Logo image
Logo image

6 rețete delicioase cu amarant

6 minute
Vă vom învăța cum să profitați la maxim de amarant cu o serie de rețete simple care merită încercate. Le veți iubi!
6 rețete delicioase cu amarant
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Amarantul este un aliment care conține o cantitate mare de nutrienți esențiali de calitate. Din acest motiv, poate apărea în dietă în mod regulat. Pentru a vă ușura sarcina, vă vom prezenta o serie de rețete delicioase cu amarant. Încercați să le includeți în dietă în mod regulat. Beneficiați de nutrienții lor și adăugați aromă meselor zilnice!

6 rețete delicioase cu amarant

1. Budincă de amarant

Budinca de amarant este un desert care este făcut cu ingrediente bogate în vitamine și minerale. Are un gust foarte plăcut, dar trebuie consumată cu prudență deoarece este destul de dulce.

Some figure
Deserturile trebuie consumate sporadic din cauza conținutului lor ridicat de calorii.

Ingrediente

Ingredientele de care veți avea nevoie sunt:

  • 2 căni de semințe de amarant
  • 2 litri de lapte
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 cană de zahăr sau după gust

Pregătire

  1. Puneți amarantul cu jumătate de litru de lapte în blender.
  2. Amestecați bine, apoi dați deoparte.
  3. Pentru a continua, încălziți restul de lapte cu scorțișoară. Când fierbere, adăugați smoothie-ul obținut anterior.
  4. Gătiți amestecul aproximativ 10 minute la foc mediu, până dă în clocot. Amestecați constant pentru a nu se lipi.
  5. Adăugați zahărul și lăsați preparatul să se răcească.

2. Ton în crustă de amarant

Tonul este unul dintre cele mai bune tipuri de pește. Conține proteine cu valoare biologică ridicată și o doză considerabilă de acizi grași omega 3.

Aceste elemente ajută la controlul stării de inflamație în mediul intern, cea ce servește la prevenirea dezvoltării multor patologii cronice și complexe. Acest lucru este demonstrat de cercetările publicate în revista Biochemical Society Transactions.

Ingrediente

În acest caz, sunt necesare următoarele ingrediente:

  • 1/4 cană de semințe de susan prăjite
  • 1/4 cană de sos de soia
  • 3 linguri de oțet de orez
  • 1/2 cană de semințe de amarant
  • 1 lingură de susan negru
  • 4 fileuri de ton
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • Sare și piper

Pregătire

  1. Pentru început, amestecați susanul cu oțetul și sosul de soia.
  2. Apoi, combinați amarantul și semințele de susan negru pe o farfurie și asezonați fileurile de ton.
  3. Acoperiți-le cu amestecul anterior.
  4. Prăjiți-le în ulei de măsline din belșug pe ambele părți.
  5. Pentru a termina, adăugați sosul deasupra.

3. Cuburi de brânză cu amarant

Brânza este un aliment sănătos și de calitate. Are proteine foarte digerabile în interior și oferă, de asemenea, o doză semnificativă de calciu. Acest mineral va fi decisiv în menținerea structurii osoase în stare bună.

Potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, includerea produselor lactate în dietă este crucială pentru a evita osteoporoza pe termen mediu.

Ingrediente

Ingredientele necesare de data aceasta sunt:

  • 400  grame de brânză Manchego
  • 3 linguri de făină
  • 1 cană de amarant
  • 1 ou bătut
  • Ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de sirop de agave
  • 1/4 linguriță de chili pequin
Some figure

Pregătire

  1. Tăiați brânza în cuburi mici.
  2. Apoi, amestecați făina cu amarantul pe o farfurie și acoperiți brânza în ou și în acest amestec.
  3. Puneți bucățile în congelator timp de 2 ore.
  4. Apoi, încălziți uleiul și prăjiți rapid cuburile pentru a preveni topirea brânzei.
  5. Serviți cu miere și chili.

Recomandăm: Supa cu broccoli, cartofi și brânză: o rețetă delicioasă

4. Pulpe de pui la cuptor cu amarant

Carnea de pui este un aliment ideal pentru a crește aportul de proteine din dietă. De asemenea, este o sursă optimă de minerale ce vor contribui la executarea proceselor fiziologice interne. În plus, are puține calorii, ceea ce permite consumul în contextul unei diete hipocalorice.

Ingrediente

Dacă doriți să pregătiți un pui rafinat cu amarant, veți avea nevoie de:

  • 4 pulpe de pui fără piele
  • 1 ou bătut ușor
  • 1 cană de amarant
  • 4 linguri de făină
  • 1 linguriță de sare
  • 1 roșie feliată
  • 2 dovlecei feliați
  • 2 morcovi feliați
  • 1 salată verde
  • 2 felii de jicama

Pregătire

  1. În primul rând, preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius.
  2. Apoi, amestecați amarantul, făina și sarea.
  3. Ungeți pulpele cu ou și acoperiți-le cu amestecul anterior.
  4. Apoi, așezați-le pe o tavă unsă cu unt și gătiți-le acoperite cu folie de aluminiu pentru cel puțin 30 de minute.
  5. După expirarea timpului, îndepărtați folia și continuați să gătiți încă 10 minute.

La servire, puneți pulpele pe farfurie și toate legumele în jurul lor. Veți obține un aport ridicat de antioxidanți, lucru necesar pentru a preveni formarea radicalilor liberi.

5. Păstrăv copt cu amarant

Includerea peștelui în dietă în mod regulat este un aspect esențial. Alimentele marine au puține calorii și un profil lipidic foarte sănătos. De fapt, este o alternativă bună să prioritizați consumul lor în detrimentul consumului de produse de la animale terestre. Patologiile cronice pot fi evitate printr-o astfel de strategie.

Ingrediente

Pentru a profita la maxim de păstrăv, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 4 păstrăvi tăiați pe burtă
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1/2 cană de crenguțe de cimbru
  • 1/2 cană de migdale feliate
  • O jumătate de cană de amarant hidratat
  • Lămâie tăiată în sferturi

Pregătire

  1. Așezați păstrăvul cu fața în sus pe o hârtie unsă.
  2. Ungeți-l cu ulei de măsline și apoi presărați migdalele și amarant.
  3. Puneți crenguțele de cimbru deasupra și asezonați după gust.
  4. Coaceți pestele la 170 grade Celsius cu foc pe ambele părți în cuptorul preîncălzit. În momentul servirii, puneți alături lămâie sau salată.

Descoperiți: Cum se prepară vinetele milaneze? Rețetă simplă

6. Fursecuri cu amarant

Dacă vreți o altă variantă dulce cu amarant, încercați fursecurile. Sunt ușor de preparat și au caracteristici organoleptice excelente. Deși nu sunt potrivite pentru consumul zilnic, pot fi consumate ocazional. Sunt grozave pentru o gustare sau pentru desert.

Ingrediente

Ingredientele necesare sunt următoarele:

  • 2 căni de făină de grâu
  • 1/2 cană făină de amarant
  • 250 grame de unt
  • 2 ouă
  • 3/4 cană de zahăr rafinat
  • 1/2 cană de amarant hidratat
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Pregătire

  1. Pentru început, preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius și ungeți o tavă.
  2. Apoi, amestecați untul cu zahărul și adăugați un ou întreg, un gălbenuș și vanilia.
  3. Când obțineți un rezultat omogen, adăugați treptat făina de grâu și amarantul. Frământați bine aluatul pentru a-l uniformiza.
  4. Încorporați praful de copt și amarantul hidratat. Acoperiți aluatul cu folie de plastic și lăsați-l în frigider pentru cel puțin 30 de minute.
  5. Apoi, întindeți-l pe o masă cu ajutorul unui sucitor și tăiați fursecurile suficient de subțiri.
  6. Coacerea va dura 12 minute la 180 grade Celsius.

Pregătiți rețete delicioase cu amarant

După cum ați văzut, există multe alternative pentru a pregăti rețete delicioase cu amarant într-un mod simplu și rapid. Rezultatul este foarte bun  și poate oferi nutrienți de înaltă calitate necesari organismului. La urma urmei, acest produs este excelent pentru a înlocui făina sau alte surse de carbohidrați. Are o mulțime de fibre!

Pentru a încheia, țineți cont de faptul că, atunci când obiectivul este îmbunătățirea stării de sănătate, nu este suficient să aveți grijă doar de alimentație. Trebuie să adoptați o serie de obiceiuri sănătoase. Printre acestea, iese în evidență nevoia de a practica exerciții fizice în mod regulat, concentrându-vă mai ales pe antrenamentul de forță. Astfel, inflamația din mediul intern va fi ținută sub control.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 

 

 

  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Recker, R. R., & Heaney, R. P. (1985). The effect of milk supplements on calcium metabolism, bone metabolism and calcium balance. The American journal of clinical nutrition41(2), 254–263. https://doi.org/10.1093/ajcn/41.2.254

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.