Cum cureți alimentele tratate cu pesticide
Majoritatea magazinelor alimentare și supermarketurile au la vânzare fructe și legume tratate cu pesticide.
Dacă nu ai propria ta grădină de fructe și legume sau nu achiziționezi aceste produse dintr-un magazin de alimente „bio”, cel mai probabil vei lua contact cu numeroase pesticide.
Aceste substanțe chimice, împreună cu ceara și agenții de glazurare, fac ca fructele și legumele să pară aproape artificiale.
În articolul de azi îți vom arăta cum poți să cureți fructele și legumele pe care le achiziționezi de substanțele nocive cu care sunt tratate, astfel încât să le poți consuma fără a te îmbolnăvi.
Ce sunt pesticidele și de ce sunt nocive pentru sănătatea organismului?
Înainte de a-ți spune ce trebuie să faci pentru a spăla și dezinfecta fructele și legumele pe care vrei să le consumi, vrem să-ți explicăm de ce este important să faci asta.
Pesticidele sunt produse chimice sau biologice utilizate pentru a proteja fructele și legumele împotriva insectelor, buruienilor și bolilor.
Deși aceste substanțe par necesare, multe dintre ele conțin compuși toxici pentru organismul uman (precum organofosfații), utilizați frecvent în Statele Unite.
Pot fi tratate cu pesticide și anumite cereale, cum ar fi grâul, orezul și rapița, precum și pe flori și bumbac.
Citește și:
Cel mai ușor mod de a ne expune pesticidelor este să consumăm alimente tratate cu aceste substanțe.
De asemenea, pesticidele pot pătrunde în organism prin intermediul consumului cărnii animalelor care au fost hrănite cu cereale tratate sau dacă lucrăm sau locuim în vecinătatea fermelor în care acestea sunt utilizate.
Deoarece cantitatea de pesticide la care sunt expuși consumatorii este foarte scăzută, nu se cunosc deocamdată cu certitudine efectele acestor substanțe asupra organismului uman. Însă, în cazul otrăvirii cu pesticide, simptomele sunt foarte clare:
- Greață
- Dureri abdominale
- Diaree
- Amețeală
- Leșin
- Confuzie
- Tulburări de memorie
- Probleme respiratorii
- Boli cutanate
- Avort spontan
- Cancer
- Boala Parkinson
- Defecte congenitale
- Tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD) la copii
Persoanele cele mai vulnerabile efectelor nocive produse de pesticide sunt:
- Fetușii
- Sugarii
- Copiii mici
- Adolescenții
- Gravidele sau mamele care încă alăptează
- Femeile care nu au ajuns încă la menopauză
„Duzina murdară” – 12 produse tratate cu pesticide în exces
Conform unui studiu cu privire la aplicarea pesticidelor pe plante, există anumite fructe și legume care sunt tratate cu pesticide în cantități excesive și devin toxice.
Conform organizației Environmental Working Group, care a realizat studiul, următoarele alimente trebuie evitate dacă nu le putem achiziționa dintr-un magazin de produse „bio”:
- Mere
- Țelină
- Ardei
- Piersici
- Nectarine
- Căpșuni
- Struguri
- Spanac
- Castraveți
- Coacăze
- Cartofi
De asemenea, este indicat să reducem consumul de fasole, fasole verde și varză, dacă aceste produse nu sunt „bio”.
Din fericire, există și anumite fructe și legume care nu necesită cantități mari de pesticide pentru a fi protejate împotriva dăunătorilor. Nu este foarte periculos să consumi:
- Ceapă
- Porumb dulce
- Ananas
- Avocado
- Mazăre
- Sparanghel
- Mango
- Vinete
- Kiwi
- Pepene galben
- Grepfrut
- Pepene verde
- Ciuperci
Cum putem curăța fructele și legumele tratate cu pesticide?
Cu siguranță ai văzut pe rafturile supermarketurilor diverse săpunuri și substanțe speciale pentru curățarea fructelor și legumelor. S-a dovedit însă că multe dintre acestea nu oferă rezultatele dorite.
Când vine vorba de îndepărtarea microbilor și a dăunătorilor de pe fructe și legume, cel mai bine este să le spălăm cu apă curată.
Vom obține rezultate mai bune dacă spălăm fructele și legumele tratate cu pesticide sub jet de apă decât dacă le lăsăm la înmuiat.
O perie cu dinți fermi poate fi de asemenea utilă. Însă, dacă fructele și legumele sunt acoperite cu un „strat protector” de ceară, nici măcar această unealtă nu ne va ajuta.
Substanțe ca parafina sunt aplicate pe fructe precum roșiile și merele pentru a le înfrumuseța aspectul. Deși aceste substanțe nu sunt pesticide, ele sunt nocive pentru organismul uman.
Chiar dacă încerci să clătești fructele respective, substanțele vor rămâne pe suprafața lor și vor pătrunde în organism atunci când le ingerezi.
Nu utiliza niciodată săpun de vase sau de mâini pentru a dezinfecta fructele și legumele achiziționate și nu spăla aceste alimente cu înălbitor. Te sfătuim în schimb să încerci următoarele soluții naturiste:
Soluție cu oțet, bicarbonat de sodiu și lămâie
Cum ajungi acasă de la supermarket, primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a depozita fructele și legumele achiziționate în frigider este să le speli. Următoarea soluție simplă este foarte utilă în acest scop:
Ingrediente:
- ¼ cană (62 ml) de oțet de mere sau oțet alb
- 1 cană (250 ml) de apă
- Zeama obținută dintr-o lămâie
- 2 linguri (20 g) de bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
- Toarnă oțetul și apa într-o sticlă cu pulverizator.
- Adaugă bicarbonatul de sodiu și zeama proaspăt stoarsă a unei lămâi.
- Înșurubează pulverizatorul și agită bine soluția.
- Pentru a aplica soluția, pulverizeaz-o pe fructele și legumele pe care le-ai achiziționat și apoi freacă-le cu o perie.
Soluție cu grepfrut, bicarbonat de sodiu și oțet
Și acest produs naturist te poate ajuta să-ți cureți legumele imediat ce ajungi acasă de la piață sau de la supermarket.
Ingrediente
- 20 g ulei esențial de grepfrut
- 1 cană (250 ml) de apă
- 1 lingură (10 g) de bicarbonat de sodiu
- 1 cană (250 ml) de oțet alb
Mod de preparare:
- Toarnă apa și oțetul alb într-o sticlă cu pulverizator.
- Adaugă bicarbonatul de sodiu și apoi uleiul esențial de grepfrut (îl poți achiziționa din orice plafar).
- Înșurubează pulverizatorul și agită bine soluția pentru a o putea utiliza.
Te sfătuim să citești și:
Soluție cu lămâie și oțet
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a încerca această rețetă, iar rezultatele obținute te vor surprinde plăcut. Următoarea soluție este ideală pentru a curăța fructele și legumele de pesticide dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție.
Ingrediente:
- 1 cană (250 ml) de oțet
- 1 lingură (10 ml) de zeamă de lămâie
- 1 cană (250 ml) de apă
Instrucțiuni:
- Toarnă apa și oțetul într-o sticlă cu pulverizator.
- Adaugă zeama de lămâie și amestecă.
- Agită soluția și depoziteaz-o în frigider pentru a o putea utiliza oricând ai nevoie să-ți cureți alimentele de pesticide.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.