Laptele de cânepă: nutrienți, beneficii și o rețetă
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Laptele de cânepă prezintă o valoare nutritivă ridicată, fiind bogat în vitamine, aminoacizi și minerale. Băutura propriu-zisă are o textură fină și o culoare albă. Gustul său ușor amărui este asemănător celui de fructe oleaginoase, dar îl poți îndulci cu zahăr sau alți îndulcitori.
Persoanele cu intoleranță la lactoză și cele vegane pot consuma lapte de cânepă cu încredere.
Valoarea nutritivă a laptelui de cânepă
Laptele de cânepă este un supliment excelent pentru oricine vrea să-și mărească apărul zilnic de proteine, vitamine și minerale. Această băutură se prepară cu semințe de cânepă, care provin de la o plantă din familia canabisului. Vânzarea acestui ingredient este strict legală.
Printre nutrienții laptelui de cânepă se numără:
- Doze mari de acizi grași esențiali (40%): Organismul uman nu poate să producă acești acizi, drept pentru care trebuie să-i obținem din alimente sau suplimente. Laptele de cânepă prezintă un conținut semnificativ de acizi grași omega-3 și omega-6, precum și de acid gama-linoleic.
- Un procent ridicat de proteine vegetale (35%): Pe lângă toți acizii grași din componența sa, laptele de cânepă prezintă la fel de multe proteine ca alimente precum carnea, laptele de vacă și ouăle.
- Fibrele (6%): Această băutură susține sănătatea digestivă.
- Vitamina E: Acest nutrient este un antioxidant natural puternic.
- Minerale esențiale: În această categorie intră fosforul, potasiul, fierul, zincul și magneziul.
Citește și:
Laptele de cânepă este sărac în:
- Carbohidrați (10%)
- Vitaminele A, B și C
- Calciu și mangan
Beneficiile laptelui de cânepă
Conține vitamine și minerale esențiale
Așa cum am menționat anterior, laptele de cânepă este bogat în nutrienți esențiali organismului uman. Aceștia includ fosforul, magneziul, potasiul, fierul și zincul. Toate aceste minerale sunt importante în ceea ce privește contracțiile musculare, formarea oaselor și anumite procese biochimice ale sistemului nervos.
Totodată, vitamina E este un antioxidant important pentru sănătatea cardiovasculară.
Reglează funcționarea tractului intestinal și nivelul colesterolului
Deoarece semințele folosite în prepararea laptelui de cânepă conțin multe fibre, această băutură poate să regleze tractul intestinal și să prevină constipația.
În plus, laptele de cânepă reglează nivelul colesterolului și tensiunea arterială. Fibrele din componența acestuia previn absorbția colesterolului rău (LDL).
Câteva contraindicații
Interacțiunea laptelui de cânepă cu alți compuși poate reduce formarea trombocitelor. Așadar, persoanele cu probleme legate de coagularea sângelui (adică formarea cheagurilor) sau cele care iau anumite medicamente nu ar trebui să consume lapte de cânepă fără a consulta mai întâi un medic.
Atunci când este consumată în exces, această băutură poate cauza diaree, dureri de burtă și distensie abdominală din cauza conținutului său ridicat de fibre.
Cere opinia unui medic dacă ai nelămuriri legate de consumul laptelui de cânepă.
Cum se prepară laptele de cânepă?
Această băutură vegetală este ușor de preparat și, dacă este depozitată într-un loc răcoros și uscat, unde nu pătrunde lumina soarelui, poate rezista până la trei zile. Următoarea rețetă este similară celor pe care trebuie să le urmezi pentru a prepara alte tipuri de lapte vegetal, precum cel de migale sau de soia.
Ingrediente
- 150 g de semințe de cânepă
- 1 l de apă
- Zahăr sau un îndulcitor natural (miere, Stevia rebaudiana, scorțișoară, curmale, etc.)
- 1 vârf de cuțit de sare
Ar putea să te intereseze:
Mod de preparare
- Lasă semințele de cânepă să se înmoaie într-un litru de apă pentru aproximativ două ore.
- De îndată ce s-a scurs intervalul de timp indicat, pune semințele și lichidul într-un blender. Este indicat să nu procesezi tot lichidul deodată, ci să-l împarți în mai multe doze, astfel încât băutura obținută să aibă o textură fină.
- Strecoară băutura. Părțile solide pot fi folosite pentru a prepara fursecuri, pâine, müsli sau biscuiți.
- Adaugă un vârf de cuțit de sare și îndulcește după gust.
- Toarnă laptele într-o sticlă și savurează-l cu plăcere!
Asemenea oricărei alte băuturi vegetale, laptele de cânepă este versatil și poate fi inclus în smoothie-uri, deserturi și sosuri. Poți să-l combini cu fructe, brânză degresată și cereale integrale pentru a prepara un mic dejun hrănitor și echilibrat.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.