7 sfaturi pentru a trata ticurile oculare
Scris și verificat de psihologul Bernardo Peña
Dacă pleoapele se zbat sau se închid involuntar, este posibil să aveți un tic. Acesta este adesea însoțit de probleme de vedere sau sensibilitate la lumină și poate apărea în mod repetitiv sau izolat. Vă oferim cele mai bune sfaturi pentru a trata ticurile oculare!
Ticurile nervoase sunt tremurături foarte fine ale mușchilor care pot apărea din mai multe motive. Orice mușchi striat poate fi afectat și intensitatea simptomului este variabilă. Deși apar în orice moment, de obicei sunt atât de blânde, încât trec neobservate.
Dacă ticul nu este grav, acesta poate fi ameliorat sau poate chiar dispărea. În continuare, vă vom explica mai multe despre această particularitate a corpului cunoscută științific sub numele de blefarospasm sau spasm palpebral.
Ticurile oculare: cauze
În primul rând, este important să încercăm să identificăm cauza acestui eveniment. Pentru aceasta, este esențială vizita la oftalmolog pentru a exclude orice boală cronică. În majoritatea cazurilor, ticurile nu au o cauză specifică.
Ticurile apar, dispar sau se schimbă în timp. Ticul nervos ocular poate fi declanșat de diferiți factori, de la situații cotidiene până la traume.
Descoperiți: Cum afectează ecranele ochii?
Potrivit publicației MedlinePlus, cele mai frecvente cauze ale acestei probleme sunt următoarele:
- Stres
- Lipsă de somn
- Oboseala ochilor
- Consumul sau abuzul de substanțe toxice, precum alcoolul
- Consumul excesiv de tutun și cofeină
La origine pot sta și anumite deficiențe nutriționale (cum ar fi lipsa de magneziu, potasiu, calciu și vitamina B12), alergii și boli precum sindromul Sjögren.
Academia Americană de Oftalmologie precizează faptul că lipsa de hidratare a ochiului, loviturile în zonă și utilizarea medicamentelor pentru boli precum Parkinson pot provoca acest simptom.
Simptome de alarmă
Dacă aveți și amețeli sau vedere încețoșată, mergeți la medic cât mai curând posibil, deoarece acest lucru ar putea fi un semn al unei probleme mai grave. Alte simptome care necesită atenție imediată sunt:
- Pleoapele căzute
- Durerile de cap
- Clipitul lent
- Simptome care se manifestă mai multe săptămâni sau luni
- Secreții neobișnuite
- Iritație și inflamație
7 sfaturi pentru a trata ticurile oculare
Când ticurile au o origine emoțională, există posibilitate de a opta pentru tratamente naturiste, atât timp cât medicul este de acord.
Este posibil ca problema să fie temporară și să nu necesite prescripție pentru medicamente psihotrope. Într-un astfel de caz, puteți urma sfaturile de mai jos pentru a trata ticurile la nivelul ochiului.
1. Deschideți și închideți ochii cu forță
Pentru a începe, forțați clipitul. Închideți ochii cât puteți de tare, țineți apăsat timp de 30 de secunde și apoi deschideți-i cu aceeași intensitate. Ochiul va genera lacrimi care vor ameliora uscăciunea care, după cum am văzut deja, este un posibil factor care provoacă ticul.
O alternativă mult mai recomandată este utilizarea picăturilor lubrifiante pentru ochi. Această măsură este sugerată pentru tratamentul blefarospasmului în articolul Academiei Americane de Oftalmologie citat anterior.
2. Masați
Manualul MSD susține faptul că frecarea ochiului duce la dispariția simptomelor. Pentru a face acest lucru, cu ajutorul vârfurilor degetelor, faceți mișcări circulare pe pleoape timp de 20 de secunde.
3. Clipiți
Ceva la fel de simplu precum clipirea de mai multe ori la rând poate reduce disconfortul cauzat de ticul ocular. Cu această acțiune simplă, veți putea lubrifia ochiul în mod natural.
4. Evitați situațiile stresante
Stresul și anxietatea pot provoca ticuri oculare. Pentru a evita aceste probleme, trebuie să luați o pauză de la toate acele situații tulburătoare. Încercați să luați lucrurile ușor și, dacă credeți că este necesar, puteți solicita ajutorul unui profesionist.
5. Odihniți-vă și mâncați corect
Publicațiile medicale la care am făcut referire mai sus vorbesc despre lipsa somnului sau odihna necorespunzătoare drept cauză a ticului ocular.
Pentru a evita această problemă, nu uitați să dormiți cel puțin opt ore pe zi. În plus, deoarece nutriția și bunăstarea generală sunt strâns legate, este necesar să adoptați o dietă echilibrată și să beți suficientă apă.
Descoperiți: Lacrimile artificiale pentru ochii uscați: cum se folosesc?
6. Evitați cofeina, alcoolul și tutunul
Un alt sfat util pentru a trata ticurile oculare este evitarea exceselor. Cofeina, alcoolul și tutunul tind să provoace daune multiple atunci când sunt consumate în exces.
În acest sens, reducerea sau evitarea tuturor acestor substanțe ar putea ajuta la atenuarea problemei. Creșterea numărului de exerciții zilnice poate ajuta la îmbunătățirea sănătății sistemului nervos și la combaterea ticurilor.
7. Picături sau comprese reci
Dacă aveți ochii uscați, consultați un specialist pentru a vă prescrie picături sau un gel special pentru hidratare. De asemenea, puteți folosi remedii naturiste și aplica apă sau mușețel sub formă de comprese.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Costa Rica, mușețelul are proprietatea de a reduce inflamația și de a provoca ameliorare în zona perioculară, adică aproape de ochi.
Cu toate acestea, rețineți că este necesar să aveți permisiunea unui oftalmolog înainte de a folosi această rețetă populară. Pentru aplicarea sa, trebuie să urmați acești pași:
- Mai întâi, pregătiți o infuzie de mușețel.
- Așteptați până ajunge la o temperatură suportabilă.
- Apoi, spălați foarte bine zona.
- Înmuiați o compresă în infuzie sau în apă rece.
- Aplicați-o imediat pe ochii închiși și așteptați câteva secunde.
- Apoi, repetați cu compresa caldă, tot pentru câteva secunde.
- Respectați instrucțiunile medicului oftalmolog.
Doar medicul poate trata ticurile oculare
În concluzie, dacă prezentați oricare dintre simptomele de mai sus, unul dintre cele mai bune sfaturi este să consultați un specialist pentru a preveni deteriorarea ochiului. Evitați autodiagnosticarea și nu recurgeți la automedicație.
Amintiți-vă că acest articol este doar un ghid pentru a încerca să îmbunătățim problema într-un mod natural și simplu. Cereți sfatul medicului!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lee AG, Burkat CN, Belinsky I, Marcet MM, Kedar S. Blepharospasm. American Academy of Ophthalmology Web site. Updated March 3, 2016. eyewiki.aao.org/Blepharospasm.
- Jiménez Delgado, Jefrey; Madrigal Rojas, José; Salazar Barrantes, Sofía. Tratamiento con Manzanilla (Matricaria chamomilla), para reducción de las ojeras. Revista Médica de la Universidad de Costa Rica. http://repositorio.ucr.ac.cr/handle/10669/12372
- Blefaroespasmo. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000756.htm
- James Garrity. 2018. Blefaroespasmo. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es/professional/trastornos-oft%C3%A1lmicos/trastornos-palpebrales-y-lagrimales/blefaroespasmo
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.