Logo image
Logo image

5 moduri de a face compost pentru plante

3 minute
Unele reziduuri alimentare care conțin potasiu și calciu pot fi folosite pentru a pregăti îngrășăminte organice și pentru a hrăni solul. Vă spunem cum să le folosiți în beneficiul plantelor din grădină sau ghivece!
5 moduri de a face compost pentru plante
Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Există multe modalități de a face compost pentru plante. Deși aceste produse pot fi achiziționate, există ingrediente 100% naturale care oferă un „plus” de nutrienți pentru sol.

De fapt, sunt opțiuni care au fost folosite din cele mai vechi timpuri în toate culturile, dar au fost înlocuite cu îngrășământ sintetic. Acesta din urmă, deși hrănește solul rapid, poate provoca efecte negative pe termen lung, deoarece ajunge să-l epuizeze.

Deși este adevărat că rădăcinile plantelor nu fac distincție între un tip de îngrășământ și altul, cele de origine industrială ajung să creeze dezechilibre. Nu numai că scad prezența microbilor „buni”, ci ucid și râmele.

Cum se face compost pentru plante? Luați notițe!

1. Cum se face compost organic pentru plante din coji de banane

Some figure

 

Coaja de banană este unul dintre cele mai bune ingrediente pentru compost datorită conținutului de potasiu. Acest mineral esențial este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru plante după azot. Este implicat în fotosinteză și în formarea țesuturilor rezistente.

În plus, ajută la revitalizarea plantelor atunci când înflorirea scade sau capătă un aspect tern. Cojile pot fi folosite în stare naturală sau sub formă de ceai.

Instrucțiuni:

  • Tăiați cojile de banană în mai multe fâșii și fierbeți-le într-o oală cu apă timp de 15 minute.
  • După acest interval de timp, stingeți focul și așteptați să se odihnească.
  • În cele din urmă, stropiți compostul în jurul plantei. Dacă doriți, puteți lăsa și cojile.

Recomandăm: Aspirina la rădăcina plantelor: este de ajutor?

2. Compost organic cu oțet de mere

Some figure

 

Acidul acetic din oțetul de mere poate ajuta la fertilizarea plantelor care cresc în soluri acide. Absorbția nutrienților săi ajută la menținerea plantei în stare bună și previne aspectul ars al frunzelor.

Instrucțiuni:

  • Adăugați o lingură de oțet de mere în apa pentru udarea plantelor.
  • Repetați aplicarea cel puțin o dată pe lună.

3. Cum se face compost pentru plante cu coji de ouă

Some figure

 

Când se face un compost organic cu coji de ouă, se folosesc și alte ingrediente naturale. Cu toate acestea, ele pot fi folosite și singure, deoarece conțin doze mari de calciu și previn putrezirea capătului florii la plante precum roșiile, ardeii și vinetele.

Instrucțiuni:

  • Zdrobiți mai multe coji de ouă și puneți-le la rădăcină.
  • Opțional, uscați cojile și transformați-le într-o pulbere fină folosind o râșniță.
  • Apoi, aplicați pulberea în jurul plantei.

4. Compost organic din cenușă de lemn

Some figure

 

Cenușa de lemn poate ajuta florile și fructele diferitelor plante să se coacă. Acest element natural conține doze mari de potasiu și fosfor, ambele necesare pentru îmbogățirea solului.

Pe de altă parte, conține substanțe care resping furnicile și alte tipuri de dăunători. Cu toate acestea, cenușa trebuie evitată pe solurile acide, deoarece modifică pH-ul.

Instrucțiuni:

  • Luați o cantitate mare de cenușă de lemn și diluați-o în apă.
  • Apoi, întindeți lichidul pe plantele dorite.
  • Dacă preferați, întindeți un strat subțire de cenușă la 2 până la 3 centimetri distanță de tulpină.

Notă: trebuie să verificați ca cenușa să nu provină din lemn compromis cu metale grele sau elemente poluante. Utilizarea sa poate strica grădina.

Recomandăm: 5 sfaturi pentru a alunga cârtițele din grădină

5. Cum se face compost organic pentru plante cu alge

Some figure

 

Unul dintre îngrășămintele organice despre care aproape nimeni nu știe sunt algele. Disponibil atât proaspăt, cât și uscat, acest ingredient natural conține oligoelemente puternice care servesc drept hrană pentru microbii „buni” care trăiesc în sol.

Folosirea algelor menține plantele sănătoase și previne ofilirea. În plus, le protejează împotriva unor microorganisme care provoacă boli.

Instrucțiuni:

  • Tocați o cantitate generoasă de alge marine și adăugați-o într-o găleată cu apă.
  • Acoperiți găleata și lăsați compostul să stea timp de 2 până la 3 săptămâni.
  • După acest interval de timp, folosiți lichidul pentru a înmuia solul.
  • Pentru plantele mici, aplicați doar 2 căni. Dacă planta este medie sau mare, puteți pulveriza 4-6 căni.

Vreți să revitalizați plantele din grădină? Nu cheltuiți mulți bani pe îngrășăminte industriale scumpe. Folosiți oricare dintre ingredientele menționate și bucurați-vă de proprietățile acestora!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.