Alimente ce tratează durerea de stomac
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Durerea de stomac este un simptom foarte des întâlnit care poate fi provocat de o problemă digestivă sau de anumite obiceiuri dăunătoare. Alte posibile cauze sunt bolile inflamatorii cronice sau modificările de la nivelul sistemului nervos cauzate de stres și anxietate. Descoperă care sunt cele mai bune alimente ce tratează durerea de stomac!
După cum bine știm, durerea de stomac este caracterizată de o senzație de inflamare în zona abdominală și este însoțită aproape întotdeauna de gaze intestinale, aciditate și alte simptome ale indigestiei.
Având în vedere că durerea de stomac poate fi cauzată și de o intoleranță alimentară, este posibil să te confrunți și cu diaree sau constipație. Consumul de alimente nesănătoase sau mâncatul în exces pot agrava acest simptom sau îl pot face să apară mai des.
Din fericire, există anumite alimente ce tratează durerea de stomac și celelalte simptome asociate acesteia. Descoperă din rândurile de mai jos care sunt cele mai bune opțiuni.
Alimente ce tratează durerea de stomac
Bananele
Bananele conțin fibre naturale și compuși antiinflamatori care tratează durerea de stomac cauzată de dificultățile digestive. Aceste fructe reduc aciditatea gastrică și stimulează dezvoltarea bacteriilor sănătoase în intestine.
În plus, bananele au un nivel ridicat de potasiu. Acest mineral ajută la reglarea electroliților din organism după ce ai suferit de vomă sau diaree.
Totodată, aceste fructe minunate sunt bogate în zaharuri naturale care îți oferă energie și senzația de sațietate.
Orezul
Orezul este bogat în amidon și fibre naturale care protejează mucoasa gastrică împotriva excesului de acid. Acest lucru ajută procesele digestive.
În plus, orezul are un efect calmant, ameliorând durerea abdominală și inflamațiile. Totodată, acest aliment este ușor de digerat și nu provoacă reflux acid sau dezechilibre ale pH-ului la nivelul stomacului.
Citește și:
Sosul de mere
Un sos de mere delicios este o soluție rapidă pentru a ameliora durerea de stomac provocată de gastrită, indigestie sau diaree. Acest aliment are un conținut ridicat de fibre, antioxidanți și nutrienți esențiali care ajută digestia și facilitează eliminarea deșeurilor.
În plus, sosul de mere are o concentrație ridicată de pectină, o fibră naturală. Aceasta reduce inflamațiile intestinelor și stimulează peristaltismul, tratând constipația.
Totodată, sosul de mere conține numeroase elemente esențiale care combat dezechilibrul electroliților ce apare atunci când ești deshidratat din cauza vomei sau diareei.
Supa de legume
Supa de legume este o soluție excelentă dacă ai probleme digestive, aceasta ajutând la ameliorarea durerii și la rehidratarea organismului. Apa, sarea și nutrienții din legume te mențin hidratat și ameliorează iritațiile stomacale.
Efectele pozitive ale supelor de legume se datorează faptului că acest preparat nu are multe grăsimi, drept pentru care este ușor de digerat și nu provoacă efecte nedorite.
Ceaiul de plante
Ceaiurile de plante fără cofeină, cum ar fi cel de mușețel, reduc inflamațiile gastrice și facilitează eliminarea deșeurilor din intestine. Aceste lichide au puține calorii și sunt bogate în antioxidanți.
În plus, ceaiurile de plante reduc aciditatea, previn refluxul acid și au proprietăți antispasmodice și analgezice care tratează durerea de stomac cauzată de indigestie.
Apa de cocos
Apa de cocos bio este o soluție excelentă pentru a ameliora disconfortul digestiv și durerea. Această băutură conține mulți nutrienți esențiali, printre care vitamina C și potasiu care contracarează efectele deshidratării.
Totodată, apa de cocos are puține calorii și este bogată în fibre care stimulează peristaltismul, prevenind inflamațiile și constipația. Acest lichid este un remediu bun pentru diaree, întrucât electroliții săi naturali previn dezechilibrele în nivelul de săruri minerale.
Te-ar putea interesa și:
Ghimbirul
Ghimbirul este cunoscut în întreaga lume pentru proprietățile sale digestive și antiinflamatoare. Acesta este o soluție excelentă împotriva oricărui tip de durere.
Compusul activ al ghimbirului, gingerolul, care îi oferă gustul specific, protejează stomacul și previne numeroase probleme gastrice.
Adaugă ghimbir în smoothie-uri, supe și alte rețete pentru a profita de toate beneficiile pe care le oferă, printre care și îmbunătățirea sănătății stomacului.
Iaurtul natural
Iaurtul natural este bogat în probiotice, care ajută la combaterea, dar și la prevenirea durerii de stomac. Acest aliment contribuie la dezvoltarea bacteriilor sănătoase la nivelul intestinelor și echilibrează nivelul de pH din stomac.
Totodată, iaurtul natural întărește sistemul imunitar și luptă împotriva bacteriilor dăunătoare și paraziților.
Dacă te doare stomacul, consumă alimentele de mai sus pentru a-ți ameliora simptomele. În cazul în care durerea persistă, mergi la medic pentru a primi un diagnostic adecvat și un tratament pe măsură.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- K. P. Sampath Kumar, Debjit Bhowmik, S. Duraivel, M. Umadevi. (2012). Traditional and Medicinal Uses of Banana. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. http://www.phytojournal.com/vol1Issue3/Issue_sept_2012/9.1.pdf
- Moreno-Salazar, S. F., Robles-Zepeda, R. E., & Johnson, D. E. (2008). Plant folk medicines for gastrointestinal disorders among the main tribes of Sonora, Mexico. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2007.07.009
- Holtmann, G. (2010). Functional Gastroduodenal Disorders. In Practical Gastroenterology and Hepatology: Esophagus and Stomach. https://doi.org/10.1002/9781444327311.ch55
- Dulai, G. S., & Jensen, D. M. (2006). Treatment of watermelon stomach. Current Treatment Options in Gastroenterology. https://doi.org/10.1007/s11938-006-0036-1
- Jiang T, Gao X, Wu C, et al. Apple-Derived Pectin Modulates Gut Microbiota, Improves Gut Barrier Function, and Attenuates Metabolic Endotoxemia in Rats with Diet-Induced Obesity. Nutrients. 2016;8(3):126. Published 2016 Feb 29. doi:10.3390/nu8030126
- Salehi, M., Karegar-Borzi, H., Karimi, M., & Rahimi, R. (2017, February 1). Medicinal plants for management of gastroesophageal reflux disease: A review of animal and human studies. Journal of Alternative and Complementary Medicine. Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0233
- Kalman DS, Feldman S, Krieger DR, Bloomer RJ. Comparison of coconut water and a carbohydrate-electrolyte sport drink on measures of hydration and physical performance in exercise-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2012;9(1):1. Published 2012 Jan 18. doi:10.1186/1550-2783-9-1
- Nikkhah Bodagh M, Maleki I, Hekmatdoost A. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2018;7(1):96–108. Published 2018 Nov 5. doi:10.1002/fsn3.807
- Adolfsson, O., Meydani, S. N., & Russell, R. M. (2004, August). Yogurt and gut function. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/80.2.245
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.