Pierderea vederii tratată cu usturoi
Verificat și aprobat de fizioterapeutul Sofía Quintana Alonso
Pierderea vederii este o problemă de sănătate care survine odată cu înaintarea în vârstă. Chiar dacă problemele oculare se manifestă diferit la fiecare persoană în parte, un procent ridicat din populație suferă de o tulburare de vedere asociată îmbătrânirii.
Din păcate, multe persoane au tendința să ignore pierderea vederii până când aceasta se agravează semnificativ și nu mai poate fi remediată. Pentru a ne proteja ochii, medicii și specialiștii ne recomandă să ne îmbunătățim stilul de viață, inclusiv obiceiurile alimentare.
Pentru a funcționa în stare optimă și a nu se deteriora, ochii au nevoie de acizi grași, vitamine și antioxidanți. Din acest motiv, este esențial să ne îmbogățim dieta zilnică cu alimente benefice pentru vedere.
De pildă, consumul zilnic de usturoi poate preveni și chiar remedia degenerarea maculară. Acest beneficiu se datorează sulfului și mineralelor esențiale din componența usturoiului. Acești nutrienți protejează membranele ochiului.
Îți recomandăm să citești și:
Ce este degenerarea maculară?
Degenerarea maculară este o boală oculară ce presupune deteriorarea vederii centrale, afectând abilitatea bolnavului de a observa detaliile și de a citi. Deși afectează în general persoanele cu vârsta peste 60 de ani, există și cazuri de persoane mai tinere care suferă de degenerare maculară.
Această boală se declanșează atunci când macula (o regiune mică a retinei) începe să se deterioreze sau este lezată. De obicei, degenerarea maculară este una dintre consecințele înaintării în vârstă.
Câteodată însă, deteriorarea maculei poate fi accelerată de anumite obiceiuri nesănătoase sau de unele boli.
Persoanele care suferă de degenerare maculară se confruntă cu simptome precum vedere încețoșată, pete întunecate sau distorsiuni ale vederii centrale și uneori chiar pierderea permanentă a vederii centrale.
Citește și:
Cum ne ajută usturoiul să prevenim și să tratăm pierderea vederii?
Grație conținutului ridicat de nutrienți și a proprietăților sale benefice, usturoiul este astăzi unul dintre cele mai populare alimente în ceea ce privește protejarea ochilor.
Compușii derivați din sulf, seleniul și vitaminele din componența usturoiului ameliorează simptomele degenerării maculare.
Acțiunea antioxidantă și antiinflamatoare a usturoiului protejează celulele ochiului și previne distrugerea acestora din cauza efectelor nocive ale radicalilor liberi.
Mai mult, usturoiul reglează tensiunea arterială și nivelul de colesterol, doi factori care influențează pierderea vederii.
Tensiunea arterială și pierderea vederii
Persoanele care suferă de hipertensiune arterială au un risc crescut de a suferi de tulburări oculare. Motivul este faptul că această problemă de sănătate îngreunează circulația sângelui, afectând negativ retina.
Retina are nevoie de un nivel optim de oxigen pentru a funcționa în mod corect. Un flux sanguin restricționat poate compromite vederea. Din fericire, usturoiul facilitează circulația sângelui și reglează tensiunea arterială sistolică.
Colesterolul și pierderea vederii
Pe lângă faptul că afectează sănătatea cardiovasculară, un nivel ridicat de colesterol în sânge determină depunerea de grăsime în spatele retinei. Pe termen lung, aceste lipide pot slăbi vederea, cauzând în cele din urmă pierderea acesteia.
Usturoiul conține sulf și antioxidanți puternici care previn sinteza colesterolului „rău”. De asemenea, acest aliment ține sub control nivelul general de colesterol.
Cum putem utiliza usturoiul pentru a preveni și trata pierderea vederii?
Pentru a prepara următorul remediu, ai nevoie de o presă de usturoi. Cu ajutorul acestei ustensile de bucătărie, poți zdrobi cățeii de usturoi astfel încât să obții o pastă groasă. Desigur, dacă nu ai o presă de usturoi la dispoziție, poți utiliza un cuțit și un tocător sau un mojar cu pistil.
Mod de consum
- Pentru a profita de beneficiile usturoiului, te sfătuim să consumi unul sau doi căței de usturoi în fiecare zi.
- Consumă acest aliment crud. Dacă îl fierbi, usturoiul poate să piardă până la 90% din proprietățile sale benefice.
- De asemenea, poți combina acest aliment cu puțină zeamă de lămâie și ulei de măsline.
Acum că ai aflat care sunt beneficiile oferite de usturoi pentru ochi, nu ezita să incluzi acest aliment foarte sănătos în dieta ta zilnică!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- García-Montalvo, I.A., and Matías-Pérez, D. (2015). Componentes nutricionales y degeneración macular relacionada con la edad. Nutricion Hospitalaria 32, 50–54.
- Gómez, L.J.G., and Sánchez-Muniz, F.J. (2000). Revisión: Efectos cardiovasculares del ajo (Allium sativum). Archivos Latinoamericanos de Nutricion 50, 219–229.
- Ramírez, H.R., Castro, L.N., and Martínez, E. (2016). Efectos Terapéuticos del Ajo (Allium Sativum). Salud y Administración 3, 39–47.
- American Academy of Ophthalmology. Dieta y nutrición. https://www.aao.org/salud-ocular/consejos/dieta-nutricion
- Revista Archivo Médico de Camagüey, versión On-line ISSN 1025-0255. AMC v.12 n.2 Camagüey mar.-abr. 2008. Degeneración macular relacionada con la edad. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552008000200016
- MedlinePlus. Degeneración Macular. https://medlineplus.gov/spanish/maculardegeneration.html
- USDA. Garlic. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169230/nutrients
- Food Sci Biotechnol. 2018 Feb; 27(1): 219–225. Published online 2017 Dec 12. Antioxidant and antimicrobial activities of fresh garlic and aged garlic by-products extracted with different solvents. doi: 10.1007/s10068-017-0246-4
- Anales de medicina interna. Ajo y riesgo cardiovascular. http://scielo.isciii.es/pdf/ami/v25n5/revision1.pdf
- El Sevier. Vol. 29. Núm. 3. Páginas 96-105 (Julio – Septiembre 2012). Ocular manifestations of hypertension. https://www.elsevier.es/es-revista-hipertension-riesgo-vascular-67-articulo-ocular-manifestations-hypertension-S1889183712000475
- International Journal of Epidemiology. (2017). HDL-cholesterol levels and risk of age-related macular degeneration: a multiethnic genetic study using Mendelian randomization.https://academic.oup.com/ije/article/46/6/1891/4157381
- L Jacinto Garcia Gomez; Francisco Sanchez Muniz. Revision: efectos cardiovasculares del ajo (allium sativum). https://www.worldcat.org/title/revision-efectos-cardiovasculares-del-ajo-allium-sativum/oclc/71154589
- Prog Retin Eye Res. Author manuscript; available in PMC 2015 Jul 1. Published in final edited form as: Prog Retin Eye Res. 2014 Jul; 0: 64–89. Published online 2014 Apr 4. Cholesterol in the retina: the best is yet to come. doi: 10.1016/j.preteyeres.2014.03.002
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.