Logo image
Logo image

Psoriazisul la copii: cum să-i faci față

3 minute
Psoriazisul este o boală autoimună inflamatorie cronică. Din cauza faptului că determină apariția petelor pe piele, acesta poate afecta copiii din punct de vedere psihic, ceea ce înseamnă că trebuie să-l susții pe cel mic în orice mod dacă suferă de această afecțiune.
Psoriazisul la copii: cum să-i faci față
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Psoriazisul este o boală care afectează atât bărbații, cât și femeile. De obicei, afectează 2 până la 3% din populație. Cu toate acestea, psoriazisul la copii este destul de rar. În acest articol, vom încerca să explicăm modul în care se manifestă psoriazisul la copii și opțiunile de tratament și prevenire a apariției bolii.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală inflamatorie autoimună a pielii. Acesta se caracterizează prin apariția pielii solzoase și a roșeții. Deși nu este contagios, psoriazisul poate fi ereditar și cronic.

De obicei, un corp sănătos produce celule normale ale pielii la fiecare trei-patru săptămâni. Psoriazisul face ca aceste celule să se reproducă mult mai rapid, la fiecare 15 zile. Aceasta înseamnă că celulele moarte se acumulează sub formă de plăci pe suprafața pielii.

Psoriazisul poate afecta orice parte a corpului. Cu toate acestea, apare de obicei pe coate, mâini, abdomen sau spate.

În plus, psoriazisul este o afecțiune foarte frecventă. Deși se manifestă de obicei după adolescență, acesta poate apărea la orice vârstă, motiv pentru care psoriazisul este întâlnit și la copii.

Îți recomandăm:

Modalități de a ameliora psoriazisul

Factori declanșatori

Some figure
Expunerea la soare este unul dintre declanșatorii psoriazisului la copii.

În general, factorii care pot declanșa sau agrava psoriazisul sunt:

  • Infecții bacteriene, virale sau fungice
  • Traumatisme sau leziuni ale pielii
  • Factori psihologici, în special stresul
  • Expunerea excesivă la lumina soarelui (arsuri solare)
  • Lipsa luminii soarelui (vreme rece)

Manifestări clinice produse de psoriazisul la copii

Manifestările clinice ale psoriazisului la copii sunt adesea aceleași ca la adulți. Cu toate acestea, cele mai frecvente tipuri de psoriazis la copii sunt:

  • Psoriazisul în plăci. Acesta se caracterizează prin leziuni ale pielii roșii acoperite cu solzi argintii. Aceste leziuni apar, de obicei, pe coate, genunchi și tors. De asemenea, leziunile pot afecta doar scalpul.
  • Psoriazisul gutos. Acesta este cel mai frecvent tip la copiii și adulții tineri. De obicei, se manifestă după o infecție prin leziuni mici, sub formă de picături de apă, pe tors și extremități. Cu toate acestea, leziunile pot afecta și scalpul.
  • Psoriazis inversat sau flexural. Deși este neobișnuit la copii, acest tip de psoriazis, cunoscut sub denumirea de „psoriazis pediatric”, apare pe abdomen, axilă, sub sâni sau în cutele pielii din jurul organelor genitale sub forma unor pete netede, roșii, însoțite de crăparea pielii.

Tratamentul psoriazisului la copii

Some figure
Consultă medicul pediatru dacă bănuiești că cel mic suferă de această afecțiune sau dacă există antecedente familiale de psoriazis, deoarece acesta îi poate prescrie cel mai bun tratament.

În primul rând, trebuie să te adresezi unui medic. Doar un medic pediatru va putea diagnostica psoriazisul la copii. Acesta îți va indica un tratament adecvat. În general, medicul poate recomanda terapia cu produse hidratante sau alte tratamente topice (cum ar fi acidul salicilic).

În orice caz, psoriazisul se poate manifesta brusc în plăci și afectează stima de sine a unui copil, mai ales dacă boala este răspândită pe tot corpul. Prin urmare, este foarte important să-l ajuți pe copil să depășească și să accepte problema și să îl sprijini psihologic. Trebuie să ajuți la creșterea stimei de sine a copilului.

În plus, este necesar să-i explici copilului tău că tratamentul este benefic și că leziunile și disconfortul pot dispărea, chiar dacă afecțiunea sa este cronică.

Îți recomandăm:

5 tratamente din plante pentru psoriazis

Concluzie

Din cauza faptului că este o boală autoimună și numeroși factori contribuie la apariția sa, cel mai bine este să acționezi rapid și să previi declanșatorii (stres, arsuri solare, leziuni ale pielii). Iată câteva recomandări care sunt foarte utile în acest sens:

  • Folosește un gel de duș sau șampon foarte blând. În plus, asigură-te că cel mic este clătit foarte bine atunci când face baie.
  • Deoarece frigul poate agrava psoriazisul, îmbracă-ți copilul bine cu haine din fibre naturale. Mai exact, cele mai recomandate sunt hainele din bumbac.
  • Urmează tratamentul prescris de medic.
  • Consultă întotdeauna medicul pediatru înainte de a aplica orice remediu natural, mai ales în cazul copiilor mici.
  • Sprijină-ți copilul în orice moment.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.