Logo image
Logo image

Durerile din timpul actului sexual: 11 cauze

4 minute
3 din 4 femei active din punct de vedere sexual simt un anumit disconfort în timpul sexului. Acesta poate fi cauzat de diverse afecțiuni ginecologice, fizice, emoționale și psihologice. 
Durerile din timpul actului sexual: 11 cauze
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Durerile din timpul actului sexual reprezintă o problemă frecventă în rândul femeilor și pot duce la lipsa satisfacției sexuale.

Potrivit informațiilor furnizate de Congresul American al Medicilor Obstetricieni și Ginecologi, 3 din 4 femei active din punct de vedere sexual simt un anumit disconfort în timpul sexului.

În general, durerea este localizată la nivelul vulvei sau a zonei din jurul deschiderii vaginului. Disconfortul se poate extinde către regiunea lombară, zona pelviană sau chiar uter și vezica urinară. Acesta duce la scăderea performanțelor și a plăcerii sexuale la femei, provocând, de asemenea, reacții emoționale.

Durerea din timpul actului sexual poate fi asociată mai multor factori, printre care afecțiuni ginecologice și lipsa excitării.

În acest articol îți prezentăm 11 dintre cele mai frecvente cauze ale durerii sau disconfortului din timpul raportului sexual.

1. Durerile din timpul actului sexual pot fi cauzate de probleme dermatologice

Some figure

Una dintre cauzele des întâlnite ale durerii din timpul sexului o constituie ulcerațiile prezente la nivelul pielii delicate a vulvei.

O altă problemă ar putea fi dermatita și reacțiile alergice cauzate de un dezechilibru la nivelul florei vaginale. Este important să fii atentă când folosești săpunuri sau geluri lubrifiante parfumate, deoarece acestea provoacă de multe ori probleme.

2. Fisuri vaginale în timpul actului sexual

Femeile pot avea fisuri vaginale în timpul actului sexual. Acestea pot cauza dureri în timpul sexului și dificultăți în a menține o relație fizică.

Rupturile vaginale pot fi cauzate de o forță majoră exercitată asupra canalului vaginal, dar și de anumite leziuni minore.

Dacă durerile din timpul actului sexual persistă și sunt însoțite și de alte simptome, mergi cât mai curând la ginecolog.

3. Uscăciune vaginală

Some figure

Deși poate fi o problemă la orice vârstă, uscăciunea vaginală este mai frecventă în timpul perimenopauzei și al menopauzei în sine. Aceasta apare ca urmare a scăderii nivelului de estrogen. Un dezechilibru al acestui hormon afectează lubrifierea vaginală, provocând iritații și arsuri în timpul actului sexual.

În aceste cazuri, este indicat să cumperi un gel lubrifiant de la farmacie. În plus, poți folosi anumite remedii naturale pentru a corecta dereglările hormonale.

4. Vaginită

Vaginita reprezintă inflamația vaginului. Aceasta este cauzată de o infecție fungică sau bacteriană. Femeile care suferă de vaginită simt disconfort și usturimi în timpul actului sexual, având, de asemenea și o scurgere neobișnuită.

5. Vaginism

Some figure

Vaginismul este o afecțiune caracterizată prin strângerea involuntară a pereților vaginali, fapt care îngreunează penetrarea. Aceasta este una dintre cauzele principale ale durerii după întreținerea unui raport sexual.

Totodată, vaginismul poate indica prezența unor cicatrici sau tumori în interiorul vaginului. În general, tratamentul său presupune practicarea continuă a exercițiilor Kegel.

6. Epiziotomie

Incizia făcută la nivelul vaginului în timpul nașterii sau rupturile de la nivelul perineului pot fi responsabile, de asemenea, pentru durerile din timpul actului sexual chiar și la câteva luni după ce ai născut.

Pentru tratarea problemei, medicii recomandă fizioterapie, tratamente medicamentoase și, în anumite cazuri, o intervenție chirurgicală.

7. Alergie la latexul din prezervative

Some figure

Anumite femei au reacții alergice la materialele din care sunt confecționate prezervativele, printre care și latexul. Disconfortul cauzat se resimte încă de la începutul actului sexual, fapt care împiedică femeile să simtă plăcere.

8. Probleme emoționale

Sănătatea psihică joacă un rol important în plăcerea resimțită în timpul actului sexual. Sentimente precum frica, vinovăția, rușinea și stresul nu permit o relaxare totală, aceasta fiind o condiție esențială pentru excitarea sexuală. Astfel, dorința scade, fapt care duce la apariția durerii în momentul penetrării.

9. Probleme în relație

Some figure

Chiar dacă multe persoane nu conștientizează acest lucru, problemele în relație pot scădea libidoul. Lipsa comunicării, dificultățile sexuale sau infidelitatea pot avea efecte negative și în cadrul relațiile sexuale.

10. Anumite medicamente

Unul dintre efectele secundare ale pastilelor contraceptive este scăderea libidoului. Același lucru se întâmplă și atunci când consumi prea multe analgezice sau antibiotice care afectează lubrifierea naturală a vaginului.

11. Cistită

Some figure

Durerile din timpul actului sexual pot fi cauzate și de inflamarea vezicii în urma dezvoltării unei infecții bacteriene.

Nevoia constantă de a urina și usturimile vaginale pot provoca disconfort, dar și scăderea dorinței sexuale. Prin urmare, este important să tratezi afecțiunea cât mai curând, pentru a nu-i permite să îți afecteze viața sexuală.

Un consult ginecologic poate determina care este problema de care suferi, precum și cea mai bună modalitate de o trata și de a o ține sub control.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.