Greșeli pe care le faci când te speli pe corp
Puține lucruri sunt mai plăcute, relaxante și igienice decât un duș revigorant dimineața sau o baie cu uleiuri esențiale noaptea, înainte de culcare. Însă nu este exclus ca atunci când te speli pe corp să faci anumite greșeli care, deși par inofensive, ți-ar putea afecta starea de sănătate.
În cele ce urmează îți vom prezenta mai multe informații despre acest subiect.
1. Te speli pe corp cu apă foarte caldă
Într-adevăr, dușurile și băile fierbinți sunt minunate. De multe ori sunt exact ceea ce simțim că avem nevoie atunci când ajungem acasă obosiți și vrem să ne relaxăm. Însă ce se întâmplă atunci când apa este prea fierbinte sau când stai în cadă mai mult de 15-20 de minute?
- Există riscul să leșini de îndată ce ieși din cadă din cauza diferenței de temperatură dintre aer și apa cu care te-ai spălat.
- Apa prea fierbinte poate reduce nivelul de uleiuri esențiale din piele, de care acest organ are nevoie pentru a se menține hidratat. Apa caldă deschide porii, ceea ce produce o mică decompensare (inabilitatea organismului, în special a sistemului circulator, de a funcționa adecvat).
- Este indicat să nu stai în apă fierbinte foarte mult timp. Cinci sau șase minute este suficient. Apoi poți să continui să te speli pe corp cu apă călduță. Ai grijă să nu te opărești!
Te-ar putea interesa și:
2. Nu te usuci corespunzător
Multe persoane au tendința să se șteargă cu un prosop într-o manieră foarte viguroasă. Dacă prosopul respectiv este uscat, este posibil ca pielea să se irite și, treptat, să se înăsprească.
Te sfătuim ca, după ce te speli pe corp, să te ștergi cu un prosop moale, folosind mișcări circulare. Îndepărtează ușor umezeala de pe corp, fără a-ți freca pielea. Halatele de baie sunt o variantă foarte utilă și confortabilă pentru a-ți usca corpul după baie.
3. Nu-ți lași prosoapele să se usuce
Prosoapele îți pot prejudicia sănătatea din cauza faptului că aceste articole sunt deseori un mediu propice pentru microorganisme. Motivul? Nu-ți lași prosoapele să se usuce complet, iar fibrele acestora rețin umiditate.
Chiar dacă prosopul tău nu miroase rău, poți fi expus la anumite riscuri. Din cauza spălărilor multiple cu detergent, prosoapele foarte vechi pot fi suprasaturate cu substanțe chimice. Acestea pot cauza reacții alergice.
Astfel, pentru a evita orice probleme de sănătate, este indicat să înlocuim prosoapele după un anumit interval de timp.
4. Te speli pe corp cu săpun în exces
Există anumite persoane care merg tot timpul la sală și transpiră excesiv în timp ce se antrenează, pe când altele nu fac nimic altceva în afară de a merge la serviciu. Drept consecință, aceștia nu transpiră decât foarte puțin. Cantitatea de transpirație pe care o produci depinde în mare parte de stilul tău de viață.
Te-ar putea interesa și:
Mulți dintre noi avem obiceiul prost de a folosi prea mult săpun atunci când ne spălăm pe corp. Majoritatea săpunurilor comerciale conțin parfum și au un miros plăcut, dar acestea conțin și o cantitate mare de alcool și alte chimicale.
Luând contact cu pielea, aceste substanțe alterează pH-ul, ceea ce inhibă abilitatea naturală a organismului de a se apăra împotriva agenților externi, cum ar fi acarienii, bacteriile sau alte microorganisme.
Ce poți să faci pentru a remedia problema? Nu face exces de apă sau de săpun și folosește numai săpunuri naturale, precum cel din imaginea de mai sus.
5. Nu te speli pe corp cu un burete adecvat
Probabil nu știai că dacă te speli pe corp cu anumiți bureți, poți face rău pielii. Conform dermatologilor, nu este indicat să folosim un burete mai des de două ori pe săptămână.
După fiecare utilizare, acest obiect trebuie lăsat să se usuce la lumina soarelui, pentru a evita dezvoltarea mucegaiului, ce poate cauza infecții sau foliculită.
- Cel mai bine este să-ți aplici săpun direct cu mâinile (și în cantități adecvate, desigur). Pentru a-ți îngriji pielea zilnic, poți folosi un săpun natural cu glicerină și fulgi de ovăz. Nu ai nevoie de burete pentru a profita de beneficiile acestui produs naturist.
- Exfoliază-ți pielea de două ori pe săptămână (dar nu mai frecvent) cu ajutorul unui burete potrivit, cum ar fi unul de tip lufa, astfel încât să îndepărtezi celulele moarte ce ți s-au acumulat pe piele și să-ți reechilibrezi acest organ.
Te sfătuim să aplici sfaturile pe care ți le-am prezentat în acest articol de fiecare dată când te speli pe corp. Cu ajutorul lor, te vei simți minunat!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cherro Osorio, S. (2004). Bionatural: fabricación y comercialización de jabones naturales. http://repositorio.usil.edu.pe/handle/USIL/2339
- Bottone, E. J., Perez, A. A., & Oeser, J. L. (1994). Loofah sponges as reservoirs and vehicles in the transmission of potentially pathogenic bacterial species to human skin. Journal of clinical microbiology, 32(2), 469-472. https://jcm.asm.org/content/jcm/32/2/469.full.pdf
- Koenig, D. W. (2014). Occurrence in Kitchen Hand Towels. Food Protection Trends, 34(5), 312-317. https://www.researchgate.net/publication/288439550_Bacterial_occurrence_in_kitchen_hand_towels
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.