Helicobacter pylori, bacteria care afectează digestia
Deși pare greu de crezut, un simplu microorganism poate cauza daune majore. Bacteria Helicobacter pylori a fost descoperită în anul 1983 și a atras imediat atenția întregii lumi din cauza agresivității sale.
Transmisă prin contact direct, Helicobacter pylori se instalează imediat la nivelul mucoasei gastrice sau în duoden, cauzând dezechilibre. Multe persoane au impresia că această bacterie este frecventă doar în țările din lumea a treia, unde măsurile de igienă sunt precare.
Deși Helicobacter pylori este într-adevăr mai răspândită în regiunile sărace ale globului, și europenii pot contacta acest patogen. Dacă nu obțin un tratament corespunzător, bolnavii riscă să experimenteze durere și chiar să dezvolte gastrită sau ulcer.
În articolul de azi te invităm să descoperi câteva informații de bază despre bacteria Helicobacter pylori. Citește în continuare pentru a afla ce trebuie să faci pentru a-ți proteja sănătatea.
Cum se transmite Helicobacter pylori?
Până în prezent, medicii și oamenii de știință nu sunt siguri de modul în care Helicobacter pylori reușește să pătrundă în organism. Fiind contagioasă, există anumite aspecte pe care trebuie să le luăm în considerare:
- Helicobacter pylori este în general contactată în timpul copilăriei, aceasta fiind vârsta la care organismul este cel mai vulnerabil bacteriilor și infecțiilor.
- Medicii susțin că aproximativ 60% din populația generală prezintă bacteria Helicobacter pylori în organismul lor, dar sub o formă asimptomatică. Acest patogen poate trăi în organismul pacientului toată viața fără a provoca vreo daună.
- Helicobacter pylori se transmite prin contact direct cu o persoană bolnavă sau prin intermediul apei și al alimentelor contaminate.
- Așa cum am menționat mai sus, multe persoane infectate cu această bacterie pot să nu experimenteze niciodată simptome. Alții însă, la o anumită vârstă, pot dezvolta gastrită, ulcere gastrice, durere și reflux gastroesofagian.
- Mai multe studii sugerează că Helicobacter pylori poate cauza anumite tipuri de cancer, precum limfomul gastric. Nu trebuie să trecem cu vederea peste acest aspect.
Ce simptome provoacă Helicobacter pylori?
De obicei, această bacterie nu produce niciun simptom. Dacă vrei să verifici dacă Helicobacter pylori a pătruns sau nu în organismul tău, roagă-ți medicul să te supună investigațiilor adecvate.
Cadrul medical îți va analiza respirația după ce ai ingerat un lichid ce conține un izotop neradioactiv. În cazul în care bacteria Helicobacter pylori este prezentă în organismul tău, aceasta va converti ureea în dioxid de carbon și amoniu.
Dioxidul de carbon va pătrunde în sânge și va fi eliminat prin intermediul plămânilor, putând astfel fi detectat în respirația pacientului. Dacă suferi de tulburări digestive, este posibil ca medicul să-ți sugereze să te supui unei endoscopii, astfel încât acesta să-ți poată verifica mucoasa gastrică.
Te-ar putea interesa și:
După ce o persoană infectată cu Helicobacter pylori împlinește vârsta de 40 de ani, bacteria poate începe să producă o serie de simptome care îi anunță prezența. Printre acestea se numără:
- Disconfort abdominal
- Gaze intestinale
- Distensie abdominală
- Senzație de sațietate după ce ai consumat foarte puțină mâncare
- Respirație urât mirositoare
- Greață și vomă
- Oboseală
- Scaun închis la culoare sau anemie (din cauza ulcerelor care lezează mucoasa gastrică)
Cum se tratează Helicobacter pylori?
1. Antibioticele
Tratamentele pe bază de antibiotice nu pot fi administrate fără avizul medicului, care va stabili dacă acestea sunt adecvate în urma analizelor efectuate. Un fapt îngrijorător este că, recent, din ce în ce mai mulți pacienți infectați cu Helicobacter pylori au devenit rezistenți la antibiotice. Urmează sfaturile medicului și monitorizează-ți atent starea de sănătate.
2. Alimentele cu proprietăți antibiotice
Pentru a lupta împotriva acestei bacterii, este indicat să-ți crește aportul de alimente cu proprietăți antibiotice ca:
- Usturoiul
- Ceapa
- Echinaceea
- Ghimbirul
- Cimbrul
- Rozmarinul
- Menta
- Mierea
Probioticele
Consumul regulat de probiotice este esențial pentru a-ți menține sănătatea. Deși aceste alimente nu pot ucide bacteria Helicobacter pylori, lactobacilii și Bifidus inhibă acțiunea nocivă a acesteia, îmbunătățind starea de sănătate a pacientului. Alimente precum chefirul și iaurtul alb te vor ajuta să eviți probleme ca dispepsia, greața și durerile de cap.
Uleiul esențial de verbena
Ia o lingură de ulei esențial de verbena dizolvată într-un pahar de apă în fiecare dimineață pentru a obține beneficii ca:
- Îmbunătățirea digestiei
- Relaxarea corpului
- Reducerea agresivității bacteriei Helicobacter pylori asupra organismului
Te-ar putea interesa și:
Propolisul
Propolisul este un antibiotic și bactericid natural excelent, având abilitatea de a îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar. Acest aliment este ideal pentru a trata infecțiile și gastrita. De fapt, albinele utilizează acest ingredient tocmai pentru a-și proteja stupul împotriva infecțiilor.
Consultă-ți medicul înainte de a lua propolis. De asemenea, începe cu doze mici și nu consuma acest produs pentru perioade lungi de timp.
3. Alte alimente care te pot ajuta să te aperi împotriva bacteriei Helicobacter pylori
- Broccoli
- Ghimbir
- Chimen
- Varză
- Cartofi cruzi
- Țelină
- Morcovi
- Ananas
- Dacă nu suferi de ulcer sau gastrită, poți lua o lingură de oțet de mere dizolvată într-un pahar de apă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Brown, L. M. (2000). Helicobacter pylori: Epidemiology and routes of transmission. Epidemiologic Reviews. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.epirev.a018040
- Eusebi, L. H., Zagari, R. M., & Bazzoli, F. (2014). Epidemiology of Helicobacter pylori Infection. Helicobacter. https://doi.org/10.1111/hel.12165
- Cover, T. L., & Blaser, M. J. (2009). Helicobacter pylori in Health and Disease. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2009.01.073
- Dunn, B. E., Cohen, H., & Blaser, M. J. (1997). Helicobacter pylori. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1083-4389.2004.00272.x
- Bravo, D., Hoare, A., Soto, C., Valenzuela, M. A., & Quest, A. F. (2018). Helicobacter pylori in human health and disease: Mechanisms for local gastric and systemic effects. World journal of gastroenterology, 24(28), 3071–3089. https://doi.org/10.3748/wjg.v24.i28.3071
- Kusters, J. G., van Vliet, A. H., & Kuipers, E. J. (2006). Pathogenesis of Helicobacter pylori infection. Clinical microbiology reviews, 19(3), 449–490. https://doi.org/10.1128/CMR.00054-05
-
Frank F, Stricker T, Stallmach T, Braegger CP. Helicobacter pylori infection in recurrent abdominal pain. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2000;31(4):424‐427. doi:10.1097/00005176-200010000-00017
- Patel, S. K., Pratap, C. B., Jain, A. K., Gulati, A. K., & Nath, G. (2014). Diagnosis of Helicobacter pylori: what should be the gold standard?. World journal of gastroenterology, 20(36), 12847–12859. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i36.12847
- Suzuki, S., Esaki, M., Kusano, C., Ikehara, H., & Gotoda, T. (2019). Development of Helicobacter pylori treatment: How do we manage antimicrobial resistance?. World journal of gastroenterology, 25(16), 1907–1912. https://doi.org/10.3748/wjg.v25.i16.1907
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.