Tuse seacă - remedii naturiste
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Se face distincția dintre o tuse seacă dacă nu este însoțită de mucus sau flegmă și o tuse productivă dacă apare sputa. În caz de tuse seacă, trebuie să folosiți remedii care să ușureze formarea flegmei pentru a fi eliminată.
Dacă vreți să calmați rapid o tuse seacă, există câteva remedii naturiste eficiente pentru ameliorarea problemelor căilor respiratorii. Și pentru o tuse seacă se manifestă cu precădere noaptea, nici cel bolnav nu se poate odihni, dar nici ceilalți din apropierea lui.
Usturoi
Usturoiul este un remediu naturist perfect pentru o tuse seacă, deoarece proprietățile lui antibacteriene ameliorează multe boli, inclusiv cele ale aparatului respirator. Este foarte eficient pentru destuparea bronhiilor.
Te-ar putea interesa și:
Cum să preparați acasă un remediu cu usturoi
Întâi zdrobiți zece căței de usturoi pe care apoi îi puneți într-o căniță cu ulei de măsline. Lăsați la macerat peste noapte. A doua zi, scurgeți lichidul rezultat și puneți-l într-un vas pe care îl puteți închide ermetic.
Luați câte o lingură pe stomacul gol în fiecare zi, până la epuizarea lui. Veți vedea rezultatele după primele linguri.
Vapori de eucalipt și lămâie
Vaporii sau aerosolii sunt recomandați pentru eliminarea flegmei, fiind de un real ajutor în decongestionarea bronhiilor şi ameliorarea tusei. Pentru a face o baie de vapori, fierbeți un litru de apă cu frunze de eucalipt și lămâie. Dacă nu aveți frunze de lămâie, puteți folosi zeama de la câteva astfel de citrice.
Te-ar putea interesa și:
Când începe să fiarbă apa, luați-o de pe foc, acoperiți-vă capul cu un prosop și așezați-vă astfel încât să puteți face inhalații cu acești vapori. Veți scăpa ușor de tuse seacă deoarece vaporii ajută la decongestionarea bronhiilor.
Sirop de tuse preparat în casă
Ingrediente
- Borcan din sticlă, de preferat, cu capac
- O lămâie tăiată în bucăți
- Miere de albine naturală
- Felii de ghimbir
- Apă fiartă
Mod de preparare
Puneți feliile de lămâie, ghimbir și mierea în borcanul de sticlă, închideți ermetic cu un capac și lăsați-l la frigider până devine un fel de gelatină. Apoi, ca remediu, puneți o linguriță cu acest amestec într-o ceașcă plină cu apă fierbinte. Puteți păstra preparatul la frigider timp de 2-3 luni.
Alte remedii pentru o tuse seacă
- Beți suc de morcovi fierbinte de 2-3 ori pe zi
- Feliați trei cepe și fierbeți-le la bain-marie cel puțin 2 ore, apoi opriți focul și lăsați să se răcească. Luați câte două linguri pline din trei în trei ore.
- Fierbeți o cană cu apă și trei linguri pline cu semințe de in, timp de cinci minute. Luați de pe foc, lăsați să se răcească și adăugați puțin suc de lămâie și o lingură cu miere. Luați de trei ori de zi.
- Dați câteva ridichi pe răzătoare și adăugați 5 linguri cu miere. Lăsați vasul acoperit timp de 4 ore. Luați câte puțin din acest amestec de câteva ori de-a lungul zilei.
- Beți infuzie de semințe de anason de trei ori pe zi. Puneți câteva seminte de anason zdrobite într-o cană cu apă fiartă, acoperiți-o câteva minute, strecurați, apoi beți cât timp mai este fierbinte.
Alte sfaturi
- Beți multe lichide, neapărat la temperatura camerei, în nici un caz să nu fie reci.
- Dacă simptomele tusei nu s-au ameliorat nici după o săptămână, vă sfătuim să vă adresați unui medic. Nu mai amânați pentru că pot apărea complicații. Dacă tusea este însoțită de febră, dureri în piept sau aveți dificultăți în respirație, cereți imediat sfatul doctorului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mahashur, A. (2015). Chronic dry cough: Diagnostic and management approaches. Lung India. https://doi.org/10.4103/0970-2113.148450
- Mulholland, S., & Chang, A. B. (2009). Honey and lozenges for children with non-specific cough. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007523.pub2
- Nurdjannah, N., & Bermawie, N. (2012). Handbook of Herbs and Spices. Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
- Gupta, S. kumar, & Sharma, A. (2014). Medicinal properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe) – a review. Journal of Pharmacy and Biological Science. https://doi.org/ISSN: 2278 – 3008
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.