Logo image
Logo image

Principalele cauze ale răgușelii frecvente

4 minute
Obișnuiești să răgușești des? Află din articolul de față care ar putea fi cauzele acestei probleme supărătoare. 
Principalele cauze ale răgușelii frecvente
Lourdes Martínez

Verificat și aprobat de farmacistul Lourdes Martínez

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Răgușeala este o problemă cu care te confrunți frecvent și nu știi de ce? Nu-ți face griji, sunt multe persoane în aceeași situație. Iată care sunt principalele cauze ale răgușelii recurente. 

Este adevărat că unii indivizi sunt mai predispuși la pierderea vocii decât alții, însă motivul nu este întotdeauna o slăbiciune fizică.

Indiferent de cauza răgușelii, această problemă este foarte supărătoare și îți poate afecta performanțele la locul de muncă și chiar relațiile personale. Prin urmare, este important să știi care sunt principalele cauze ale răgușelii și cum o poți trata. 

Astăzi îți prezentăm mai multe informații utile cu privire la acest subiect.

Îți recomandăm să citești și: 

6 remedii naturale pentru infecțiile gâtului

Cauze ale răgușelii

Serviciul

Există anumite profesii care solicită foarte mult corzile vocale și pot cauza răgușeală. Cei mai predispuși la această problemă sunt:

  • Profesorii
  • Comentatorii
  • Organizatorii de evenimente
  • Cântăreții
  • Operatorii telefonici
  • Chelnerii
  • Mulți, mulți alții!

Dacă ai și tu una dintre profesiile de mai sus, îți recomandăm să folosești remedii naturale pentru tratarea răgușelii. O altă idee este să ceri ajutorul unui logoped, care îți poate arăta diverse tehnici de folosire a vocii într-un mod sănătos.

Condițiile acustice

În zonele urbane, suntem bombardați cu zgomotul traficului de cum pășim în stradă. Dacă mergem la o cafenea sau la un restaurant, este multă gălăgie în jur. Există, de asemenea, diverse locuri în care se aude muzică la un volum ridicat care ne forțează să vorbim mai tare pentru a ne înțelege unii cu alții.

După cum poți observa, există multe situații în care îți poți suprasolicita corzile vocale. Astfel, sunt momente în care simți că te doare gâtul, chiar dacă nu ai făcut altceva decât să porți o conversație liniștită cu un prieten. Condițiile acustice reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale răgușelii.

Poluarea atmosferică

Some figure

Din păcate, calitatea aerului pe care îl respirăm în orașe se diminuează considerabil pe zi ce trece. Dovada vie o regăsim în marile zone metropolitane, în care pietonii sunt nevoiți să poarte măști atunci când ies pe stradă.

În plus, aerul condiționat poate cauza la rândul său diverse probleme, deoarece usucă mucoasa care protejează căile respiratorii.

Citește și: 

8 simptome timpurii ale cancerului la gât

Motive pentru care poți răguși

Pe lângă cauzele menționate mai sus, există și alte motive pentru care poți răguși foarte des. Printre acestea, se numără și:

Fumatul

Some figure

Țigările nu afectează numai plămânii, ci poate cauza chiar și cancer de laringe. Din fericire, acest tip de cancer nu este foarte agresiv, așa că poate fi tratat dacă este detectat la timp.

Când răgușești, afonia sau disfonia de care suferi poate fi o oportunitate pentru a descoperi prezența cancerului de laringe și a-l combate. Astfel, dacă răgușeala este o problemă frecventă pentru tine, este indicat să mergi la medic.

Nodulii și polipii

Deși sunt două lucruri diferite, atât nodulii, cât și polipii reprezintă umflături apărute pe corzile vocale. Este un fenomen asemănător cu bătăturile de pe picioare care apar după ce porți o încălțăminte inadecvată pentru o perioadă îndelungată.

Atunci când menținem anumite obiceiuri dăunătoare mai mult timp sau când serviciul ne obligă să vorbim mult, aparatul vorbirii are de suferit. Polipii și nodulii se numără printre aceste consecințe negative.

Nodulii pot dispărea dacă exersezi modalități noi de a vorbi sau de a cânta. Dacă problema nu este soluționată în acest fel, este necesară o intervenție chirurgicală.

În ceea ce privește polipii, aceștia sunt îndepărtați, de obicei, direct în sala de operații.

Laringita acută

Some figure

Această problemă nu este deloc gravă. Laringita reprezintă inflamația laringelui și poate trece de la sine sau în urma administrării anumitor medicamente.

Există însă persoane care se îmbolnăvesc frecvent de laringită. Dacă te regăsești și tu în această situație, este indicat să apelezi la anumite terapii alternative pentru a optimiza funcționarea laringelui, fără a afecta acest organ.

Dacă răgușeala ta este cauzată de laringită, nu trebuie să îți faci griji. Poți apela la anumite remedii pentru a remedia problema.

Refluxul gastroesofagian

Arsurile la stomac însoțite de un gust neplăcut în gură indică prezența refluxului gastroesofagian, o problemă destul de dăunătoare. Acidul gastric deteriorează treptat toate organele cu care intră în contact. Astfel, acesta este una dintre posibilele cauze ale răgușelii.

Pentru a combate refluxul acid, este indicat, în primul rând, să consumi alimente mai puțin greoaie, care se digeră mai ușor. În acest fel, îmbunătățești sănătatea gâtului și elimini disconfortul provocat de această problemă de sănătate.

Acestea fiind spuse, îți recomandăm să ceri opinia unui medic. După ce afli care este neregula, poți lua măsuri pentru a-i pune capăt.

Totodată, este bine să cauți și anumite soluții pe termen lung.  De exemplu, câteva ședințe cu un logoped pot fi foarte utile. Cu ajutorul unui specialist, îți poți recupera vocea și poți afla cum poți preveni răgușeala pe viitor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.