Proprietățile, beneficiile și contraindicațiile bobului de gradină
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
La jumătatea distanței dintre leguminoase și legume, bobul de grădină este un aliment foarte sănătos ce poate fi adăugat în meniul zilnic. Descoperiți totul despre proprietățile, beneficiile și contraindicațiile bobului de grădină!
Bobul de grădină: una dintre cele mai vechi leguminoase
Bobul aparține familiei Fabaceae (leguminoase). Cultivarea sa datează de mii de ani și se crede că provine din zona mediteraneană. Este cunoscut pe toate continentele și este comun în multe bucătării.
În interiorul păstăilor se află semințele, care sunt partea comestibilă. Sunt de dimensiune medie și de culoare verde pal. Pe piață ,bobul poate fi găsit crud sau uscat.
Bobul proaspăt este asemănătoare cu mazărea. Se poate consuma crud sau gătit. Nu este necesar un proces de înmuiere înainte de gătire.
Bobul uscat este echivalat cu năutul sau lintea. Are aceiași timpi de gătit și de conservare și o valoare nutritivă similară. Deși nu este la fel de cunoscut, are aceleași proprietăți sănătoase ca și leguminoasele.
Proprietățile și beneficiile bobului de grădină
1. Conține nutrienți
În ciuda dimensiunilor mici, bobul are o compoziție nutrițională remarcabilă. După cum subliniază Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN), este o sursă de carbohidrați, proteine și fibre.
De asemenea, conține cantități mari de vitamina C, folați, tiamină (B1), niacină (B3) și potasiu.
2. Poate ajuta la prevenirea anemiei
Unul dintre mineralele prezente în bob este fierul. După cum a indicat Institutul Național de Sănătate din Statele Unite, fierul este necesar în producția de hemoglobină, care, la rândul său, este responsabilă de transportul oxigenului către toate celulele din organism.
După cum subliniază experții de la Clinica Mayo, nivelul scăzut de fier poate duce la anemie, ale cărei simptome sunt slăbiciunea, oboseala și dificultățile de respirație. Acest lucru important pentru femeile cu menstruații abundente și pentru persoanele care urmează diete vegane.
3. Susține sănătatea cardiovasculară
Există tot mai multe dovezi științifice care sugerează faptul că o dietă cu multe fructe și legume este una dintre cheile pentru reducerea incidenței bolilor de inimă. Din acest motiv, protecția cardiacă se numără printre beneficiile bobului de grădină pentru sănătate.
După cum indică autorii acestui articol publicat în revista Nutrients, leguminoasele conțin nutrienți care controlează anumiți factori de risc, cum ar fi colesterolul din sânge, glicemia, inflamația sau deteriorarea vaselor de sânge.
4. Este benefic în sarcină
Fiind un aliment care conține folați, bobul poate face parte din dieta femeilor însărcinate. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă includerea unui supliment de acid folic de 400 micrograme în dietă. Acest nutrient ajută la prevenirea defectelor tubului neural, care pot duce la boli grave pentru bebeluși, cum ar fi anencefalia sau spina bifida.
Descoperiți: Făina de leguminoase: tipuri și beneficii
5. Poate promova pierderea în greutate
La nivel nutrițional, bobul oferă o cantitate moderată de calorii. Are un procent scăzut de grăsime. În plus, cantitatea de proteine și fibre per porție este mare în comparație cu marea majoritate a legumelor.
Bobul este o alegere bună pentru acele persoane care doresc să slăbească. Dovezile științifice recente arată faptul că un aport mai mare de proteine crește termogeneza și sațietatea.
Conform datelor publicate în The Journal of Nutrition, aportul de fibre ajută la pierderea în greutate și susține dietele sărace în calorii.
6. Ameliorează problemele digestive
Beneficiile bobului se extind și asupra sistemului digestiv. Mai exact, fibrele insolubile cresc volumul scaunului și facilitează trecerea acestuia prin colon. Prezența lor în dietă permite reducerea riscului de a suferi de hemoroizi și diverticuli.
În plus, fibrele sunt hrana bacteriilor intestinale. În consecință, îmbunătățesc răspunsul la agenții patogeni și starea mucoasei și a celulelor colonului.
Contraindicațiile bobului
Uneori, bobul poate cauza probleme. Cel mai elocvent caz este cel al favismului, o anomalie genetică cauzată de lipsa enzimei glucoză 6-fosfat dehidrogenază (G6PD). Boala se caracterizează prin apariția bruscă a episoadelor de anemie severă, care sunt generate de ingestia unor medicamente sau alimente precum bobul.
Simptomele sunt următoarele:
- Urină închisă la culoare
- Paloare
- Colorație galbenă a ochilor
- Durere abdominală
Este cea mai frecventă deficiență de enzime din lume și este o alterare frecventă în anumite zone geografice, precum sudul Europei și Asia. Persoanele afectate pot duce o viață normală dacă evită contactul cu agenții cauzali.
La populația generală, consumul de bob poate crea probleme digestive, cum ar fi gazele și flatulența. Aportul trebuie să fie moderat și însoțit de plante precum chimenul, dafinul, menta, usturoiul și feniculul.
Rețetă de bob de grădină cu mazăre
Un preparat bogat și sănătos, foarte ușor de gătit și cu un rezultat excelent este bobul cu mazăre.
Ingrediente necesare pentru 4 porții
- 800 grame de mazăre congelată
- 400 grame de bob congelat
- 1 ceapă mare
- 2 cartofi
- 1 linguriță de șofran
- 2 caței de usturoi
- Mentă.
- 2 foi de dafin
- 100 grame de șuncă York tăiată cubulețe
Instrucțiuni pas cu pas
- Mai întâi, curățați și tăiați ceapa și usturoiul în cuburi foarte mici. Căliți totul într-o tigaie cu ulei de măsline si foi de dafin. Când ingredientele sunt ușor aurii, adăugați șunca și căliți-o câteva minute.
- Apoi, adăugați bobul împreună cu menta. Lăsați să fiarbă 10 minute.
- Adăugați mazărea și cartofii curățați și tăiați cubulețe. Opțional, se poate stropi cu puțin vin alb.
- Acoperiți cu apă (două degete deasupra ingredientelor) și fierbeți la foc mic până când mazărea și bobul sunt fragede.
Puteți folosi și puțină slănină sau cârnați. Sau serviți cu un ou poșat.
Încercați și: 4 rețete delicioase cu fasole la conservă
Elementele esențiale pentru a vă bucura de beneficiile bobului de grădină
Cel mai bun bob este cel proaspăt. Se poate ține în frigider cel puțin 2-3 zile. O altă posibilitate este achiziționarea de bob uscat, care, ca și alte leguminoase, are o perioadă de valabilitate mai lungă. Există și opțiuni congelate și conservate.
Atât proaspăt, cât și uscat, bobul este un aliment foarte sănătos care ar trebui inclus în dieta zilnică. Dacă este însoțit de o dietă sănătoasă și de obiceiuri de viață corecte, poate fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară, sistemul digestiv și gestionarea greutății.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Anemia. (2022). Clinica Mayo. Consultado el 2 de marzo de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
- Aune, D., Giovanucci, E., et al. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause morality. A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology. 46 (3): 1029-1056. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28338764/
- Fibra alimentaria: esencial para una alimentación saludable. (2022). Clínica Mayo. Consultado el 2 de marzo de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
- Giczewska, A., & Borowska, J. (2003). Nutritional value of broad bean seeds. Part 1: Starch and fibre. Die Nahrung, 47(2), 95–97. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12744285/
- Haba. Federación Española de la Nutrición. Consultado el 2 de marzo de 2023. https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/haba.pdf
- Halton, T. L., Hu F. B. (2204). The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review. Journal of the American College of Nutrition. 23 (5): 373-85. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15466943/
- Hierro. (2019). Office of Dietary Supplements. National Insittutes of Health. U.S Department of Health and Human Services. Consultado el 2 de marzo de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-DatosEnEspanol/
- Kadian, S., Sharma, A., et al. (2022). Prebiotic potential of dietary beans and pulses and their resistant starch for aging-associated gut and metabolic health. Nutrients. 14 (9): 1726. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9100130/
- Miketinas, D. E., Bray, J. A., et al. (2109). Fiber intake predicts weight loss and dietary adherence in adults consuming calories-restricted diets: the POUNDS Lost (Preventing Overweight Using Novel Dietary Strategies) Study. The Journal of Nutrition. 149 (10): 1742-1748. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31174214/
- Mullins, A. P., Arjmandi, B. H. (2021). Health benefits of plant-based nutrition: focus on beans in cardio metabolic diseases. Nutrients. 13 (2): 519. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7915747/
- Recomendaciones sobre el ácido fólico. (2022). Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades de Estados Unidos. Consultado el 2 de marzo de 2023. https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/folicacid/recommendations.html
- Sánchez, Sánchez, N. J.Acosta, Benito, M. A., et al. (2020). Déficit de glucosa-6-fosfato-deshidrogenasa (G6PD) en países occidentales. Revisión bibliográfica. Medicina de Familia SEMERGEN. 46 (1): 68-74. https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-familia-semergen-40-articulo-deficit-glucosa-6-fosfato-deshidrogenasa-g6pd-paises-occidentales–S1138359319302084
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.