Piciorul de atlet: prevenire și tratament
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Piciorul de atlet sau tinea pedis este o infecție fungică care afectează picioarele, fiind localizată între degete, pe talpă și pe părțile laterale ale labei piciorului.
În ciuda denumirii, această afecțiune nu este specifică numai sportivilor; orice persoană expusă unor condiții caracterizate de temperatură ridicată și umiditate este la fel de predispusă la infectare.
La fel ca alte tipuri de ciupercă, tinea pedis se poate răspândi prin contact direct cu pielea sau cu obiectele personale ale celui infectat. Chiar și expunerea la suprafețe contaminate, cum ar fi piscinele sau dușurile publice, poate facilita transmiterea acesteia.
Se consideră că în jur de 98% din cazuri sunt provocate de dermatofiți, iar celelalte 2% de candida sau de alte bacterii care încep să se dezvolte.
Oricare ar fi cauza infecției, persoanele ce suferă de piciorul de atlet caută întotdeauna o soluție rapidă, deoarece simptomele sunt foarte neplăcute și pot afecta sănătatea membrelor inferioare.
Te-ar putea interesa și:
Tratamente naturale pentru piciorul de atlet
Este destul de simplu să îți dai seama dacă suferi de piciorul de atlet, cele mai comune simptome fiind următoarele:
- Mâncărimi severe
- Miros puternic
- Bășici
- Leziuni umede
- Durere și roșeață în zona respectivă
Din păcate, tratamentul nu este atât de simplu ca diagnosticul, deoarece necesită perseverență și răbdare pentru a putea elimina complet ciuperca și a reda sănătatea picioarelor.
Cu cât începi mai devreme tratamentul, cu atât poți scăpa mai repede de această problemă.
Oțet de mere
Acest produs natural conține anumiți acizi și nutrienți care reglează pH-ul pielii, încetinind dezvoltarea ciupercilor și tratând piciorul de atlet.
Dacă îl aplici pe picioare, oțetul de mere ameliorează senzația de mâncărime, elimină mirosul neplăcut și reduce roșeața.
Cum se folosește?
- Adaugă într-un bol părți egale de apă și oțet și înmoaie-ți picioarele timp de 20-30 de minute, până își face efectul.
- Usucă-ți bine picioarele și repetă tratamentul zilnic, pentru rezultate optime.
Ulei de arbore de ceai
Acest produs natural combate ciuperca și bacteriile și este un antibiotic puternic.
Cum se folosește?
- Pentru a trata piciorul de atlet, amestecă părți egale de ulei de arbore de ceai și ulei de măsline și aplică soluția pe zonele afectate cu o bucată de vată.
Scorțișoară
Scorțișoara este o mirodenie cu proprietăți antibiotice, ce luptă împotriva bacteriilor și a ciupercilor.
Cum se folosește?
- Fierbe șase bețișoare de scorțișoară în șase căni de apă (3 litri). Înmoaie-ți picioarele în acest lichid timp de 20 de minute, până se răcește.
- Usucă-ți bine picioarele și repetă tratamentul în fiecare zi.
Aloe vera
Aloe vera are proprietăți hidratante și întăritoare care combat simptomele piciorului de atlet și protejează pielea delicată din acea regiune.
Cum se folosește?
- Extrage gelul unei frunze proaspete de aloe și aplică-l pe zonele afectate de două ori pe zi.
- Suplimentează tratamentul cu un agent antifungic care să ucidă ciuperca.
Te-ar putea interesa și:
Cum poți preveni piciorul de atlet?
Dacă îți expui picioarele căldurii și umezelii te supui unui risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Poate fi destul de greu să o elimini, motiv pentru care este mai bine să încerci să o previi.
Poartă încălțăminte adecvată
Ideal este să porți încălțăminte care să permită picioarelor să respire, prevenind acumularea de umezeală și căldură, condiții ce favorizează dezvoltarea ciupercii.
Evită să împarți pantofii și șosetele cu alte persoane
Oricât de apropiată îți este o persoană, încearcă să nu împarți obiecte care intră în contact cu picioarele tale, deoarece aceasta este o modalitate excelentă de a răspândi ciuperca.
Nu umbla desculț/ă în zone umede
Unele persoane nu au nicio problemă în a sta cu picioarele goale lângă piscină, în vestiare sau în dușuri publice – însă acesta este modul în care multe dintre ele capătă această ciupercă. Este o idee bună să porți mereu sandale și să le dezinfectezi atunci când ajungi acasă.
Usucă-ți bine picioarele
Dacă nu îți usuci bine picioarele, regiunile dintre degete vor rămâne umede, creându-se astfel un mediu propice dezvoltării ciupercii. Asigură-te că picioarele tale sunt uscate complet înainte de a te încălța cu șosete sau pantofi.
Folosește o pudră antifungică
Pudrele antifungice sunt o opțiune mai bună decât cremele și spray-urile deoarece îți mențin picioarele mult mai uscate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Canela – Cancer Care of Western New York. (n.d.). Retrieved December 4, 2018, from https://www.cancercarewny.com/content.aspx?chunkiid=124926
- Propiedades del aloe vera. (n.d.). Https://Www.Botanical-Online.Com/Medicinalsaloevera.Htm. Retrieved from https://www.botanical-online.com/medicinalsaloevera.htm
- ¿Para qué sirve el aceite de Árbol de Té? Conoce sus más de 60 usos. (n.d.). Retrieved December 4, 2018, from https://www.arboldete.es/para-que-sirve.html
- ▷ Vinagre – Propiedades del Vinagre. (n.d.). Retrieved December 4, 2018, from https://alimentos.org.es/vinagre
- Candidiasis cutánea: MedlinePlus enciclopedia médica. (n.d.). Retrieved December 4, 2018, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000880.htm
- Caballería, A. L., Segarra Martínez, C., & Bosque Vall, M. (n.d.). Microsporum canis: CARACTERÍSTICAS Y DIAGNÓSTICO. Retrieved from https://www.seimc.org/contenidos/ccs/revisionestematicas/micologia/dermatof.pdf
- Pie de atleta. (n.d.). Retrieved from https://medlineplus.gov/spanish/athletesfoot.html
- ¿Qué es el pie de atleta? — California Podiatric Medical Association. (n.d.). Retrieved December 4, 2018, from https://www.podiatrists.org/visitors/foothealth/espanol/athletes_foot
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.