Logo image
Logo image

Este bine să bei apă în timpul mesei?

4 minute
Consumul de apă în timpul mesei poate încetini digestia. Este mai bine să bei acest lichid vital înainte de masă, întrucât protejează pereții stomacali și te ajută să te simți mai sătul, prevenind astfel mâncatul în exces. 
Este bine să bei apă în timpul mesei?
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Există două tabere opuse atunci când vine vorba despre a bea apă în timpul mesei. Deși este adevărat că apa reprezintă un lichid vital, fără de care nu putem trăi și că însuși corpul nostru este compus în mare parte din apă, se spune că, dacă o bem în timpul mesei, aceasta va îngreuna digestia. Află răspunsul la această întrebare din rândurile de mai jos.

Apa: un lichid vital

Cunoaștem cu toții beneficiile apei: elimină toxinele, hidratează organele, transportă minerale către celule și contribuie la toate procesele metabolice. Din aceste motive, este recomandat să bem între 2 și 2,5 litri de apă pe zi. 

Dar, există o dezbatere cu privire la un anumit  subiect: dacă este bine sau nu să bem apă în timp ce mâncăm. Ne ajută să slăbim? Intervine în procesul digestiv? Ne face să reținem mai multă apă? Există multe mituri și idei preconcepute cu privire la acest subiect.

Some figure

În primul rând, apa, băută de una singură, nu are calorii. Dacă bei apă înainte de masa de prânz sau cină, stomacul se va umple, iar tu vei mânca mai puțin, dar nu vei slăbi.

Un studiu efectuat de Societatea Americana de Chimie din Boston a arătat că persoanele care au băut două pahare de apă înainte de masă, au consumat între 75 și 98% mai puține calorii. Acest lucru se datorează faptului că apa astâmpără foamea, dar și că uneori credem că ne este foame, când de fapt ne este doar sete.

Alți oameni cred că, de fapt, consumul de apă în timpul mesei provoacă o retenție de apă în organism. Specialiștii susțin că această convingere este falsă și că tocmai contrariul este valabil. Apa pe care o bem stimulează funcționarea rinichilor și ajută la menținerea echilibrului nivelului de apă din corp, indiferent de momentul în care o consumăm.

Citește și:

De ce să bei apă cu lămâie înainte de micul dejun?

Some figure

Anumite diete interzic băutul apei în timp ce mâncăm carbohidrați, susținând că aceasta va îngreuna digestia respectivelor alimente: cartofi, pâine sau orez alb. Cei ce promovează curele de care vorbim afirmă cu insistență că aceste alimente sunt „umflate” cu apă. Acest lucru duce la inflamarea stomacului, făcându-te să pari mai gras(ă).

Întrebări și răspunsuri cu privire la relația dintre apă și mâncare: un alt punct de vedere

Așa cum am spus la început, există opinii pro și contra cu privire la acest subiect: băutul apei în timpul mesei. Cei care se opun acestui obicei susțin că nu este benefic. Apa rece solidifică substanțele uleioase, ceea ce întrerupe sau întârzie digestia.

Ce se întâmplă în organism atunci când bei apă în timpul mesei, dacă aceasta este rece?

Atunci când grăsimea se dizolvă și este absorbită în intestine, se transformă în țesut adipos și se depune direct pe artere. În timp, acest lucru poate cauza probleme cu nivelul de colesterol și cu inima.

Some figure

Ce reacție are loc în timpul acestui proces?

Stomacul produce acizi care ajută la digerarea alimentelor, favorizând asimilarea corectă a acestora. Totul depinde de sistemul digestiv al fiecărei persoane.

Totuși, atunci când bei apă rece, acizii sunt încetiniți și slăbiți, iar mâncarea este descompusă într-o perioadă mai lungă de timp.

Este mai bine să bei apă înainte sau după masă?

Îți sugerăm să bei apă înainte de masă, pentru ca lichidul să protejeze pereții stomacali. Totuși, nu uita că apa trebuie să fie caldă sau la temperatura camerei. Nu consuma apă abia scoasă din frigider cu gheață în ea.

Apa rece crește pH-ul organismului (o face mai alcalină). Din acest motiv procesul gastric este îngreunat.

Același lucru se întâmplă și dacă beau sucuri cu sau fără acid?

În acest caz, ambele tipuri de băuturi produc o reacție mai puternică în stomac, deoarece sucurile gastrice se diluează. Prin urmare, nu îți recomandăm să bei sucuri din comerț nici înainte, nici în timpul, nici după masă. Este mai bine să mănânci în absența lichidelor.

Te-ar putea interesa și:

Deshidratarea – 9 consecințe frecvente

Some figure

Când și cum să bem apă?

Cantitatea recomandată este de minim opt pahare de apă pe zi, în afara celor trei mese principale ale zilei (mic dejun, prânz și cină). Seara este bine să bei două sau trei pahare de apă în decursul unei ore. Așteaptă 30 minute înainte să servești cina. În timpul zilei, îți recomandăm să bei apă din jumătate în jumătate de oră, mai ales vara, indiferent dacă îți este sau nu sete.

Dezbaterea cu privire la consumul de apă în timpul mesei continuă. Nu există prea multe studii care să sprijine oricare dintre cele două teorii. Totul depinde de organismul tău și de cum te simți în fiecare dintre aceste situații. Dacă bei apă în timpul mesei și te simți balonat, deși ai consumat alimente ușoare, înseamnă că ar trebui să renunți la acest obicei.

Dacă, din contră, nu bei nimic, dar ai o digestie foarte lentă, atunci nu este rău să bei un pahar cu apă după masă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002471.htm
  • Lorenzo, Víctor. (2014). Doctor, ¿cuánto debo beber?.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-69952014000600001
  • VV.AA. (2011). Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000100003
  • VV.AA. (2010).Clinical trial confirms effectiveness of simple appetite control method. https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2010/august/clinical-trial-confirms-effectiveness-of-simple-appetite-control-method.html
  • VV.AA. (2013).The effect of water temperature and voluntary drinking on the post rehydration sweating. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3762624/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.