Logo image
Logo image

Fructe cu puține calorii ideale pentru slăbit

4 minute
În general toate fructele, dacă sunt consumate echilibrat, au ca efect scăderea în greutate, deoarece conținutul lor redus de calorii este mic în raport cu volumul sau greutatea. Vă dau senzația de sațietate, mai ales dacă le consumați cu tot cu coajă.
Fructe cu puține calorii ideale pentru slăbit
Ultima actualizare: 24 noiembrie, 2018

Dacă urmați o dietă pentru a slăbi, iar planul de meniu vă recomandă să consumați fructe după pofta inimii ca gustări sau la cină, nu uitați că nu toate toate tipurile sunt la fel de hipocalorice. Aflați totul câteva fructe cu puține calorii din acest articol!

Fructe cu puține calorii recomandate în diete

Cele mai multe diete (mai cu seamă cele sănătoase și eficiente) vă încurajează să consumați o cantitate mare de fructe. Trebuie însă să știți pe care să le alegeți ca să nu vă dați peste cap planul de a slăbi.

Cum? Ghidându-vă în funcțiile de caloriile pe care vi le furnizează fiecare. Mai jos vom prezenta un tabel detaliat cu fructe hipocalorice, precizând valoarea nutrițională a fiecăruia, astfel încât să le alegeți pe cele care se potrivesc cu dieta pe care o urmați.

Some figure

În afară de faptul că nu au multe calorii, fructele prezintă și alte avantaje: au un conținut mare de fibre, antioxidanți, minerale și vitamine. Este recomandat să mâncați între 3 și 5 porții de fructe în fiecare zi, distribuite egal la fiecare masă și gustare.

Te-ar putea interesa și:

5 fructe de evitat pentru a pierde în greutate

Sunt detoxifiante excelente, ca urmare a faptului că fibrele lor vă ajută organismul să se debaraseze de substanțele toxice pe care le-a acumulat în timp.

Îmbunătățesc tranzitul intestinal și previn constipația. Sunt antioxidante redutabile, împiedicând formarea radicalilor liberi, îmbunătățind metabolismul celular și chiar scăpându-vă de nedorita celulită!

Some figure

Dacă le cunoașteți bine proprietățile vă va fi mai ușor să le alegeți pe cele de care organismul dumneavoastră are nevoie. Deși toate sunt bune și sănătoase, fiecare dintre ele prezintă alte beneficii.

Consumul de fructe cu puține calorii

O dietă bogată în fructe și legume vă va ajuta să slăbiți sănătos, fără să vă simțiți obosite, vlăguite și lipsite de energie.

Mulți spun că fructele ar trebui consumate în afara meselor principale, fiindcă dacă le mâncați ca desert, multe dintre vitaminele și nutrienții lor se pierd în timpul procesului de digestie a mâncării.

Fermentează în stomac și încetinesc digestia. De aceea, multe persoane nu aleg fructele la desert. Dacă faceți parte din această categorie, consumați-le ca gustări, la mijlocul dimineții sau după-amiază, cu 2-3 ore înainte sau după prânz ori cină.

Some figure

Pe de altă parte, este bine de știut că fructele conțin fructoză, o substanță pe care organismul o transformă în glucoză (sau energie, cu alte cuvinte). Ideal ar fi să nu depuneți această glucoză sub formă de grăsime.

Cel mai potrivit moment pentru a mânca fructe este în timpul dimineții, când metabolismul este la cote înalte. Procesul digestiv vă va permite să ardeți glucoza, care vă va da senzația de sațietate timp de câteva ore.

Te-ar putea interesa și:

Fructe care ard grăsimi și ajută la slăbit

Cele mai bune fructe cu puține calorii pe care trebuie să le consumați sunt perele, merele, kiwi și mandarinele, toate cu puține calorii. Conțin de asemenea proteine, lipide și carbohidrați. Partea bună este că le puteți consuma oricând, pentru că le găsiți pe piață în toate anotimpurile.

Listă cu fructe cu puține calorii

Țineți această listă undeva la vedere ca să o puteți consulta repede oricând și să vă alegeți fructele potrivite pentru fiecare zi. Valorile calorice prezentate mai jos corespund unei cantități de circa 100 de grame din fiecare fruct.

  • Pepene roșu: 15 calorii
  • Grepfrut: 26 calorii
  • Căpșune: 27 calorii
  • Moșmoane: 28 calorii
  • Zmeură: 30 calorii
  • Piersici: 30 calorii
  • Pepene galben: 30 calorii
  • Mure: 35 calorii
  • Prune: 36 calorii
  • Coacăze roșii: 37 calorii
  • Pere: 38 calorii
  • Merișoare: 41 calorii
  • Mandarine: 41 calorii
  • Mere: 45 calorii
  • Smochine: 47 calorii
  • Cireșe: 48 calorii
  • Caise: 52 calorii
  • Portocale: 53 calorii
  • Ananas: 55 calorii
  • Kiwi: 56 calorii
  • Struguri: 61 calorii
  • Rodii: 62 calorii
  • Mango: 73 calorii
  • Banane: 85 calorii
  • Avocado: 232 calorii
Some figure

Fructele uscate sunt bune?

Dacă doriți o dietă bogată în proteine, fructele uscate reprezintă cea mai bună opțiune. Partea proastă este că au multe calorii, dar există și o parte bună: sunt extraordinar de sățioase și hrănitoare. Prezentăm un tabel cu conținutul caloric al fructelor uscate, corespunzând la o cantitate de 100 de grame din fiecare fruct:

  • Prune: 177 calorii
  • Curmale: 256 calorii
  • Smochine: 270 calorii
  • Struguri: 301 calorii
  • Castane: 349 calorii
  • Arahide: 452 calorii
  • Migdale: 499 calorii
  • Semințe de pin: 568 calorii
  • Fistic: 600 calorii
  • Alune de pădure: 625 calorii
  • Nuci: 670 calorii

Poate că vă gândiți că sunt prea multe calorii la o cantitate atât de mică de mâncare, însă acizii grași și valoroșii lor nutrienți le recomandă ca alternative mult mai sănătoase la preparatele clasice.

De exemplu, 100 de grame de smântână sau brânză proaspătă conțin mai mult de 300 de calorii, o porție de friptură, mai mult de 400 de calorii, iar mezelurile, la fel, peste 300 de calorii.

Legumele au și ele în jur de 350 de calorii.Legumele cu cele mai puține calorii sunt salata, castraveții, ridichile și dovleacul.

Sursa fotografiilor: Sean McEntee, Kim Lowton, Clare Bell, Mario Diogo, Victor, Championship catering, bogoni și Steve Parker.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Liu, R. H. (2013). Health-Promoting Components of Fruits and Vegetables in the Diet. Advances in Nutrition: An International Review Journal. http://doi.org/10.3945/an.112.003517
  • Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal. http://doi.org/10.3945/an.112.002154

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.