Logo image
Logo image

De ce e bine să te trezești devreme?

4 minute
Dacă vei începe ziua mai devreme, vei avea destul timp să faci tot ceea ce ți-ai propus fără să te mai simți stresat.
De ce e bine să te trezești devreme?
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

De multe ori îți e greu să te trezești devreme dimineața, mai ales dacă ai trecut prin ani grei de școală și de muncă. Însă, ca de fiecare dată când dai peste un obstacol peste care trebuie să treci, e bine să vezi jumătatea plină a paharului. Așa că, pentru a te motiva puțin, în acest articol îți vom prezenta câteva motive pentru care e bine să te trezești devreme.

Dacă te trezești devreme, o să-ți gestionezi timpul mai bine

Some figure

Dacă ai obiceiul să dormi până târziu, probabil că ești deja familiarizat cu nevoia de a fi mereu în grabă, cu treburile doar pe jumătate terminate și stresul constant pe care îl simți de fiecare dată când te uiți la ceas.

Însă, dacă vei începe să te trezești mai devreme, vei avea destul timp să faci tot ceea ce ți-ai propus fără să te mai simți stresat.

Vei putea, de exemplu, să te bucuri de o baie relaxantă, să-ți alegi hainele cu care îți stă cel mai bine, să-ți prepari un mic dejun delicios pentru tine și familia ta și să ajungi la serviciu la timp — toate acestea fără a mai avea impresia că te fugărește cineva!

Pielea ta va fi mai sănătoasă

Some figure

În primul rând, dacă nu dormi bine, vei pierde ore prețioase de somn, crescându-ți astfel șansele de a face riduri. În al doilea rând, pielea ta va căpăta un aspect deshidratat și își va pierde din flexibilitate.

Ca să te poți trezi devreme nu trebuie să dormi mai puțin. Trebuie doar să te bagi în pat seara mai devreme.

Te-ar putea interesa și:

Sfaturi ca să te trezești frumoasă dimineața

Te vei simți mai liniștit

Some figure

Dacă de obicei ai un program foarte încărcat, o idee bună este să te apuci de treabă încă de dimineață, atunci când șansele să fii deranjat de zgomotele ce ne înnebunesc în fiecare zi sunt mult mai mici.

E mai bine, de exemplu, să citești o carte dimineața decât seara, pentru că atunci ai mai multă energie și mintea îți este mai limpede.

Vei putea mânca un mic dejun mai hrănitor

Some figure

Deseori, în loc să mâncăm un mic dejun adecvat, pur și simplu ronțăim un fruct sau bem doar o ceașcă de cafea și nimic mai mult. Dacă vei începe să te trezești devreme, vei avea timp să-ți prepari un mic dejun sănătos.

Astfel îți iei caloriile necesare să te apuci de treabă. Un mic dejun ideal trebuie să conțină grăsimi, fibre și minerale.

Vei avea mai mult timp să faci exerciții

Some figure

Indiferent de oră, puțin efort nu-ți va strica niciodată. Însă, dacă te apuci să faci exerciții în fiecare dimineață, îți vei accelera metabolismul și îți vei ascuți capacitățile mentale. În plus, dimineața este și momentul zilei în care ești cel mai odihnit și pregătit pentru a face efort fizic.

Mai sus ți-am prezentat cinci beneficii ale trezitului devreme, însă știm foarte bine că un astfel de obicei nu este ușor de adoptat. Cheia este să încerci să te trezești cât mai devreme poți în fiecare dimineață.

Experimentează până când descoperi care este ora de trezire cea mai potrivită pentru tine.

Citește și:

Afirmații pozitive pe care trebuie să le repeți zilnic

Ia-o încet!

Dacă vrei să-ți schimbi programul de somn, cel mai bine este să o iei treptat. În fiecare seară, culcă-te cu circa 10 minute mai devreme decât obișnuiești și încearcă să te trezești dimineața mai devreme tot cu 10 minute.

Fă asta în fiecare zi, culcându-te și trezindu-te mai devreme până când descoperi programul de somn ideal pentru tine.

Nu ține ceasul deșteptător lângă tine!

De multe ori ni se întâmplă să fim în întârziere, deși ceasul deșteptător a sunat atunci când trebuia. Poate că, fiind încă pe jumătate adormiți, l-am oprit fără să ne dăm seama.

Sau poate că, simțindu-ne tot obosiți, am zis că nu strică să mai stăm în pat încă vreo 5 minute. Acestea în final s-au transformat în jumătate de oră!

Dacă vrei să te trezești de fiecare dată atunci când trebuie și să fii mai treaz dimineața, cel mai bine e să-ți pui ceasul deșteptător într-un loc unde nu-l vei putea opri fără ca mai întâi să te ridici din pat.

Gândește pozitiv

Așa cum am zis și la începutul acestui articol, trebuie să vedem jumătatea plină a paharului. Nu privi situația ca pe o „temă pentru acasă” sau ca pe o povară. Gândește-te la tot ceea ce vei putea face atunci când vei începe să te trezești mai devreme.

De pildă, dacă ai un hobby de care nu prea reușești să te ții din cauza tuturor treburilor din timpul zilei, vei putea folosi acele ore câștigate mulțumită trezitului devreme ca să te ocupi de el.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gibney, M. J., Barr, S. I., Bellisle, F., Drewnowski, A., Fagt, S., Hopkins, S., … & Vieux, F. (2018). Towards an evidence-based recommendation for a balanced breakfast—a proposal from the international breakfast research initiative. Nutrients, 10(10), 1540. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/10/1540
  • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative medicine research, 2(4), 139-144. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481716/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.