8 greșeli la folosirea benzilor elastice pentru exerciții
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Benzile elastice sunt o opțiune excelentă pentru a completa rutina de exerciții. Ele vă permit să vă antrenați progresiv, evitând accidentările și adăugând mișcări noi rutinei în mod periodic. Este foarte probabil să faceți greșeli la folosirea benzilor elastice pentru exerciții. Acestea greșeli nu trebuie să se perpetueze în timp.
Ce sunt benzile elastice pentru exerciții fizice?
Benzile sunt realizate din cauciuc elastic. Ele nu absorb apa și sunt rezistente. Sunt folosite în timpul încălzirii sau chiar la antrenament.
Rețineți că nu toate benzile sunt la fel. Veți observa diferențe, dar ceea ce trebuie să aveți în vedere este elasticitatea: cu cât sunt mai puțin elastice, cu atât sunt mai dure și mai solicitante.
Aceste instrumente complementare vă încurajează să vă mențineți elasticitatea prin aplicarea unei forțe mai mari. Sunt foarte benefice deoarece sporesc controlul și stabilitatea corpului.
Dacă țineți cont de cele mai frecvente greșeli la folosirea benzilor elastice pentru exerciții, nu veți suferi accidentări.
Principalele greșeli de evitat la folosirea benzilor elastice pentru exerciții
Dacă știți care sunt greșelile frecvente, veți înțelege limitele și vă veți perfecționa antrenamentul.
1. Folosirea benzilor de proastă calitate
Cel mai important lucru este ca benzile elastice să fie adaptate sarcinii pe care doriți să o îndepliniți. Când calitatea acestora este scăzută, vă spuneți riscurilor din cauza uzurii accelerate a materialului.
Aflați care mărcile de încredere din lumea fitnessului. Cumpărați ceva care vă garantează o alegere sigură și durabilă.
Dacă sunteți alergici la oricare dintre componentele benzilor, există și materiale hipoalergenice.
2. Folosirea aceleiași benzi în mod constant
Cel mai convenabil este să folosiți benzi cu diferite grade de rezistență. Varietatea mușchilor necesită abordări diferite pentru tonifiere.
Scopul este ajustarea benzii în funcție de forța fiecărei zone. Acest lucru vă va permite să faceți un număr mai mare de repetări.
3. Folosirea benzilor pe piele
Mulți pun banda direct pe piele, dar pielea poate avea de suferit. Folosiți benzile deasupra hainelor pe care le purtați. Cel mai mare risc al acestei practici îl reprezintă consecințele cauzate de frecare, care pot duce la apariția veziculelor.
4. Plasare incorectă
Banda nu trebuie să fie prea strânsă. Dacă o folosiți în dreptul genunchilor, presiunea ridicată va curba membrele spre interior și va destabiliza șoldurile.
Aplicați tensiunea corectă. La fiecare exercițiu, trebuie să fiți atenți la locul unde veți pune banda.
Recomandăm: 10 exerciții pentru fesieri cu benzi de rezistență
5. Lipsa presiunii continue
Presiunea produsă de bandă trebuie menținută pe tot parcursul exercițiului. Dacă scade, veți pierde din intensitate.
Țineți cont de aceste trei semne care indică un nivel optim de intensitate:
- Respirați mai repede.
- Crește cantitatea de transpirație.
- Simțiți o contracție în mușchi.
6. Execuția exercițiile în grabă
Nu vă grăbiți atunci când efectuați antrenamentele. Acest lucru poate fi observat mai des la tineri. Viteza poate împiedica planul de a vă tonifica optim mușchii. Când întindeți banda la maxim cu unul dintre picioare, aveți tendința de a o elibera rapid. Controlați permanent presiunea și nu vă grăbiți!
7. Ancorarea incorectă a benzii
Multe exerciții cu benzi necesită atașarea de o suprafață, dar puteți face greșeala de a nu le prinde suficient de bine. Rețineți că banda trebuie să susțină mișcarea într-o direcție și apoi mișcarea în direcția opusă.
8. Extinderea benzii
Este important ca atunci când cumpărați banda elastică, să fiți siguri de capacitatea acesteia de a se întinde și să aveți încredere în rezistența ei. Dacă observați ca presiunea este prea mare pentru capacitatea benzii, alegeți un model cu rezistență mai mare. Reduceți amplitudinea mișcării fără a compromite scopul acesteia.
Recomandăm: Exerciții cu benzi elastice pentru spate
Recomandări finale pentru utilizarea corectă a benzilor elastice
Cel mai bun lucru este să înțelegeți că acest instrument completează antrenamentele. Vă oferă varietate.
Repetările vor depinde de mai mulți factori, precum rezistența benzii și timpul necesar pentru a finaliza exercițiul. Recomandăm între 10 și 20 de repetări.
Dacă sunteți în vârstă, adăugați câteva elemente de siguranță pentru a preveni accidentările. Faceți mai puține repetări și întindeți mai puțin benzile. Nu faceți mișcări bruște. Mișcați-vă cu grijă și cu viteză medie. Când reveniți la poziția de start, trebuie să încetiniți încetul cu încetul.
Poate fi productiv să vă antrenați în fața unei oglinzi sau cu un specialist alături. Astfel, veți corecta fiecare poziție și veți evita greșelile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lagares B, Rebollo J. Entrenamiento de fuerza con bandas elásticas en niños y adolescentes: una revisión sistemática. Retos nuevas tendencias en educación física, deporte y recreación. 2022; 44: 202-208.
- Garcia N, Martinez A, Tabuenca A. La tonificación muscular, teoría y práctica. Tercera edición. España: Editorial Paidotribo; 2005.
- Lucero C. Aplicación de los ejercicios de resistencia progresiva con bandas elásticas en adultos mayores que presentan sarcopenia en el Hogar Corazón de Jesus de Beneficiencia de Guayaquil. Universidad Católica de Santiago de Guayaquil. Ecuador: 2020.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.