7 sfaturi pentru a-ți proteja părul înainte de plajă
Din momentul în care plănuiți vacanța, trebuie să vă gândiți cum vă puteți proteja părul înainte de plajă. Soarele, apa sărată, nisipul și vântul sunt agresive pentru păr.
Așa cum aveți grijă de piele, faceți-o și cu părul, pentru ca acesta să fie pregătit pentru atacurile care îl așteaptă vara. În caz contrar, părul va fi uscat și vârfuri despicate.
Vă explicăm cât de important este să începeți să vă îngrijiți părul înainte de a ajunge la plajă și vă arătăm câteva trucuri pentru ca pregătirea să fie un succes!
De ce trebuie să ne protejăm părul înainte de plajă?
Sarea mării este un deshidratant puternic și afectează cuticula părului. Radiațiile ultraviolete (UV) sunt dăunătoare și pot genera o anumită decolorare chimică, așa cum subliniază Healthy Skin Foundation. La rândul său, nisipul ar putea provoca iritații la nivelul scalpului.
Amestecul tuturor acestor factori într-o zi la plajă dăunează părului. Fără îngrijire anterioară, consecințele sunt următoarele:
- Aspect tern
- Slăbiciune
- Uscăciune
- Porozitate mare
- Păr care se încurcă rapid
7 sfaturi pentru a proteja părul înainte de plajă
Pentru ca plaja să nu altereze particularitățile părului, există opțiuni farmaceutice utile. Acestea sunt șampoane cu protecție solară, spray-uri sau loțiuni de protecție și măști de păr.
Obiectivul acestor produse este să hidrateze și să protejeze podoaba capilară. Astfel de substanțe vor fi mult mai eficiente dacă veți pune în practică sfaturile de mai jos.
1. Păstrați părul curat
Asociația Columbiană de Dermatologie și Chirurgie Dermatologică clarifică faptul că nu există o regulă absolută cu privire la frecvența spălării părului. Cu toate acestea, recomandarea este să-l curățați o dată la două zile sau de 2 până la 3 ori pe săptămână.
Este indicat să respectați sfaturile medicilor dermatologi, mai ales înainte de a merge la plajă. Îndepărtați resturile de spumă, gel, cremă sau alt produs. Căutați șampoane care protejează contra razelor soarelui, deoarece acestea au formule antioxidante și antiinflamatorii.
2. Folosiți nutricosmetice orale
Potrivit Academiei Spaniole de Dermatologie și Venereologie, nutricosmeticele conțin probiotice, micronutrienți sau extracte din plante care îmbunătățesc sănătatea părului.
Aceasta este o formă de fotoprotecție orală. Metoda se bazează pe aportul de suplimente alimentare cu minerale, vitamine și oligoelemente. Luați dozele indicate de medic cu mult înainte de a merge la plajă.
Este esențial ca nutricosmetica solară să meargă mână în mână cu protecția topică. Prima acționează din interiorul organismului, iar cealaltă acoperă exteriorul.
3. Detoxificați și hidratați
O altă modalitate de a vă proteja părul înainte de a merge la plajă este prin detoxificare, cu cel puțin 15 zile înainte. Întrebați-vă stilistul despre detoxificările capilare care elimină celulele moarte și substanțele artificiale și stimulează circulația sângelui.
Prin eliberarea porilor, părul absoarbe mai bine produsele hidratante. Puteți face acest lucru de două ori pe săptămână, folosind un șampon ușor și o mască hidratantă. Ingredientele naturale utile sunt:
- Miere
- Aloe vera
- Avocado
- Iaurt simplu
- Ulei de cocos
- Ulei de migdale
4. Tundeți vârfurile
Planificați o tunsoare înainte de vacanță. Dacă aveți vârfuri despicate, căldura și umiditatea intensifică daunele, ajungând la rădăcini. Se recomandă îndepărtarea vârfurilor despicate pentru a curăța părul și a promova hidratarea.
5. Nu uitați de protecția solară
Fotoprotecția părului este esențială pentru sănătatea acestuia, după cum susține un articol din revista Dermatologic Clinics. Există creme și spray-uri.
Aceste produse protejează și scalpul, făcând părul ușor de gestionat și ușor de coafat. Folosiți-le înainte, în timpul și după plajă.
Citiți mai mult: Sfaturi pentru protejarea părului în sauna uscată
6. Evitați dispozitivele cu căldură
Lăsați părul să se usuce liber, pentru ca placa sau uscătorul să nu deterioreze fibrele. Părul este mai vulnerabil la plajă dacă are antecedente de îndreptare cu dispozitive ce generează căldură.
7. Consumați minerale și vitamine
Nu doar pentru mersul la plajă. O dietă sănătoasă face ca părul să fie frumos și puternic. Includeți în meniu alimente cu vitaminele B7, B5, C și E.
Nu ratați fierul, zincul și betacarotenul, deoarece toți acești micronutrienți ajută la întărirea structurii părului. Leguminoasele, nucile, avocado și cerealele integrale sunt câteva alimente care protejează părul de soare.
În plus, beți 8 până la 10 pahare de apă pe zi pentru a hidrata firele.
Ce să faceți pentru a proteja părul la plajă și după?
- Acoperiți părul cu șepci, pălării sau bandane.
- Nu folosiți gel, fixativ sau orice altă substanță.
- Scoateți accesoriile metalice, deoarece sarea le oxidează.
- Faceți un duș pe plajă cu apă dulce cu părul desfăcut pentru a-l clăti în mod egal.
- Descurcați părul cu un pieptene cu dinți lați.
Acasă, spălați-vă părul cu un șampon hidratant și aplicați o mască revitalizantă. Cu puțin efort, puteți să protejați frumusețea și sănătatea părului!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aizpún Ponzán M. También el pelo sufre con el sol. Fundación Piel Sana. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2018. https://fundacionpielsana.es/pelo/tambien-el-pelo-sufre-con-el-sol
- Castro Ayarza JR. ¿Cada cuánto me debo lavar el pelo/cabello? Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica. Colombia; 2022. https://asocolderma.org.co/tips-del-dermatologo/enfermedades-del-pelo-o-cuero-cabelludo/cada-cuanto-me-debo-lavar-el
- Draelos ZD. Sunscreens and hair photoprotection. Dermatologic Clinics. Vol. 24. Núm. 1. pp. 81-84. Estados Unidos; 2006. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0733863505001051?via%3Dihub
- Viera Ramírez A. ¿Es eficaz la cosmética oral? Fundación Piel Sana. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2016. https://fundacionpielsana.es/estetica/Es-eficaz-la-cosmetica-oral