Logo image
Logo image

Cum să promovezi relațiile sănătoase în adolescență?

5 minute
Primele relații de dragoste pot fi complicate și tind să lase cicatrici emoționale. Cum să vă ajutați copiii să se bucure de o relație sănătoasă?
Cum să promovezi relațiile sănătoase în adolescență?
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Relațiile sănătoase în adolescență sunt cruciale pentru a împiedica tinerii să se expună la răni emoționale sau situații cu rezultate nedorite. Această etapă este marcată de mari schimbări și tranziții care afectează dezvoltarea propriei identități. Prin urmare, primele relații de dragoste ajung să-i afecteze mai mult decât ar trebui.

În acest moment al vieții, emoțiile sunt trăite intens. Astfel, prima dragoste poate părea singura și multe lucruri încep să se învârtă în jurul ei. Deși este normal, ca părinți, este important să îndrumați și să supravegheați copiii, astfel încât experiența să nu devină neplăcută sau periculoasă. Ce puteți face în legătură cu asta?

Sfaturi pentru a promova relațiile sănătoase în adolescență

Este imposibil să prezicem 100% cum vor fi primele relații afective ale copiilor. Cu toate acestea, activitatea educațională anterioară are o influență uriașă.

Nu ne referim la pregătirea academică sau la bunele maniere, ci la măsura în care tânărul a reușit să-și dezvolte o stimă de sine sănătoasă și o bună inteligență emoțională.

Sporiți stima de sine și demnitatea

Aceste trei elemente pot deveni linia de salvare a adolescenților atunci când își încep viața emoțională. Un tânăr cu o stimă de sine puternică și sănătoasă va putea alege parteneri care îl hrănesc, îl respectă și îl ridică.

În plus, va putea percepe în mod clar dacă o legătură deja stabilită nu îndeplinește standardele minime de afecțiune și tratament și va avea mai puține dificultăți în a-i pune capăt.

Creșteți copilul într-un mediu iubitor și armonios, unde poate învăța ce este iubirea, ce valorează și ce fel de atitudini poate aștepta de la ceilalți. Modul în care părinții abordează copilul și modul în care îl tratează vor pune bazele pentru ceea ce acest copil va căuta să reproducă în viitor.

Descoperiți: 10 simptome ale depresiei la adolescenți

Oferiți o bună educație emoțională

Inteligența emoțională este abilitatea care ne permite să identificăm ceea ce simțim, să ne exprimăm și să gestionăm emoțiile, precum și să recunoaștem emoțiile celorlalți.

Este important să vă învățați copiii să navigheze în lumea emoțională; oferiți-le instrumentele necesare pentru a face față stărilor emoționale intense. Acest lucru va preveni izbucnirile de furie, angoasele și tristețea incontrolabilă. De asemenea, copiii vor fi mai empatici față de parteneri.

Some figure

Învățați copilul să folosească asertivitatea

Toate relațiile umane se lovesc de conflicte la un moment dat. Important este ca tinerii să știe cum să le rezolve într-un mod sănătos. Comunicarea asertivă este esențială.

Adolescenții trebuie să-și poată exprima opiniile și preferințele, să stabilească limite și să aibă cereri ferme, dar respectuoase. În acest fel, riscul ca aceștia să fie victimele unor atitudini dominante, constrângeri și șantaj emoțional este redus.

Arătați înțelegere și nu judecați

Indiferent cât de bine ați lucrat în timpul copilăriei și al pubertății, copiii pot avea deficiențe (tipice vârstei și lipsei de experiență) atunci când vine vorba de relațiile emoționale. Prin urmare, este important ca aceștia să aibă supravegherea și îndrumarea părinților.

Așadar, trebuie să vă implicați, să le cunoașteți prietenii și partenerii și să îi abordați într-un mod respectuos și cu susținere. Evitați judecățile și criticile, deoarece acest lucru va crea distanță și lipsă de comunicare.

Dimpotrivă, ascultați ce are de spus tânărul, validați-i emoțiile și oferiți sfaturi, fiind conștienți de etapa prin care trece. Dacă detectați legături periculoase sau dăunătoare, nu ezitați să stabiliți limite.

Relațiile sănătoase în adolescență: caracteristici

Este adevărat că adolescența este marcată de pasiune, impulsivitate și intensitate emoțională, dar acesta nu este un motiv pentru a justifica sau normaliza abuzurile. În acest sens, încercați să transmiteți în ce constă o relație sănătoasă și fiți atenți la orice semn care se abate de la această descriere.

Sinceritate

Încrederea este fundamentul oricărei relații sănătoase și, pentru ca aceasta să existe, ambele părți trebuie să fie sincere. Minciunile, înșelăciunea și infidelitatea nu își au locul în relații.

Respect

Nici gelozia, nici furia și nici o altă emoție nu justifică lipsa de respect sau maltratarea. Oricât de furioasă ar fi o persoană, nu va avea niciodată dreptul să o atace pe alta, să o umilească sau să o insulte. Acestea sunt steaguri roșii de care adolescenții ar trebui să fie foarte conștienți.

Respectarea partenerului implică permisiunea de a se dezvolta pe deplin. Niciun tânăr nu trebuie să renunțe la hobby-urile sau prietenii săi pentru altcineva. Nu trebuie să-și neglijeze studiile, să se îndepărteze de familie sau să-și schimbe aspectul fizic. Cineva care vrea să-și schimbe partenerul nu oferă o relație sănătoasă.

Ajutor

În timpul adolescenței – și în orice moment al vieții – cuplul trebuie să fie, mai presus de toate, o prietenie. Partenerul trebuie să ofere ascultare, înțelegere și confort.

Reciprocitate

Mulți tineri au relații inegale în care o parte este mult mai implicată decât cealaltă. O legătură afectivă constă în a da și a primi, în a împărtăși, nu în a goli pentru a-l umple pe celălalt.

Descoperiți: Adolescenții temperamentali: cauze și cum să-i ajuți

Some figure

Comunicare bună

Partenerii trebuie să fie dispuși să asculte, să dialogheze, să negocieze și să ajungă la acorduri. Adolescentul trebuie să simtă că poate exprima cum se simte și să știe că emoțiile sale vor fi validate.

Dacă partenerul romantic îl acuză pe fiul sau fiica voastră că exagerează când expune ceva care îi provoacă durere, copilul trebuie să știe că este cazul să meargă mai departe.

Promovarea unei relații sănătoase în adolescență este posibilă

Este adevărat că este imposibil să îi protejăm pe tineri de acele prime dezamăgiri romantice. Totuși, ca părinți, puteți să oferiți resurse astfel încât copiii să poată lua decizii bune și să stea departe de situațiile periculoase.

Nu trebuie ignorat faptul că interacțiunile romantice viitoare pot depinde de aceste prime experiențe. Prin urmare, asigurați-vă că adolescentul găsește în voi un aliat și un ghid care să-l însoțească în această etapă dificilă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Moral, M. V., García, A., Cuetos, G., & Sirvent, C. (2017). Violencia en el noviazgo, dependencia emocional y autoestima en adolescentes y jóvenes españoles. Revista iberoamericana de psicología y salud8(2), 96-107.
  • Gómez-González, M. L., Castaño-Gallego, Y. T., Concha-Hurtado, I., Pérez-Henao, Y., & Valencia-Galvis, Y. (2020). Saber para crecer en el amor: Conocimientos de los adolescentes sobre la violencia en el noviazgo. Una revisión de literatura.
  • Collins, N. L., Cooper, M. L., Albino, A., & Allard, L. (2002). Psychosocial vulnerability from adolescence to adulthood: A prospective study of attachment style differences in relationship functioning and partner choice. Journal of personality70(6), 965-1008.
  • Medina, C. J., Rivera, L. Y., & Aguasvivas, J. A. (2016). El apego adulto y la calidad percibida de las relaciones de pareja: evidencias a partir de una población adulta joven. Salud & Sociedad7(3), 306-318.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.