Fulgi de ovăz pentru micul dejun
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Fulgi de ovăz – cereale integrale dintre cele mai sănătoase și delicioase. Sunt preferate de oamenii din întreaga lume datorită valorii nutriționale și a energiei pe care ne-o asigură. De-a lungul timpului, oamenii din diferite civilizații și culturi diferite au folosit ovăz. Vom afla care sunt cele 10 beneficii incredibile ale unui mic dejun cu ovăz.
Fulgii de ovăz au mai multe proteine, vitamine, carbohidrați și nutrienți decât oricare alte cereale. În afară de asta, le găsim tot timpul anului, la un preț rezonabil chiar. Mai aveți nevoie și de alte motive pentru a mânca fulgi de ovăz în fiecare zi?
Te-ar putea interesa și:
Ajută la echilibrarea valorilor colesterolului
Fulgii de ovăz conțin un compus din fibre numit beta-glucan care, potrivit unor studii, este indicat persoanelor care suferă de colesterol. Folosiți fulgi de ovăz la pregătirea micului dejun și colesterolul se va normaliza.
Este antioxidant
Fulgii de ovăz au proprietăți antioxidante care luptă cu radicalii liberi ce provin din colesterolul rău. Acest aspect este foarte important și joacă un rol vital în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Întărește sistemul imunitar
Beta-glucanul pe care îl găsim în ovăz este cea mai bună unealtă a sistemului imunitar în lupta cu virușii și bacteriile care cauzează infecții. Dacă mâncați fulgi de ovăz în fiecare zi veți contribui la întărirea imunității și la protejarea organismului împotriva factorilor patogeni.
Contribuie la vindecarea diabetului
Probabilitatea ca persoanele care consumă fulgi de ovăz în mod regulat să facă diabet de tip II este mai mică. Fibrele solubile din ovăz îi ajută pe pacienții care suferă de diabet, deoarece acestea stimulează digestia amidonului și reglează astfel nivelul zahărului din sânge, mai ales după masă.
Îmbunătățește digestia
Când spunem că fulgii de ovăz ajută digestia, înseamnă că previn apariția unor probleme precum constipația. Fibrele solubile ajută și la reducerea acidului gastric și al bilei, dar și toxicității sale.
Te-ar putea interesa și:
Oferă senzație de sațietate
Unul dintre motivele pentru care este indicat să mâncați fulgi de ovăz la micul dejun este acela că oferă senzația de sațietate mai mult timp și nu mai aveți poftă să “ronțăiți” ceva tot timpul. Această senzație se datorează carbohidraților complecși, care se mai numesc și carbohidrați cu absorbție lentă.
Este anticancerigen
Fulgii de ovăz conțin lignani și fitoestrogeni, două ingrediente esențiale care contribuie la prevenirea tipurilor de cancer legate de activitatea hormonală. De aceea, femeilor aflate la vârsta menopauzei, li se recomandă să mănânce ovăz. Rezultatele unor cercetări au arătat rolul important al acestuia în reducerea riscului de cancer la sân.
Ajută în tratarea astmului
Ovăzul are un efect asemănător cu cel al siropului de tuse, recomandat celor care suferă de tuse sau bronșită. Cercetările au arătat că fulgii de ovăz integral pot reduce riscul de astm la copii cu până la 50%. Acest studiu a introdus și peștele în dietă, iar din consumul combinat de pește și ovăz a rezultat o reducere a riscului de a deveni astmatic cu 50% și a riscului de îngustare a bronhiilor cu până la 80% .
Protejează inima
Lignanii din fulgii de ovăz sau din alte cereale sunt niște fitochimicale asimilate de organism prin digestie, care ajută la protejarea inimii împotriva diferitelor boli specifice.
Are efect diuretic
Consumul de fulgi de ovăz ajută la eliminarea acidului uric din organism și crește cantitatea de urină. Această proprietate luptă și împotriva gutei sau a altor afecțiuni legate de retenția de lichide.
Cum putem mânca fulgi de ovăz la micul dejun?
Știm că există multe feluri în care puteți mânca fulgii de ovăz la micul dejun, dar noi vă vom prezenta o rețetă simplă prin care puteți asimila beneficiile lor. Astfel, veți avea un început de zi minunat.
Ingrediente
- 1/2 cană cu fulgi de ovăz integral râșnit
- 6 migdale
- 2 nuci
- 1 lingură plină cu semințe de chia
- Miere de albine sau stevia
- 1 linguriță cu stafide
- O nucă de cocos sau lapte de migdale
Cum se prepară?
- Alegeți un vas potrivit și puneți fulgi de ovăz până la jumătatea lui, apoi adăugați o lingură cu semințe de chia.
- Amestecați, apoi adăugați lapte de migdale sau cocos până aproape se umple, dar lăsați loc și pentru celelalte ingrediente.
- Adăugați restul și acoperiți vasul. Puneți-l la frigider și lăsați-l peste noapte. A doua zi mai puteți adăuga puțin lapte.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chandalia, M., Garg, A., Lutjohann, D., Von Bergmann, K., Grundy, S. M., & Brinkley, L. J. (2000). Beneficial effects of high dietary fiber intake in patients with type 2 diabetes mellitus. New England Journal of Medicine, 342(19), 1392-1398. Available at: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200005113421903. Accessed 06/03/2020.
- DAVIS, J. M., MURPHY, E. A., BROWN, A. S., CARMICHAEL, M. D., GHAFFAR, A., & MAYER, E. P. (2004). Effects of oat β-glucan on innate immunity and infection after exercise stress. Medicine & Science in Sports & Exercise, 36(8), 1321-1327. Available at: https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2004/08000/Effects_of_Oat___Glucan_on_Innate_Immunity_and.9.aspx. Accessed 06/03/2020.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2010). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to oat beta glucan and lowering blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 8(12), 1885. Available at: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1885. Accessed 06/03/2020.
- Mackie, A., Rigby, N., Harvey, P., & Bajka, B. (2016). Increasing dietary oat fibre decreases the permeability of intestinal mucus. Journal of functional foods, 26, 418-427. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jff.2016.08.018. Accessed 06/03/2020.
- MedlinePlus (2019). Antioxidantes. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/antioxidants.html. Accessed 06/03/2020.
- Othman, R. A., Moghadasian, M. H., & Jones, P. J. (2011). Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan. Nutrition reviews, 69(6), 299-309. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00401.x. Accessed 06/03/2020.
- MedlinePlus (2018). Fibra. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002470.htm. Accessed 06/03/2020.
- Peterson, D. M. (2001). Oat antioxidants. Journal of cereal science, 33(2), 115-129. Available at: https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0349. Accessed 06/03/2020.
- Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition Reviews, 74(2), 131-147. Available at: https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063. Accessed 06/03/2020.
- Singh, R., De, S., & Belkheir, A. (2013). Avena sativa (Oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Critical reviews in food science and nutrition, 53(2), 126-144. Available at: https://doi.org/10.1080/10408398.2010.526725. Accessed 06/03/2020.
- Virtanen, S. M., Kaila, M., Pekkanen, J., Kenward, M. G., Uusitalo, U., Pietinen, P., … & Veijola, R. (2010). Early introduction of oats associated with decreased risk of persistent asthma and early introduction of fish with decreased risk of allergic rhinitis. British journal of nutrition, 103(2), 266-273. Available at: https://doi.org/10.1017/S0007114509991541. Accessed 06/03/2020.
- Zhang, X., McGeoch, S. C., Megson, I. L., MacRury, S. M., Johnstone, A. M., Abraham, P., … & Lobley, G. E. (2014). Oat‐enriched diet reduces inflammatory status assessed by circulating cell‐derived microparticle concentrations in type 2 diabetes. Molecular nutrition & food research, 58(6), 1322-1332. Available at: https://doi.org/10.1002/mnfr.201300820. Accessed 06/03/2020.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.