Indicații despre cum să cultivi ananas acasă
Dacă vrei să afli cum să cultivi ananas la tine acasă, citește în continuare! Este un procedeu simplu și distractiv. Nu ai nevoie decât de partea superioară a unui ananas, un borcan cu apă și un ghiveci pentru flori.
De ce să cultivi ananas la tine acasă?
Te asigurăm că această tehnică de cultivare este pur și simplu extraordinară. În primul rând trebuie să păstrezi partea de sus a fiecărui ananas cumpărat. Pe lângă faptul că nu mai trebuie să arunci această secțiune a fructului, ai șansa de a-i învăța ceva util și pe copii.
Ai nevoie doar de un borcan cu apă, un ghiveci pentru flori și multă răbdare pentru a-l aștepta să crească.
Ananasul este unul dintre cele mai sănătoase și mai benefice fructe. Este un diuretic natural, ajută la eliminarea toxinelor și, datorită conținutului ridicat de fibre, previne constipația. În plus, ananasul contribuie la accelerarea metabolismului și la arderea grăsimilor.
Acesta conține potasiu, acid folic, vitaminele C, B1 și B6 și îmbunătățește digestia, ajutând și la eliminarea paraziților intestinali. Este minunat, nu-i așa?
Te-ar putea interesa și:
Poate fi inclus în diverse rețete de prăjituri sau în sucuri delicioase care te ajută să-ți începi ziua încărcat de energie. Așadar, iată cum poți cultiva un ananas la tine acasă.
Cum să cultivi un ananas la tine acasă
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să alegi un ananas bun, copt, dar nu prea moale, cu frunze verzi. Nu-i cumpăra niciodată pe cei maro sau închiși la culoare, ci doar pe cei verzi, cu aspect sănătos. Dacă este posibil, cumpără ananas ecologic ce nu a fost tratat cu pesticide sau cu alte chimicale.
Verifică și țepii. Aceștia nu trebuie să fie gri sau închiși la culoare sau să aibă gândaci printre ei. Trebuie să alegi un fruct care să arate bine și sănătos.
Primul pas
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să rupi coroana de frunze din partea de sus a ananasului. Este mai bine să o smulgi cu mâna, decât să o tai cu cuțitul, pentru a păstra rădăcinile naturale ale fructului.
Apoi trebuie să îndepărtezi și tot ceea ce a mai rămas din coroană. Această parte a ananasului este locul în care va crește noul fruct, așadar trebuie să o cureți bine pentru ca noile rădăcini să se poată dezvolta. Trebuie să ștergi bine această regiune. Privește în fotografia de mai sus micile rădăcini prezente în ananas.
Cum să cultivi ananas acasă: Pasul nr. 2
Al doilea pas este esențial, întrucât presupune conservarea părții superioare a ananasului. Caută un borcan îndeajuns de încăpător pentru frunzele fructului.
Te-ar putea interesa și:
Acestea trebuie ținute în borcan pentru cel puțin 3 săptămâni, timp în care rădăcinile cresc una câte una. Este important să schimbi apa în fiecare zi și să ții planta la căldură.
Pasul nr. 3
Acum că planta are rădăcini, trebuie să o transferi într-un ghiveci. Ai grijă ca acesta să fie de lut, nu din plastic. La fundul ghiveciului, pune niște pietriș pentru o drenare corectă.
Folosește un sol normal ce nu are nevoie de o îngrijirea specială. Într-adevăr, este necesar un mediu umed, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să fie complet ud sau că planta trebuie să băltească în apă. Plantează coroana ananasului în ghiveci și ține-l într-o zonă luminată de razele soarelui, dar nu în exces.
Trebuie să ai multă răbdare. Durează între 6-8 săptămâni ca rădăcinile ananasului să se dezvolte și să devină puternice; abia după 2 luni vor fi îndeajuns de solide. Nu trebuie să îl uzi decât de două ori pe săptămână.
Nu te îngrijora dacă îi cad frunzele, este un lucru normal, iar acestea se vor înlocui singure. Planta crește mai repede în lunile călduroase și mai încet în cele friguroase. Procesul de creștere stopează în timpul iernii. Deși va dura cel puțin un an până la apariția fructului, merită din plin așteptarea!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22
- Davey, M. R., Sripaoraya, S., Anthony, P., Lowe, K. C., & Power, J. B. (2007). Pineapple. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-49161-3_5
- García, D., & Serrano, H. (2005). La piña, Ananas comosus (L.) Merr. (Bromeliaceae), algo mas que un fruto dulce y jugoso. Frutas.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.