Logo image
Logo image

Oxigenul activ: ce este și cum se folosește în curățenie

5 minute
Produsele care conțin oxigen activ sunt ideale pentru îndepărtarea petelor și facilitarea curățării diferitelor suprafețe.
Oxigenul activ: ce este și cum se folosește în curățenie
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 13 ianuarie, 2023

Oxigenul activ este un produs popular în curățarea casei. Este folosit pentru spălarea hainelor, îndepărtarea petelor și curățarea diferitelor suprafețe, precum cele din baie. În plus, se spune că nu afectează sănătatea și că este ecologic. Cum se folosește oxigenul activ în curățenie?

Acest produs există pe piață sub diferite forme. Unii oameni îl preferă pentru că elimină petele dificile de cafea, vin roșu, sos de roșii, etc. Mai jos, vom detalia principalele sale utilizări și modul de folosire.

Oxigenul activ: ce este și la ce folosește?

Oxigenul activ este denumirea comercială a unei substanțe chimice, al cărei nume științific este percarbonat de sodiu. Este cunoscut și ca peroxid de hidrogen solid, carbonat de sodiu sau pur și simplu SPC.

Este o pulbere albă. La contactul cu apa, acest compus reacţionează şi eliberează oxigen. Din acest motiv, este prezent în multe produse de curățare.

În industrie, este utilizat în diferite moduri:

  • Agent de oxigenare în acvacultură
  • Tratarea apelor uzate
  • Curățarea piscinei
  • Dezinfectarea ustensilelor din spitale și restaurante
  • Înălbitor pentru hârtie
  • Decolorant în industria textilă

După cum am menționat, oxigenul activ este un ingredient care se găsește în diverse produse de pe piață. Chiar și așa, există posibilitatea instalării unui dozator acasă, fie pentru mașina de spălat rufe, fie pentru un robinet separat ce va oferi apă pentru curățenie.

Recomandăm și: Alcoolul pentru curățenie: ce este și ce utilizări are?

Some figure
Percarbonatul de sodiu, numit și oxigen activ, este celebru pentru îndepărtarea petelor. Este folosit în diverse sarcini casnice legate de curățenie.

Cum se folosește oxigenul activ în curățenie?

Majoritatea produselor cu oxigen activ sunt folosite pentru spălarea hainelor și curățarea gospodăriei.

În mașina de spălat

Percarbonatul de sodiu poate fi combinat — fără probleme majore — cu detergentul obișnuit. Dacă nu este inclus în produsul pe care îl folosiți deja, adăugați echivalentul unei linguri în apă (aproximativ 25 grame) la începutul ciclului de spălare.

Se recomandă folosirea apei la 35 °C, deși temperatura va depinde și de caracteristicile și culoarea materialului. Nu uitați să citiți etichetele, mai ales dacă aveți de gând să spălați haine delicate.

Dacă aveți un detergent lichid, turnați mai întâi acest produs în cutia dozatoare a mașinii de spălat rufe sau în apă. Apoi, adăugați percarbonatul și, la final, puneți hainele. Nu puneți produsul direct pe haine.

Pentru a elimina petele

Puteți folosi oxigen activ pentru a îndepărta petele de pe haine la înmuiere. Urmați acești pași:

  • Umpleți o găleată cu 4 până la 5 litri de apă, cât să acopere îmbrăcămintea.
  • Adăugați două linguri de detergent cu oxigen activ.
  • Dacă aveți o pudră separată, puneți o lingura de detergent și una de percarbonat de sodiu.
  • Amestecați bine până se dizolvă.
  • Înmuiați hainele timp de două ore.
  • Spălați-le ca de obicei.

Notă: Pentru petele vechi sau foarte încăpățânate (cum ar fi grăsimea, ciocolata, sângele, etc.), puteți să înmuiați rufele peste noapte sau să aplicați o pastă de percarbonat și să frecați puțin cu o periuță de dinți.

Curățenie generală

Oxigenul activ este o alternativă pentru curățarea diferitelor suprafețe și obiecte. Se poate aplica diluat în bucătărie, chiar și pentru spălarea vaselor.

Nu este recomandat pentru utilizarea pe mobilier din lemn; poate fi utilizat pe plastic, sticlă și metal.

Întreținerea piscinei

Percarbonatul de sodiu este eficient și pentru întreținerea piscinelor, chiar și a celor gonflabile. Atunci când oxigenul este eliberat, acesta interacționează cu materia organică.

Oxigenul activ previne proliferarea microorganismelor și formarea mucegaiului pe pereți. Cantitatea recomandată este între 120 și 250 grame la 10.000 de litri, o dată pe săptămână.

Alte utilizări ale oxigenului activ

Utilizările oxigenului activ acasă sunt variate. În acest sens, pe lângă cele deja menționate, avem:

Avantaje și beneficii

Oxigenul activ – singur sau combinat cu un detergent – poate fi la fel de eficient sau mai eficient decât alți agenți de curățare puternici, cum ar fi clorul. Să vedem care sunt principalele sale beneficii:

  • Reduce riscurile de intoxicație cu înălbitor.
  • Este mai puțin coroziv decât înălbitorul.
  • Are un impact redus asupra mediului.
  • Permite menținerea culorii hainelor.
  • Îndepărtează nu numai petele, ci și mirosurile.
  • Ajută la eliminarea germenilor și bacteriilor de pe diferite suprafețe.
  • Nu lasă reziduuri și nu produce mirosuri neplăcute.

De obicei, nu generează reacții chimice cu alte substanțe, dar este recomandat să citiți bine eticheta produsului.

Some figure
Introducerea oxigenului activ în ciclul de spălare ajută la îndepărtarea petelor dure de pe haine, cum ar fi cele de sânge, cafea sau vin roșu.

Ce spune știința despre oxigenul activ folosit în curățenie?

Deși este un oxidant solid și stabil, cu cost mic și impact redus asupra mediului, dovezile indică faptul că efectul bactericid al oxigenului activ este mai mic decât cel al agenților pe bază de clor pentru dezinfectarea țevilor și a surselor de apă.

Eficacitatea sa poate fi crescută prin amestecul cu cupru chelat și acid metilglicinodiacetic (MGDA-Cu).

În ceea ce privește tratarea apei, oxigenul activ combinat cu procesele ultraviolete în vid (VUV) poate inactiva E. coli în apa de robinet. Utilizarea acestuia poate ajuta la eliminarea elementelor poluante prezente în apă.

Când vine vorba de curățarea suprafețelor, acest studiu a constatat că percarbonatul de sodiu elimină urmele de sânge de pe îmbrăcăminte și covoare. Cu toate acestea, eficacitatea variază în funcție de temperatura apei de spălare, vechimea petelor și expunerea articolelor la diferite condiții de mediu.

În ceea ce privește posibilele efecte secundare, un raport din 2014 emis de Ministerului Sănătății din Noua Zeelandă a clasificat percarbonatul de sodiu ca produs toxic la nivel oral și iritant pentru mucoasa oculară.

Descoperiți: Ce este cleanfulness și care sunt beneficiile curățeniei ca terapie?

Oxigenul activ în curățenie: precauții și recomandări de utilizare

Luați în calcul câteva măsuri de precauție. Deși nu au fost raportate cazuri de alergii cutanate, purtați mănuși pentru a evita riscurile. De asemenea, folosiți și alte elemente de protecție, precum măștile și ochelarii.

Respectați instrucțiunile produselor și cele de pe etichetele hainelor. Dacă este posibil, faceți un mic test înainte.

Deși nu este considerat toxic, acest element și toate produsele de curățare trebuie ținute departe de copii și animale de companie. Produsul nu trebuie sub nicio formă ingerat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • National Center for Biotechnology Information (2023). PubChem Compound Summary for CID 159762, Sodium percarbonate. Retrieved January 10, 2023 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-percarbonate.
  • Huang J, Puyang C, Guo H. Sodium Percarbonate Activation by Plasma-Generated Ozone for Catalytic Degradation of Dye Wastewater: Role of Active Species and Degradation Process. Catalysts. 2022; 12(7):681. https://doi.org/10.3390/catal12070681
  • McKillop A, Sanderson W. Sodium perborate and sodium percarbonate: Cheap, safe and versatile oxidising agents for organic synthesis. Tetrahedron. 1995; 51(22): 6145-6166.
  • Urara I, Iwahito T, Katsumi S, Kazuaki Y. 2-[Bis(carboxymethyl)amino] propanoic acid-Chelated Copper Chelate Enhances Bacterial Elimination by Sodium Percarbonate.  2021; 26(1):9-15.  https://doi.org/10.4265/bio.26.9
  • Cressey  P, Pattis I. Health risk assessment: dishwasher powder. Prepared as part of a Ministry of Health. 2014. Disponible en: https://www.esr.cri.nz/assets/HEALTH-CONTENT/MoH-reports/FW14027-Dishwasher-powder-FINAL-Sept-2014.pdf.
  • Mileto D, Mancon A, Staurenghi F, Rizzo A, et al. Inactivation of SARS-CoV-2 in the Liquid Phase: Are Aqueous Hydrogen Peroxide and Sodium Percarbonate Efficient Decontamination Agents? 2021; 28(4): 260 – 267. doi: 10.1021/acs.chas.0c00095
  • Oldfield C, Morgan R, Miles H, French J. The efficacy of luminol in detecting bloodstains that have been washed with sodium percarbonate and exposed to environmental conditions. Australian Journal of Forensic Sciences. 2018; 50(4): 345-354. DOI: 10.1080/00450618.2016.1264478.
  • Alam, M., Jagger, R., Vowles, R. and Moran, J. (2011), Comparative stain removal properties of four commercially available denture cleaning products: an in vitro study. International Journal of Dental Hygiene, 9: 37-42. https://doi.org/10.1111/j.1601-5037.2009.00432.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.