Ameliorarea fasciitei plantare cu mingi de tenis
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Știai că o minge de tenis poate ajuta la ameliorarea fasciitei plantare? Înainte de toate, este bine de știut că fascia plantară este o bandă groasă de țesut ce conectează maleola de degetele de la picioare, formând scobitura piciorului. Funcția principală a acestui țesut este să amortizeze impactul mișcărilor corpului.
Fasciita plantară are loc atunci când fascia plantară se inflamează. Acest fenomen poate surveni din cauza suprasolicitării sau a întinderii excesive a fasciei plantare, precum și din cauza purtării unor încălțări inadecvate.
Persoanele supraponderale sau obeze suferă deseori de fasciită plantară. Forța suplimentară necesară pentru a susține greutatea excesivă provoacă microleziuni la nivelul fasciei plantare.
Fasciita plantară afectează în general adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani, dar această afecțiune este frecventă și în rândul tinerilor sportivi.
Principalul simptom al acestei probleme de sănătate este declanșarea unei dureri la nivelul tălpii sau al călcâiului. Uneori durerea se poate răspândi și spre glezne sau degetele picioarelor.
Pentru a trata fasciita plantară, trebuie să urmezi un tratament cu analgezice și antiinflamatoare. Însă orice tratament medicamentos poate fi completat cu exerciții de întindere. Aceste exerciții pot fi efectuate cu ajutorul unei mingi de tenis, astfel încât să relaxezi și să tonifici regiunea afectată.
În articolul de azi te invităm să descoperi câteva exerciții inedite pentru a ameliora durerea și disconfortul provocate de fasciita plantară. Nu ai nevoie decât de o minge de tenis și puțină voință. Citește în continuare și ia aminte!
4 exerciții cu mingi de tenis pentru ameliorarea fasciitei plantare
Masaj prin rotirea mingii
Rotirea unei mingi de tenis cu talpa piciorului este una dintre cele mai bune metode de a-ți tonifia labele picioarelor și de a ameliora durerea resimțită.
Următorul exercițiu te ajută să-ți masezi și să-ți întinzi piciorul cu ajutorul propriei tale forțe, astfel încât să reduci tensiunea provocată de fasciita plantară.
Instrucțiuni
- Stai pe un scaun. Ține-ți spatele drept și pune o minge de tenis sub talpă.
- Aplică ușor presiune asupra mingii cu laba piciorului, apoi începe să-ți miști piciorul înainte și înapoi. Rotește mingea de la degetele piciorului spre călcâie și în sens invers.
- Efectuează acest exercițiu pentru 30 de secunde, apoi antrenează celălalt picior.
- Pentru a ameliora durerea produsă de fasciita plantară, acest exercițiu trebuie efectuat de două ori pe zi, pentru trei sau patru zile.
Îți recomandăm să citești și:
Îndoiri ale piciorului pentru ameliorarea fasciitei plantare
Pentru a-ți tonifia labele picioarelor și a le ajuta să susțină mai ușor greutatea corpului, poți efectua următorul exercițiu ce îmbunătățește flexibilitatea mușchilor și a tendoanelor.
Această activitate îți va relaxa laba piciorului, ameliorând durerea resimțită și întărind talpa, glezna și întreg piciorul.
Instrucțiuni
- Pune o minge de tenis lângă un perete și îndoaie piciorul.
- Plasează apoi mingea de tenis sub partea superioară a piciorului, menținând călcâiul pe sol.
- Întinde partea superioară a corpului spre perete pentru a crește intensitatea exercițiului.
- Respiră ușor de trei ori, odihnește-te, apoi efectuează opt repetări.
Întinderi pentru relaxare
Următorul exercițiu de întindere este relaxant și combină respirația adecvată cu exercitarea unei presiuni asupra regiunilor tensionate. Această activitate fizică te ajută să reactivezi circulația sanguină și să ameliorezi inflamațiile.
Presiunea exercitată asupra mingii de tenis va masa ușor regiunile moi ale piciorului, contribuind la ameliorarea fasciitei plantare.
Instrucțiuni
- Este necesar să fii desculț pentru a efectua acest exercițiu. Stai în picioare, cu unul dintre picioare înainte, călcând pe mingea de tenis.
- Calcă pe minge cu scobitura și cu degetele piciorului, dar lasă-ți greutatea pe rotulă.
- Menține această poziție și, în timp ce inspiri și expiri, lasă-ți greutatea pe partea frontală a piciorului.
- Îndoaie genunchiul ușor, menține această poziție pentru cinci secunde, apoi lasă-ți din nou greutatea pe rotulă.
- Efectuează câte cinci repetări cu ambele picioare.
Citește și:
Punctul de presiune
Exercițiile ce vizează punctul de presiune au rolul de a relaxa mușchii localizați în partea din spate a labei piciorului, o regiune ce poate fi afectată de fasciită plantară. Această activitate fizică presupune plasarea mingii de tenis imediat sub regiunea în care simți că se concentrează durerea.
Instrucțiuni
- Plasează mingea de tenis sub maleolă și preseaz-o ferm pentru 10 secunde.
- Schimbă poziția mingii spre partea superioară sau inferioară a labei piciorului, apoi repetă exercițiul.
- La început, concentrează-te asupra regiunilor apropiate de baza degetelor de la picioare, apoi coboară încet spre călcâi.
După cum bine vezi, o simplă minge de tenis te poate ajuta la ameliorarea fasciitei plantare și întărirea labei piciorului. Dacă acestea sunt lezate sau tălpile lor sunt acoperite de bătături, exercițiile prezentate în acest articol pot completa tratamentele obișnuite.
Urmează atent instrucțiunile prezentate, astfel încât să nu agravezi problema.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Weerasak Tapanya, Noppharath Sangkarit, Saisunee Konsanit. 2017. The Immediate Effects of Neck and Shoulder Muscle Massage Device Developingfrom Tennis Balls. Srinagarind Medical Journal. https://li01.tci-thaijo.org/index.php/SRIMEDJ/article/view/85006
- Hoebeke, R. E. (2008). Diagnosing Plantar Fascitis. Journal for Nurse Practitioners. https://doi.org/10.1016/j.nurpra.2007.10.005
- Lafuente Guijosa, A., Muñoz, I. O. M., De La Fuente, M. E., & Cura-Ituarte, P. (2007). Fascitis plantar: Revisión del tratamiento basado en la evidencia. Reumatologia Clinica.
- Mori H, Ohsawa H, Tanaka TH, Taniwaki E, Leisman G, Nishijo K. Effect of massage on blood flow and muscle fatigue following isometric lumbar exercise. Med Sci Monit. 2004;10(5):CR173-CR178.
- Córdova, Alfredo, López, Diego, Fernández-Lazaro, Diego, & Caballero, Alberto. (2017). Nueva visión del tratamiento de la fascitis plantar en deportistas: Utilidad del entrenamiento funcional mediante el esquí. Investigación Clínica, 58(3), 309-318. Recuperado en 01 de julio de 2020, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0535-51332017000300008&lng=es&tlng=es.
- Whitney, A. 2018. Fasciosis plantar. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es-ar/hogar/trastornos-de-los-huesos,-articulaciones-y-m%C3%BAsculos/problemas-del-pie/fasciosis-plantar#v26371414_es
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.