7 proprietăți ale cartofilor dulci
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Cartoful dulce (Ipomoea batatas) este o legumă versatilă caracterizată prin importanta sa valoare nutritivă. Denumirea de „cartof dulce” provine de lanahuatl camohtli. Este o plantă erbacee, perenă și cățărătoare, care preferă climatele tropicale și subtropicale cu temperaturi blânde (14-26ºC). Descoperă cele 7 proprietăți ale cartofilor dulci!
În ultimii ani, cartoful dulce a devenit popular, deoarece s-a dovedit că are proprietăți medicinale interesante. De fapt, o recenzie publicată în Journal of Medicinal Food sugerează că este considerat o sursă valoroasă de substanțe cu acțiune farmacologică, care pot fi folosite în beneficiul sănătății. Care sunt proprietățile sale?
7 proprietăți ale cartofilor dulci
După cum am menționat deja, cartoful dulce a devenit popular deoarece reprezintă o sursă importantă de nutrienți. În general, este o sursă de fibre, vitamine și minerale. Potrivit informațiilor publicate de Centrul de Informare Alimentară și Nutrițională , 100 g de cartofi dulci oferă:
- Calorii: 86
- Apă: 77%
- Proteine: 1,6 g
- Carbohidrați: 20,1 g
- Zahăr: 4,2 g
- Fibre: 3 g
- Grăsimi: 0,1 g
- Vitaminele A, C, E și complexul B
- Potasiu, magneziu și cupru
De asemenea, informațiile dezvăluite de Food Research International susțin faptul că cartoful dulce conține carbohidrați bioactivi, proteine, lipide, carotenoide, antocianine și acizi fenolici.
1. Are grijă de piele
Includerea cartofilor dulci în dieta obișnuită este o modalitate de a obține nutrienții care promovează pielea sănătoasă. Potrivit cercetărilor publicate în Food Chemistry, acest aliment conține compuși fenolici, beta-caroten și alte substanțe antioxidante care ajută la inhibarea stresului oxidativ. Stresul oxidativ joacă un rol important în procesul de îmbătrânire a pielii, accelerând apariția semnelor de îmbătrânire.
Recomandăm: Patru remedii din coji de cartofi pe care ar trebui să le încercați
2. Consumul de cartofi dulci protejează împotriva problemelor de vedere
Deși cartoful dulce nu este un aliment miraculos împotriva problemelor de vedere, el conține substanțe nutritive care sunt benefice pentru sănătatea ochilor. Concentrația sa ridicată de beta-caroten, care este sintetizat ca vitamina A în organism, ajută la prevenirea deficienței vizuale și a cataractei.
De asemenea, poate ajuta la prevenirea unui tip special de orbire cunoscut sub numele de xeroftalmie, asociat cu deficiența de vitamina A, potrivit unui studiu publicat în Journal of Paediatrics and Child Health.
3. Promovează circulația
Pe lângă vitamine, cartoful dulce conține și antioxidanți, în special beta-caroten. Aceștia servesc la reducerea nivelului de colesterol rău, a cărui acumulare în artere poate îngreuna circulația.
Potrivit unui studiu publicat în Food and Nutrition Research, carotenoizii ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Prin urmare, consumul de cartofi dulci este un supliment excelent pentru persoanele cu risc, precum cele cu probleme de circulație, hipertensiune arterială sau colesterol.
4. Cartoful dulce ajută la îmbunătățirea digestiei
Conform datelor unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, cartoful dulce conține două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Datorită acestui fapt, includerea sa în dietă ajută la îmbunătățirea digestiei și la combaterea constipației.
5. Promovează funcția sănătoasă a creierului
Cartofii dulci conțin antocianine, așa că susțin funcționarea sănătoasă a creierului. În studiile pe șoareci, s-a descoperit că suplimentarea cu extract de cartof dulce cu antocianine îmbunătățește învățarea și memoria.
6. Îmbunătățește reglarea glicemiei
Nu este un tratament pentru combaterea diabetului; totuși, consumat ca supliment nutritiv, cartoful dulce poate fi benefic pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, așa cum a demonstrat un studiu publicat în Diabetes Care. Aparent, nu numai că ajută la reglarea glicemiei, ci crește sensibilitatea la insulină.
Citește și: Cum se prepară o rețetă de salată de cartofi dulci și quinoa?
7. Oferă acid folic util în sarcină
Acidul folic este un nutrient cheie în perioada de gestație. Această substanță este foarte importantă în prima etapă a creșterii bebelușului. De fapt, deficitul său afectează creierul și măduva spinării fătului. Cartoful dulce, fiind un aliment care furnizează acest nutrient, este o opțiune bună pentru completarea dietei în timpul sarcinii.
Proprietăți ale cartofilor dulci: ajută la îmbunătățirea calității dietei
Există multe motive pentru a include cartofii dulci în dietă. Deși nu este un aliment super puternic, aportul său ne oferă nutrienți esențiali pentru a promova bunăstarea. Ești gata să-l încerci?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Abdel-Aal E., Akhtar, H., et al., (2013). Dietary Sources of lutein and zeaxanthin carotenoids and their role in eye health. Nutrients. 2013 5 (4): 1169-1185. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705341/
- Bahado-Singh P. S, Wheatley S, et al. (2006). Food Processing methods influence the glycaemic indices of some commonly eaten west Indian carbohydrate-rich foods. British Journal of Nutrition. 96 (3): 476-81. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16925852/
- Centers for Disease Control and Prevention. (2022). Fiber: the carb that helps you manage diabetes. Departamento de Salud y Servios Humanos de Estados Unidos. Consultado el 7 de febrero de 2023. https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/role-of-fiber.html
- Chiu, M., Dillon, A., & Watson, S. (2016). Vitamin A deficiency and xerophthalmia in children of a developed country. Journal of Paediatrics and Child Health. 52 (7), 699–703. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27439630/
- Czeizel AE, Dudás I, Vereczkey A, Bánhidy F. (2013). Folate deficiency and folic acid supplementation: the prevention of neural-tube defects and congenital heart defects. Nutrients. 5 (11): 4760–4775. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847759/
- Food Data Central. (2019). Sweet potato, raw, unprepared. U. S. Department of Agriculture. Consultado el 7 de febrero de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168482/nutrients
- Gammone, A., Riccioni, G., D’Orazio, N., (2015). Carotenoids: potential allies of cardiovascular health?. Food Nutr Res. 2015; 59: 26762. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321000/
- Jiang, X., Huang, J., et al. (2017). Increased consumption of fruit and vegetables is related to a reduced risk of cognitive impairment and dementia: meta-analysis. Frontiers in Aging Neuroscience. 9:18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5293796/
- Lu, J., Wu, D. M., Zheng, Y. L., Hu, B., & Zhang, Z. F. (2010). Purple sweet potato color alleviates D-galactose-induced brain aging in old mice by promoting survival of neurons via PI3K pathway and inhibiting cytochrome C-mediated apoptosis. Brain Pathology. 20 (3), 598–612. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19863544/
- Mayo Clinic. (2022). Dietary fiber: essential for a healthy diet. Consultado el 7 de febrero de 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
- Mei, X., Mu, T. H., & Han, J. J. (2010). Composition and physicochemical properties of dietary fiber extracted from residues of 10 varieties of sweet potato by a sieving method. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 58 (12), 7305–7310. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20509611/
- National Cancer Institute. (s.f.). Antioxidants and cancer prevention. U. S. Department of Health and Human Services. (2017). Consultado el 7 de febrero de 2023. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/antioxidants-fact-sheet
- National Institutes of Health. (2022). La vitamina A y los carotenoides. Consultado el 7 de febrero de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-DatosEnEspanol/
- Rinnerthaler, M., Bischof, J., Streubel, K., Trost, A., & Richter K. (2015). Oxidative stress in aging human skin. Biomolecules. 5 (2): 545–589. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4496685/
- Teow C., et al. (2007). Antioxidant activities, phenolic and β-carotene contents of sweet potato genotypes with varying flesh colours. Food Chemistry. 103 (3), 829–838. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606007564?via%3Dihubhttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.09.03.
- Wang, S., Nie, S., & Zhu, F. (2016). Chemical constituents and health effects of sweet potato. Food Research International. 89 (1): 90-116. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096399691630360X?via%3Dihub
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.