Durerea de cap după puncția lombară
Experții estimează faptul că durerea de cap după puncția lombară afectează aproximativ 40% dintre pacienții supuși acestui tip de procedură sau anesteziei spinale. În general, este o problemă care se rezolvă de la sine.
Puncția lombară este o procedură care se efectuează pentru aplicarea anesteziei locale sau în scopuri de diagnostic sau terapeutice. Uneori, provoacă o reducere a presiunii intracraniene și acest lucru, la rândul său, duce la dureri de cap.
Profesioniștii din domeniul medical au efectuat primele puncții lombare la sfârșitul secolului al XIX-lea. La începutul secolului al XX-lea, incidența durerilor de cap după această procedură era de 60%. De-a lungul timpului, acest procent a scăzut și continuă să facă acest lucru și în prezent.
Ce este o puncție lombară?
Puncția lombară este o procedură clinică al cărei scop este extragerea lichidului cefalorahidian. De asemenea, se efectuează pentru introducerea anesteziei sau a unui medicament. Acest lichid se găsește în jurul creierului și al măduvei spinării. Acționează ca un fel de amortizor.
În timpul procedurii, medicul introduce un ac între două vertebre lombare, în canalul spinal. În funcție de scopul puncției lombare, se efectuează una dintre următoarele acțiuni:
- Medicul îndepărtează o cantitate mică de lichid cefalorahidian, pe care un alt profesionist o va examina în laborator.
- O anumită cantitate de lichid este îndepărtată pentru a reduce presiunea din canalul spinal.
- Medicul injectează anestezice.
După aceea, medicul îndepărtează acul. Dacă există o pierdere foarte mare de lichid cefalorahidian, presiunea din cavitatea craniană scade, ceea ce provoacă dureri de cap.
Îți recomandăm:
Durerea de cap după puncția lombară
Cefaleea post puncție lombară apare sub formă de dureri bilaterale. Cu alte cuvinte, se manifestă pe ambele părți ale capului. De obicei, durerea apare imediat și persistă până la 5 zile după procedură. Normal este ca ea să dispară spontan în mai puțin de o săptămână.
În cazurile obișnuite, durerea se agravează atunci când pacientul este așezat sau în picioare. De aceea, profesioniștii din domeniul medical recomandă statul întins în pat. Cefaleea apare mai ales la femeile cu vârste cuprinse între 8 și 30 de ani, care au o masă corporală mică.
Manifestarea durerilor de cap post puncție lombară depinde în mare măsură de tipul de ac folosit de chirurg, tehnica aplicată și abilitatea celui care a efectuat procedura. Cu cât vârful acului este mai mic, cu atât riscul de dureri de cap scade. Acele foarte subțiri reduc procentul pacienților afectați la 11%.
Simptome și diagnostic
Principalul simptom al cefaleei post puncție lombară este durerea persistentă, pulsatilă, care variază în intensitate de la ușoară până la dezactivare completă. Durerea se înrăutățește atunci când pacientul se ridică și scade atunci când se întinde.
Durerea de cap poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi amețelile, sunetele în ureche, vederea dublă sau încețoșată, greață, pierderea auzului și rigiditatea și durerea gâtului. RMN-ul dezvăluie o afectare a structurilor intracraniene, printre alte simptome.
Diagnosticul este clinic. Uneori, medicul va solicita un RMN sau alte studii similare pentru a exclude alte posibile cauze ale cefaleei.
Descoperă mai mult:
Alte date de luat în calcul
Profesioniștii din domeniul medical recomandă pacienților să se întindă pentru o perioadă de cel puțin 12 ore dacă au o durere de cap după o puncție lombară. Durerea se manifestă, de obicei, la 15 minute după ridicarea din pat. Așadar, pacientul poate face în continuare lucruri precum mersul la baie sau servirea mesei.
Consumul de lichide ajută la recuperarea lichidului cefalorahidian care s-a pierdut, în special în cele 24 de ore de după procedură. Cu excepția cazului în care un profesionist indică altfel, poți bea cafea sau băuturi care conțin cofeină.
Durerea de cap ar trebui să dispară. Dacă este foarte intensă sau nu cedează deloc timp de câteva ore după procedură, pacientul va trebui să consulte medicul (și dacă există vărsături și furnicături ale picioarelor sau amorțeală). De asemenea, dacă există dificultăți la urinare sau durere sau dacă apare o sângerare în locul unde chirurgul a introdus acul, pacientul trebuie să se prezinte urgent la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Herrera Salas, S. (2016). Cefalea post punción lumbar. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 73(620), 443-448.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.