Micoza piciorului și prevenirea acesteia
Micoza piciorului sau ciuperca este cauzată de microorganisme întâlnite pe tot parcursul anului, în special vara, deoarece căldura și umiditatea creează un mediu favorabil apariției acestora.
Zonele în care apare adesea micoza sunt picioarele, axilele și zona inghinală. Dacă sunteți supraponderal, zonele în care se formează respectivii „colăcei” de grăsime pot fi afectate.
Acest lucru se întâmplă deoarece zonele respective tind să rămână umede din cauza transpirației în exces sau dacă pielea nu este uscată bine după baie.
Există diferite tratamente pentru a elimina sau preveni micoza. Doctorul dumneavoastră vă va oferi tratamentul corespunzător după evaluarea situației, iar noi vă prezentăm câteva recomandări generale.
Recomandări
- Evitați să mergeți desculț pe suprafețe ude. Nu împrumutați încălțămintea, îmbrăcămintea sau prosoapele.
- Dacă obișnuiți să mergeți la piscină sau la plajă, încercați să nu stați mult timp cu îmbrăcămintea udă.
- Uscați-vă bine corpul, în special zonele dintre degetele de la picioare, zona inghinală și orice fel de „colăcei”. Nu frecați puternic. Este mai bine să țineți prosopul ferm în zonele respective și să tamponați ușor până dispare umezeala. Nu este bine să vă răniți pielea deoarece poate deveni și mai vulnerabilă micozei.
- Dacă vă transpiră picioarele, este indicat să utilizați o pudră antiperspirantă. Șosetele dumneavoastră trebuie să fie confecționate din bumbac pentru a preveni retenția de umezeală și căldură.
Te-ar putea interesa și:
- O altă opțiune este să folosiți uscătorul de păr pentru zonele dintre degetele de la picioare.
- Vă recomandăm să păstrați o igienă cât mai bună a corpului. Evitați îmbrăcămintea care nu permite o ventilație corespunzătoarea pielii. Pantalonii mulați cresc temperatura și umezeala în zona inghinală, ceea ce facilitează apariția ciupercii.
- Este de preferat să utilizați săpunuri cu pH neutru. Rezultatul folosirii acestora este un proces de îngrijire a pielii fără durere, ce ajută la combaterea eficientă a microorganismelor.
- Nu vă faceți niciodată pedichiura fără să utilizați ustensilele personale. Este momentul perfect pentru a fi infectat de micoză. Investiți în sănătatea dumneavoastră și folosiți întotdeauna propriile ustensile.
Trebuie să suspectați apariția micozei dacă pielea dumneavoastră se înroșește și aveți mâncărimi.
Dacă sunteți sănătos, micoza nu ar trebui să vă cauzeze probleme grave. În cazul în care aveți sistemul imunitar slăbit, ar trebui să fiți mult mai precaut. Aceste microorganisme sunt foarte periculoase pentru persoanele bolnave de cancer, diabet, etc.
Remedii naturale pentru micoza piciorului
Sarea este foarte eficientă pentru combaterea micozei. Dacă sunteți afectat de micoză, indiferent de zonă, este indicat să faceți o baie cu apă caldă și sare (o cană).
O altă opțiune este să preparați o pastă din bicarbonat de sodiu și puțină apă. Aplicați-o pe zona afectată, lăsați-o să se usuce, apoi clătiți și uscați ușor.
Te-ar putea interesa și:
Usturoiul este de asemenea un remediu foarte bun pentru a scăpa de micoza piciorului. Îl puteți adăuga meniurilor dumneavoastră sau puteți folosi capsule ce conțin usturoi.
Ghimbirul este o altă opțiune eficientă. Îl puteți adăuga meselor dumneavoastră sau puteți prepara o infuzie.
De asemenea, vă puteți pune picioarele în apă caldă cu sare și oțet din cidru de mere.
Reduceți consumul de zahăr deoarece acesta favorizează creșterea și dezvoltarea micozei. Atunci când aveți o afecțiune în care sistemul dumneavoastră imunitar este slăbit, este foarte important să consultați un medic în cazul în care suspectați apariția ciupercii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Pincus, L. B. (2014). Mycosis fungoides. Surgical Pathology Clinics. https://doi.org/10.1016/j.path.2014.02.004
- NORRIS, D. A. (1981). The pathogenesis of mycosis fungoides. Clinical and Experimental Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2230.1981.tb02270.x
- Inglis, G. D., Johnson, D. L., & Goettel, M. S. (1996). Effects of temperature and thermoregulation on mycosis by Beauveria bassiana in grasshoppers. Biological Control. https://doi.org/10.1006/bcon.1996.0076
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.