8 beneficii și 3 rețete cu lapte de ovăz
Atunci când auzi cuvântul ovăz, probabil că te gândești la acei fulgi de cereale pe care îi combini deseori cu lapte sau iaurt pentru micul dejun, dare oare știai că această cereală are numeroase întrebuințări alternative? Descoperă cele mai delicioase rețete cu lapte de ovăz!
În acest articol îți vom vorbi despre laptele de ovăz, îți vom prezenta principalele beneficii ale acestei băuturi și îți vom spune cum o poți prepara chiar la tine acasă. Citește în continuare și ia aminte!
De ce să prepari rețete cu lapte de ovăz?
Ovăzul are un conținut mai mare de fibre decât orice altă cereală, ceea ce înseamnă că acesta ne oferă numeroase beneficii, printre care se numără scăderea tensiunii arteriale, ameliorarea problemelor digestive, susținerea slăbirii și ameliorarea anumitor tipuri de cancer.
Laptele de ovăz este deseori folosit pentru a curăța pereții intestinelor de toxine și a detoxifia sângele, dar și pentru a preveni sau vindeca numeroase afecțiuni—mai ales în ceea ce privește sistemul digestiv.
Citește și:
Te sfătuim să bei lapte de ovăz dimineața, de preferat înainte de micul dejun, pe stomacul gol. Mai poți bea un pahar înainte de prânz și încă unul seara, înainte de cină.
Unele persoane, înainte să se apuce să bea lapte de ovăz, își dedică o săptămână întreagă detoxifierii organismului. Această băutură este foarte sățioasă, așadar nu va mai trebui să-ți faci vreodată griji că vei mânca prea mult.
Ce beneficii ne oferă laptele de ovăz?
Iată câteva utilizări ale laptelui de ovăz și câteva beneficii pe care această băutură minunată ni oferă:
- Reduce nivelul de colesterol și curăță arterele
- Stabilizează glicemia, făcându-ne să ne simțim sătuli după ce mâncăm, dar fără a crește producția de glucoză
- Reduce riscul apariției cancer, mai ales a celui de colon (grație abilității sale de a preveni acumularea de toxine la nivelul intestinelor)
- Reduce tensiunea arterială
- Facilitează mișcările intestinale sănătoase, grație faptului că susține flora bacteriană intestinală și previne constipația
- Ajută la pierderea în greutate grație faptului că este o băutură atât de sățioasă
- Îmbunătățește performanța fizică (atleții ar trebui să bea un pahar de lapte de ovăz cu o oră înainte de o competiție sportivă sau de antrenament)
- Îmbunătățește calitatea somnului (ceea ce înseamnă că laptele de ovăz este un remediu foarte eficient împotriva insomniei)
Cum slăbim ajutându-ne de rețete cu lapte de ovăz?
Majoritatea persoanelor care consumă lapte de ovăz caută să slăbească și sunt atrași de această băutură grație conținutul său bogat de fibre. În plus, laptele de ovăz conține puține calorii și o cantitate neglijabilă de grăsime și zahăr, ceea ce îl face să fie o alternativă minunată la dulciuri.
Când vrem să slăbim, tindem să încercăm să ne înfometăm, dar acest obicei nu este deloc sănătos. Însă, grație faptului că este atât de sățios, dacă bem lapte de ovăz în mod regulat, nu ne vom mai simți lihniți de foame înainte de fiecare masă și vom putea modera consumul de alimente.
Poți combina laptele de ovăz cu multe alte alimente bogate în fibre, cum ar fi nuca de cocos rasă, bananele, căpșunile, scorțișoara, cuișoarele, vanilia sau cardamonul, toate acestea conferind laptelui de ovăz o aromă cu adevărat specială.
Citește și:
Rețete cu lapte de ovăz
Dacă vrei să consumi această băutură simplă, atunci bea-o dimineața, înainte să servești micul dejun. Poți include laptele de ovăz în rețete pentru smoothie-uri, produse de patiserie, sosuri sau chiar supe. Gustul acestei băuturi este foarte puternic, așadar nu ezita să o combini cu alimente dulci sau sărate.
Rețeta nr. 1 pentru lapte de ovăz
Ingrediente:
- 3 cești de apă
- 1 ceașcă de fulgi de ovăz
- 4 linguri de miso de orz
Indicații:
Fierbe apa, ia-o de pe foc, adaugă fulgii de ovăz și lasă-i la înmuiat timp de 30 de minute. Adaugă miso-ul de orz și amestecă bine. Dacă vrei, poți să strecori lichidul într-un pahar înainte să-l bei.
Rețeta nr. 2 pentru lapte de ovăz
Ingrediente:
- 1 ceașcă de fulgi de ovăz
- 5 cești de apă
- 2 linguri de miso de orz
Indicații:
Fierbe fulgii de ovăz în apă timp de zece minute, iar apoi i-ai de pe foc și lasă-i să se răcească până când ajung la temperatura camerei. Adaugă miso-ul de orz și, după ce ai amestecat bine, acoperă castronul cu o cârpă și lasă fulgii de ovăz la înmuiat pe timp de noapte.
Dimineața, toarnă apa cu miso-ul și fulgii macerați într-un mixer și amestecă până când obții un lichid fin. Poți să bei acest tip de lapte de ovăz pe stomacul gol, dar asigură-te că s-a răcit mai întâi.
Rețeta nr. 3 pentru lapte de ovăz
Ingrediente:
- 1 ceașcă de apă
- 1 lingură de fulgi de ovăz sau făină de ovăz
- Miere, zahăr organic, scorțișoară sau ștevie (îndulcește după gust)
Indicații:
Ultima pe lista de rețete cu lapte de ovăz include și un îndulcitor natural. Te sfătuim să prepari acest tip de lapte de ovăz seara și să ai la îndemână ingredientele de mai sus în cantități mai mari dacă vrei să prepari porții suplimentare.
Combină fulgii sau făina de ovăz cu apa și adaugă îndulcitorul. Lasă amestecul să fermenteze pe timp de noapte și bea-l dimineața pe stomacul gol la orice temperatură preferi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aparicio , A., & Ortega, R. (2016). Efectos del consumo del beta-glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 20(2), 127-139. https://renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/183
- Fundación Española de Nutrición. (2017). Informe sobre Datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Fundación Española de Nutrición. https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf
- García, I., Méndez, S., Aguirre, N., Sánchez, M., Matías, D., & Pérez, E. (2018). Incremento de la ingesta de fibra dietética complementaria al tratamiento del síndrome metabólico. Nutrición Hospitalaria, 35(3), 582-587. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112018000300582&script=sci_arttext&tlng=pt
- Harvard T.H. Chan. (s.f.). Oats. Harvard T.H. Chan. Consultado el 24 de noviembre de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/oats/
- Mathews, R., Shete, V., & Chu, Y. (2021). The effect of cereal Β-glucan on body weight and adiposity: A review of efficacy and mechanism of action. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 63(19), 3838-3850. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2021.1994523
- Rebello, C., Johnson, W., Martin, C., Han, H., Chu, Y., Bordenave, N., van Klinken, B., O’Shea, M., & Greenway, F. (2016). Instant Oatmeal Increases Satiety and Reduces Energy Intake Compared to a Ready-to-Eat Oat-Based Breakfast Cereal: A Randomized Crossover Trial. Journal of the American College of Nutrition, 35(1), 41-9. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2015.1032442
- Zeng, Z., Jendricke, P., Centner, C., Storck, H., Gollhofer, A., & König, D. (2021). Acute Effects of Oatmeal on Exercise-Induced Reactive Oxygen Species Production Following High-Intensity Interval Training in Women: A Randomized Controlled Trial. Antioxidants, 10(1), 3. https://www.mdpi.com/2076-3921/10/1/3
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.