Logo image
Logo image

De ce ne este dificil să păstrăm contactul vizual când vorbim?

4 minute
Dificultatea de a menține contactul vizual poate împiedica o conversație eficientă. De ce se întâmplă acest lucru?
De ce ne este dificil să păstrăm contactul vizual când vorbim?
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

De multe ori, ne este greu să menținem contactul vizual atunci când vorbim. Cu toate acestea, într-o conversație există lucruri care contează mai mult decât cuvintele: gesturile, tăcerea, postura și, bineînțeles, privirea.

De fapt, acest lucru nu este relevant doar în domeniul personal. La nivel profesional, joacă un rol important în orice conversație. În continuare, vom explica motivele pentru care poate fi dificil să menținem contactul vizual când vorbim.

De ce este important contactul vizual când vorbim?

După cum spunem, contactul vizual nu este o simplă opțiune în timpul unei conversații. Este o componentă cheie, întrucât prin aspect „impresionăm” cealaltă persoană.

De fapt, acest lucru determină interesul pe care celălalt îl are pentru ceea ce spunem. Este o modalitate de a o apropia sau depărta interlocutorul. Lipsa contactului vizual poate reflecta nesiguranță și poate îngreuna stabilirea unei conexiuni.

Citiți și: Cum să folosești limbajul corpului pentru a seduce pe cineva?

Some figure

Motive pentru care este dificil să păstram contactul vizual când vorbim

Întâmpinarea dificultăților de a menține contactul vizual atunci când vorbim poate fi explicată de mai mulți factori. Deși personalitatea timidă este unul dintre cele mai comune motive, există și altele.

Bullying și rușine

De exemplu, ne aflăm în fața unei persoane arogante și nepoliticoase, ale cărei gesturi sunt foarte puternice. Uneori, acest lucru ne face să credem că ne poate citi mințile. De aici rezultă dificultatea de a avea acel contact vizual.

Există și cazul în care disconfortul generează o plăcere pentru interlocutor. Apare un sentiment de rușine sau timiditate.

Subiectul conversației este neinteresant

În timp ce vorbim cu celălalt, mintea noastră „zboară”. Este greu să ne concentrăm pe „aici și acum” și suntem distrași de diferiți stimuli.

Stima de sine

Sunt oameni care simt că sunt într-o poziție de inferioritate față de interlocutorul lor, așa că îi „evită” privirea.

Dificultăți din cauza anxietății sociale

Unii oameni experimentează respingere intensă și disconfort susținut în interacțiunile sociale. În consecință, una dintre abilitățile care le sunt afectate are de-a face cu păstrarea contactului vizual în timpul conversațiilor.

Mesaj de respingere

Fie că suntem supărați, fie că vrem să-l enervăm pe celălalt, de multe ori privirea evităm contactul vizual cu scopul de a evidenția această situație.

Complexitatea procesului

Unele studii susțin că menținerea contactului vizual este un proces complex. Menținerea unei conversații în timp ce ne uităm la interlocutor ne „forțează” să ne abatem pentru câteva secunde de la subiect ca modalitate de conservare a resurselor cognitive.

Într-un experiment, un grup de oameni se afla în fața unui ecran cu o față care îi privea. Ei trebuiau să mențină contactul vizual în timp ce rezolvau un test verbal. Inițial, fața de pe ecran privea participanții. Performanța nu a fost afectată. Ulterior, provocarea a devenit mai complexă, testul verbal fiind mai dificil. În acest caz, performanța a fost afectată.

Ca parte a concluziei experimentului, s-a observat că oamenii au nevoie de „puțin aer” pentru mintea lor. Prin urmare, ei privesc în altă parte într-o conversație.

Este ca și cum ambele acțiuni – raționamentul și privirea – sunt în conflict. În acest sens, am putea spune și că indivizii privesc în altă parte pentru a se gândi la conținutul celor spuse.

Citiți și: Mirroring, limbajul seducției: ce este?

Some figure

Culturala și nuanțele sale

Acest aspect are de-a face și cu abilitățile sociale și de comunicare. Suntem capabili să repetăm un discurs ore în șir, dar uităm cum să ne descurcăm în societate.

Totuși, trebuie să fim conștienți că privirea este decisivă într-o conversație. De exemplu, putem empatiza cu celălalt, putem să ne dăm seama dacă sunt incomozi, dacă suntem înțeleși, dacă vorbim prea tare, etc.

Folosirea contactului vizual ca sursă de informații ne permite să avem conversații mai eficiente.

Este foarte important să ținem cont de cultura și societatea în care interacționăm. Există încă locuri în care a privi pe cineva direct în ochi – o autoritate, de exemplu – este un semn de grosolănie.

În plus, există cazuri în care societatea este foarte supusă, așa că oricine se află într-o poziție inferioară trebuie să păstreze distanța față de superiorul său.

Dincolo de părerea pe care o putem avea despre subiect, există situații în care prezența sau absența privirii are o enormă pondere simbolică.

Pe scurt, contactul vizual implică mult mai mult decât setul de nervi optici. Oamenii pot utilizarea privirea în diverse scopuri. Mai exact, comunicăm mereu ceva în acest mod.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Akechi H, Senju A, Uibo H, Kikuchi Y, Hasegawa T, Hietanen JK. Attention to eye contact in the West and East: autonomic responses and evaluative ratings. PLoS One. 2013;8(3):e59312. doi: 10.1371/journal.pone.0059312. Epub 2013 Mar 13. PMID: 23516627; PMCID: PMC3596353.
  • Schneier, Franklin & Rodebaugh, Thomas & Blanco, Carlos & Lewin, Hillary & Liebowitz, Michael. (2011). Fear and avoidance of eye contact in social anxiety disorder. Comprehensive psychiatry. 52. 81-7. 10.1016/j.comppsych.2010.04.006.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.