciupercă coama leului sunt utile pentru întărirea funcțiilor sistemului imunitar. Ele ajută la reducerea inflamației și oxidării, doi factori care compromit imunitatea. De asemenea, stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice.
6. Sănătatea digestivă
Proprietățile antiinflamatorii ale ciupercii acționează pozitiv asupra sistemului digestiv, mai ales în cazul bolilor inflamatorii intestinale. Un studiu din Jurnalul de Etnofarmacologie arată faptul că aceste suplimente au proprietăți antibacteriene care îmbunătățesc digestia.
Printre altele, întăresc microbiota intestinală, ceea ce scade riscul de boli cronice. În plus, acţionează ca un tratament preventiv pentru ulcerul stomacal, potrivit experţilor de la Universitatea de Medicină Chineză Changchun.
7. Cicatrici
Ciuperca coama leului este folosită și în produsele topice. Aplicarea sa pe rănile superficiale pare să ajute procesul de vindecare. Într-un studiu pe animale cu răni la nivelul gâtului, aplicarea externă a extractului a fost asociată cu o vindecare mai rapidă.
8. Stres oxidativ
Stresul oxidativ și inflamația cronică sunt legate de dezvoltarea bolilor cronice netransmisibile, cum ar fi cancerul, tulburările autoimune și afecțiunile cardiace.
Cercetările distribuite de Molecular Medicine Reports arată că extractele de ciuperci coama leului concentrează antioxidanți care inhibă efectele acestor procese, reducând riscul apariției bolii.
Dintr-un grup de 14 ciuperci, Hericium erinaceus are cea mai mare putere antioxidantă. Prin urmare, este recomandată ca sursă de antioxidanți.
9. Sănătatea cognitivă
Conform rezultatelor unor studii, utilizarea acestei ciuperci a fost bine tolerată, iar folosirea ei pentru tratamentul bolilor precum Alzheimer și Parkinson este promițătoare.
Studiile pe animale, cum ar fi cel publicat în BioMed Research International, au descoperit că acest supliment natural protejează împotriva bolii Alzheimer, deoarece reduce simptomele pierderii memoriei și leziunile neuronale cauzate de plăcile beta-amiloid.
10. Recuperarea sistemului nervos
Se consideră că ciuperca coama leului are proprietăți ce promovează expresia genei factorului de creștere. Așadar, poate stimula celulele sistemului nervos pentru a se repara mai rapid.
Ciuperca coama leului: efecte secundare
Până acum, ciupercile coama leului par sigure pentru majoritatea oamenilor. În Asia, se consumă în cantități moderate și nu au fost raportate riscuri.
Cu toate acestea, nu se știe dacă suplimentele sunt sigure și eficiente, având în vedere lipsa studiilor asupra oamenilor. Deocamdată, acestea nu sunt reglementate ca alte produse alimentare și farmaceutice.
Există o anumită îngrijorare în rândul pacienților cu alergii și astm bronșic. Prin urmare, cel mai bine este să evitați consumul de ciuperci dacă suferiți de aceste afecțiuni. De asemenea, ciupercile nu sunt recomandate femeilor însărcinate, celor care alăptează sau copiilor. În cazul bolilor diagnosticate, cel mai bine este să consultați un medic.
Descoperiți: Ce este și cum se consumă jicama?
Atenție la consumul de ciuperci coama leului
În Occident, suplimentele încep să devină populare. Momentan, pot fi găsite sub formă de capsule, lichide, tablete și pulbere. Cu toate acestea, dozele variază și este necesar să urmați instrucțiunile producătorului. Nu se recomandă depășirea consumului, deoarece crește riscul de reacții nedorite.
Cercetarea pe animale și in vitro susține multe dintre beneficiile ciupercilor coama leului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a susține utilizarea lor la om. Prin urmare, extractele sau suplimentele nu ar trebui să fie un tratament de primă linie.
În caz de alergie sau antecedente de astm, se recomandă evitarea consumului. De asemenea, este indicat să consultați un medic înainte de a lua aceste tipuri de remedii, mai ales dacă luați și medicamente sau dacă există un diagnostic anterior.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Friedman M. Chemistry, Nutrition, and Health-Promoting Properties of Hericium erinaceus (Lion’s Mane) Mushroom Fruiting Bodies and Mycelia and Their Bioactive Compounds. J Agric Food Chem. 2015 Aug 19;63(32):7108-23. doi: 10.1021/acs.jafc.5b02914. Epub 2015 Aug 5. PMID: 26244378.
- Jiang S, Wang S, Sun Y, Zhang Q. Medicinal properties of Hericium erinaceus and its potential to formulate novel mushroom-based pharmaceuticals. Appl Microbiol Biotechnol. 2014 Sep;98(18):7661-70. doi: 10.1007/s00253-014-5955-5. Epub 2014 Jul 29. PMID: 25070597.
-
Lai PL, Naidu M, Sabaratnam V, Wong KH, David RP, Kuppusamy UR, Abdullah N, Malek SN. Neurotrophic properties of the Lion’s mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. Int J Med Mushrooms. 2013;15(6):539-54. doi: 10.1615/intjmedmushr.v15.i6.30. PMID: 24266378.
- Mori K, Obara Y, Moriya T, Inatomi S, Nakahata N. Effects of Hericium erinaceus on amyloid β(25-35) peptide-induced learning and memory deficits in mice. Biomed Res. 2011 Feb;32(1):67-72. doi: 10.2220/biomedres.32.67. PMID: 21383512.
- Yao W, Zhang JC, Dong C, Zhuang C, Hirota S, Inanaga K, Hashimoto K. Effects of amycenone on serum levels of tumor necrosis factor-α, interleukin-10, and depression-like behavior in mice after lipopolysaccharide administration. Pharmacol Biochem Behav. 2015 Sep;136:7-12. doi: 10.1016/j.pbb.2015.06.012. Epub 2015 Jul 4. PMID: 26150007.
- Chiu CH, Chyau CC, Chen CC, Lee LY, Chen WP, Liu JL, Lin WH, Mong MC. Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelium Produces Antidepressant-Like Effects through Modulating BDNF/PI3K/Akt/GSK-3β Signaling in Mice. Int J Mol Sci. 2018 Jan 24;19(2):341. doi: 10.3390/ijms19020341. PMID: 29364170; PMCID: PMC5855563.
- Brandalise F, Cesaroni V, Gregori A, et al. Dietary Supplementation of Hericium erinaceus Increases Mossy Fiber-CA3 Hippocampal Neurotransmission and Recognition Memory in Wild-Type Mice. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:3864340. doi:10.1155/2017/3864340
- Spelman, K.; Sutherland, E.; Bagade, A. (2017). Neurological Activity of Lion’s Mane (Hericium erinaceus). JRM. 6(1). https://doi.org/10.14200/jrm.2017.6.0108
- Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomed Res. 2010 Aug;31(4):231-7. doi: 10.2220/biomedres.31.231. PMID: 20834180.
- Choi WS, Kim YS, Park BS, Kim JE, Lee SE. Hypolipidaemic Effect of Hericium erinaceum Grown in Artemisia capillaris on Obese Rats. Mycobiology. 2013;41(2):94-99. doi:10.5941/MYCO.2013.41.2.94
- Rahman MA, Abdullah N, Aminudin N. Inhibitory effect on in vitro LDL oxidation and HMG Co-A reductase activity of the liquid-liquid partitioned fractions of Hericium erinaceus (Bull.) Persoon (lion’s mane mushroom). Biomed Res Int. 2014;2014:828149. doi: 10.1155/2014/828149. Epub 2014 May 13. PMID: 24959591; PMCID: PMC4052699.
- Wu T, Xu B. Antidiabetic and antioxidant activities of eight medicinal mushroom species from China. Int J Med Mushrooms. 2015;17(2):129-40. doi: 10.1615/intjmedmushrooms.v17.i2.40. PMID: 25746618.
- Liang B, Guo Z, Xie F, Zhao A. Antihyperglycemic and antihyperlipidemic activities of aqueous extract of Hericium erinaceus in experimental diabetic rats. BMC Complement Altern Med. 2013;13:253. Published 2013 Oct 3. doi:10.1186/1472-6882-13-253
- Sheng X, Yan J, Meng Y, Kang Y, Han Z, Tai G, Zhou Y, Cheng H. Immunomodulatory effects of Hericium erinaceus derived polysaccharides are mediated by intestinal immunology. Food Funct. 2017 Mar 22;8(3):1020-1027. doi: 10.1039/c7fo00071e. PMID: 28266682.
- Diling C, Chaoqun Z, Jian Y, et al. Immunomodulatory Activities of a Fungal Protein Extracted from Hericium erinaceus through Regulating the Gut Microbiota. Front Immunol. 2017;8:666. Published 2017 Jun 12. doi:10.3389/fimmu.2017.00666
- Liu JH, Li L, Shang XD, Zhang JL, Tan Q. Anti-Helicobacter pylori activity of bioactive components isolated from Hericium erinaceus. J Ethnopharmacol. 2016 May 13;183:54-58. doi: 10.1016/j.jep.2015.09.004. Epub 2015 Sep 11. PMID: 26364939.
- Wang M, Konishi T, Gao Y, Xu D, Gao Q. Anti-Gastric Ulcer Activity of Polysaccharide Fraction Isolated from Mycelium Culture of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes). Int J Med Mushrooms. 2015;17(11):1055-60. doi: 10.1615/intjmedmushrooms.v17.i11.50. PMID: 26853960.
-
Abdulla MA, Fard AA, Sabaratnam V, Wong KH, Kuppusamy UR, Abdullah N, Ismail S. Potential activity of aqueous extract of culinary-medicinal Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) in accelerating wound healing in rats. Int J Med Mushrooms. 2011;13(1):33-9. doi: 10.1615/intjmedmushr.v13.i1.50. PMID: 22135902.
-
Nakatsugawa M, Takahashi H, Takezawa C, Nakajima K, Harada K, Sugawara Y, Kobayashi S, Kondo T, Abe S. Hericium erinaceum (yamabushitake) extract-induced acute respiratory distress syndrome monitored by serum surfactant proteins. Intern Med. 2003 Dec;42(12):1219-22. doi: 10.2169/internalmedicine.42.1219. PMID: 14714963.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.