Dieta pentru durerile articulare
Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López
Aveți dureri articulare și nu știți ce să faceți? Medicul este singurul care vă poate oferi un tratament adecvat. Pe lângă acesta, este important să țineți cont și de dieta recomandată pentru a ameliora durerile articulare. În ce constă?
Importanța dietei în durerile articulare
Dacă aveți dureri articulare, știți cât de greu este. Uneori trebuie să apelați la antiinflamatoare, care nu oferă întotdeauna rezultatele scontate.
Durerea articulară poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi uzura, artrita sau reumatismul. Unele boli se manifestă pe tot parcursul vieții și trebuie să vă obișnuiți cu ele. Cu toate acestea, obiceiurile sănătoase și alimentația adecvata pot ajuta în gestionarea mai bună a problemelor articulare.
Mâncarea poate fi esențială pentru a atenua durerea. Puteți să hrăniți oasele, cartilajele și tendoanele cu minerale adecvate pentru a întări articulațiile. Dacă nu aveți în prezent dureri articulare, nu strică să luați măsuri pentru a preveni apariția lor în viitor.
Dieta pentru durerile articulare
Desigur, alimentația este un aspect care trebuie discutat cu un nutriționist. Nu faceți niciodată modificări în dietă fără acordul medicului. De asemenea, nu apelați niciodată la alimente ca înlocuitor al tratamentului prescris de medic.
1. Evitați alimentele procesate
Câte alimente procesate consumați pe săptămână? Aici intră și băuturile răcoritoare dulci și chiar sucurile aparent naturale, dar cu adaos de zahăr.
Reduceți consumul de făină rafinată, zahăr, sare și componente similare ce duc creșterea în greutate, care pune presiune pe articulații.
2. Atenție la alimentele cu aciditate ridicată
Laptele dulce este un aliment de origine animala cu acțiune acidifiantă, care alterează pH-ul sângelui. Laptele face sângele mai acid, iar acest lucru ajunge să producă dureri articulare.
O altă băutură cu aciditate ridicată este cafeaua. Prin urmare, nu o consumați în exces.
3. Atenție la excesul de proteine animale
Proteinele animale ridică nivelul de acid din corp, la fel ca și laptele. Știm că proteinele animale sunt necesare, dar și cele vegetale ne pot oferi un echilibru adecvat. Potrivit studiilor, au doar câțiva aminoacizi esențiali în minus față de proteinele animale.
Evitați carnea roșie procesată sau reduceți consumul acesteia, așa cum recomandă sursele medicale de specialitate. Alegeți piept de pui sau de curcan.
4. Consumați alimente cu colagen
Colagenul este esențial pentru întărirea și refacerea cartilajelor, ceea ce ajută la reducerea durerilor articulare. O modalitate de a-l obține este prin consumul de gelatină, esențial pentru sănătatea articulară.
Alimentele bogate în sulf acționează ca suport pentru cartilaj, așadar consumați ceapă, praz, sparanghel, și varză de Bruxelles.
Descoperiți: Sursele de colagen și importanța lor
5. Obțineți o cantitate adecvată de calciu și magneziu
Acestea sunt două elemente esențiale pentru întărirea oaselor și articulațiilor. Prin urmare, consumați leguminoase, precum linte sau năut.
Semințele de dovleac, semințele de chia și semințele de in sunt bogate în magneziu, un mineral care poate fi găsit și în toate acele legume cu frunze verzi, cum ar fi salata verde, spanacul, cresonul și pătrunjelul. Fructele uscate și algele marine conțin și ele aceste minerale.
6. Consumați alimente bogate în Omega-3
Omega-3 este un acid gras. Studiile arată faptul că este util pentru a reduce inflamația și durerile articulare. Se găsește somon sau macrou. Dacă doriți, puteți recurge și la suplimente alimentare, dar consultați mai întâi medicul.
Recomandăm: Uleiul de alge: o sursă de omega 3 și DHA
Concluzie: dieta pentru durerile articulare
În primul rând, încercați să mențineți un echilibru și să nu exagerați. Consumați cantități mici de multe ori pe zi, fără a sări peste mese. Reducerea excesului de greutate este o idee excelentă pentru a ameliora inflamația și durerile articulare.
Nu uitați să beți multă apă și, de asemenea, să consumați fructe și legume. Este important să vă curățați corpul și să eliminați toxinele.
După cum am menționat mai sus, durerile articulare nu se tratează ușor. Nu vă descurajați și nu neglijați sănătatea emoțională. Urmați întotdeauna instrucțiunile medicului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rayman MP. Diet, nutrition and osteoarthritis. BMC Musculoskelet Disord. 2015;16(Suppl 1):S7. Published 2015 Dec 1. doi:10.1186/1471-2474-16-S1-S7
- Choi KW, Somers TJ, Babyak MA, Sikkema KJ, Blumenthal JA, Keefe FJ. The relationship between pain and eating among overweight and obese individuals with osteoarthritis: an ecological momentary study. Pain Res Manag. 2014;19(6):e159–e163. doi:10.1155/2014/598382
- Kiecolt-Glaser JK. Stress, food, and inflammation: psychoneuroimmunology and nutrition at the cutting edge. Psychosom Med. 2010;72(4):365–369. doi:10.1097/PSY.0b013e3181dbf489
- Li, S., & Micheletti, R. (2011). Role of Diet in Rheumatic Disease. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.rdc.2010.11.006
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.