Suplimentele pentru memorie și concentrare
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Este posibil ca trecerea anilor să deterioreze sănătatea creierului. Ajutarea acestui organ să funcționeze corect depinde de alimentația sănătoasă, de instrumente precum meditația, de exerciții de stimulare a creierului și de suplimentele pentru memorie și de concentrare.
Aportul suplimentelor generează unele controverse, deoarece este necesar să se efectueze mai multe studii care să verifice eficiența lor în sănătatea creierului. Totuși, conform laboratorului Bayer®, unele cercetări indică faptul că există vitamine cu rol cheie pentru ca creierul să-și atingă potențialul maxim, să mențină concentrarea zilnică și să câștige energie.
Ce sunt suplimentele pentru memorie și concentrare?
Suplimentele alimentare oferă nutrienți care nu sunt consumați de obicei în cantități suficiente, după cum a explicat Consiliul European pentru Informații Alimentare. La fel se întâmplă și cu formulele pentru memorie și concentrare.
Sub formă de tablete, pastile, lichide sau capsule, aceste amestecuri sunt menite să crească concentrarea, scăzând în același timp epuizarea psihică și fizică.
Suplimentele pentru concentrare și memorie sunt denumite nootropice, conform dicționarului Clinicii Universitare din Navarra. Sunt medicamente care îmbunătățesc procesele de memorie la persoanele cu deficiențe cognitive.
La rândul său, Salud Colectiva menționează că nootropicele reprezintă substanțe sigure și accesibile pentru îmbunătățirea performanței mentale.
Ce efecte au suplimentele pentru memorie și concentrare?
Aceste suplimente sunt avantajoase atunci când este nevoie de concentrare maximă. Atât la tineri, cât și la cei în vârstă, suplimentarea pot stimula memoria și pot dezvolta o atenție mai ascuțită.
Alte beneficii atribuite sunt următoarele:
- Minimizează inflamația creierului.
- Cresc oxigenarea în creier.
- Intervin în stadii de stres și efort mintal intens.
- Oferă micronutrienți și minerale potrivite pentru fluxul sanguin cerebral.
- Reglează și sporesc activitatea neurotransmițătorilor, cum ar fi adenozina, acetilcolina și glutamatul.
Suplimentele principale pentru memorie și concentrare
Pe piață, puteți găsi aceste complexe în concentrate individuale sau compuse, sub denumiri precum Centrum®, Omega 3, Supradyn®, Pharmaton® sau Memorex®, printre altele. Aceste combinații sunt alcătuite din câteva dintre ingredientele pe care le prezentăm mai jos.
Ginkgo biloba
Extractele acestei plante sunt legate de dezvoltarea funcției cognitive, auzului și vederii. Anumite studii citate de Asociația Urologică din New York le leagă de o pierdere mai redusă a memoriei la vârstnici.
Coenzima Q10
Aceasta este una dintre coenzimele care furnizează mai multă energie creierului. Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite a subliniat într-un articol că Q10 orală ar putea fi o strategie antioxidantă împotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi maladia Alzheimer.
Deficiența de coenzima Q10 este legată de pierderea memoriei și de diferite grade de retard mintal, după cum a raportat Revista Farmacéutica.
Magneziu
Magneziul este asociat cu învățarea și memoria pe termen scurt și lung, așa cum subliniază Journal of Neurology. Publicația adaugă faptul că creșterea concentrației acestui element în creier crește și numărul de sinapse funcționale și activează principalele molecule de semnalizare.
Vitamina B
Toate vitaminele care alcătuiesc complexul B sunt esențiale pentru organism. Ele favorizează activitatea sistemului nervos și a metabolismului, influențând capacitatea de memorare și concentrare.
Hospital Nutrition subliniază că, alături de alți micronutrienți și minerale, vitamina B are efecte neuroprotectoare și benefice pentru performanța intelectuală. În mod similar, Jurnalul American de Nutriție Clinică afirmă că suplimentarea pe termen lung cu vitamina B12 și acid folic promovează funcția cognitivă.
Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant puternic. Protejează creierul de daunele cauzate de radicalii liberi.
National Institutes of Health (NIH) observă că majoritatea multivitaminelor conțin vitamina C. Producătorii o listează adesea ca acid ascorbic, ascorbat de sodiu, ascorbat de calciu și ascorbat mineral.
Vitamina E
Unul dintre atributele vitaminei E este efectul său protector asupra sistemului nervos. Deși sunt necesare mai multe cercetări, se crede că dozele mari din această vitamină întârzie evoluția maladiei Alzheimer, după cum a raportat Clinica Mayo.
NIH susține analiza acestui micronutrient ca adjuvant pentru menținerea lucidității și întârzierea scăderii funcțiilor mentale.
Zinc
Printre numeroasele efecte ale zincului în organism se remarcă rolul său în menținerea funcției cognitive normale, în comunicarea neuronală și în participarea la fixarea amintirilor.
Arhivele Latino-Americane de Nutriție corelează suplimentarea acestui micronutrient cu dezvoltarea cunoștințelor. Jurnalul Cubanez de Sănătate Publică a publicat rezultatele unei evaluări în care grupul de studiu care a primit zinc a avut o îmbunătățire semnificativă a memoriei de recunoaștere, a raționamentului și a funcției psihomotorii.
Omega 3
Unele studii subliniază rolul protector al acizilor grași Omega 3 împotriva deficiențelor cognitive ușoare, demenței și progresiei bolii Alzheimer la adulții în vârstă.
Omega 3 este alcătuit din acid docosahexaenoic (DHA) și acid alfa linolenic (ALA), cu diverse beneficii pentru atenție și memorie, așa cum este menționat în Journal of the Canary Societies of Pediatrics.
Colină
Acest nutrient este legat de prevenirea pierderii memoriei. Este un aliat pentru sistemul nervos.
Hospital Nutrition sugerează că, în stadiul perinatal, aportul de colină este esențial pentru garantarea dezvoltării cognitive și evitarea defectelor de tub neural. La adulții în vârstă și la vârstnici, aportul acestui supliment îmbunătățește performanța cognitivă și reduce incidența demenței.
Ginseng
Proprietățile sale sunt folosite ca stimulent pentru performanța cognitivă, ameliorarea stresului și îmbunătățirea circulației sângelui.
Un studiu clinic publicat de revista Anales de la Farmacoterapia subliniază că acesta contribuie pozitiv la aspecte ale sănătății mintale și ale funcționării sociale. Aceste diferențe sunt observate după utilizarea suplimentului mai mult timp.
Citiți mai mult: 6 tipuri de memorie la oameni
Contraindicații ale suplimentelor pentru memorie și concentrare
Biroul NIH pentru Suplimente Alimentare susține că șansele de a compromite sănătatea prin administrarea de multivitamine și minerale sunt scăzute. Totuși, clarifică faptul că trebuie să vă asigurați că nu depășiți limitele aportului zilnic.
Utilizarea suplimentelor este limitată la femeile însărcinate, femeile care alăptează și copii, cu excepția cazului în care este recomandată de medic. În general, dozele acestor formule trebuie prescrise de specialist.
Fără supraveghere medicală, suplimentele pot genera reacții adverse:
- Iritabilitate
- Palpitații
- Reacții alergice
- Complicații ale somnului
- Modificări ale tensiunii arteriale
Recomandăm: Cele mai bune 5 exerciții pentru memorie
Alte modalități de a stimula memoria și concentrarea
Majoritatea componentelor din suplimentele pentru memorie și concentrare se găsesc în alimente. O modalitate de a ajuta aceste funcții ale creierului este adoptarea unei diete de vigilență mentală.
De asemenea, fiți activi din punct de vedere intelectual. Clinica Universitară din Navarra recomandă antrenarea zilnică a minții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Abumaria N, Huang C, Li B, Slutsky I, Wu L-J, Zhang L, et al. Niveles elevados de magnesio en el cerebro mejoran el aprendizaje y la memoria. Revista de Neurología. España; 2010. https://neurologia.com/noticia/2017/niveles-elevados-de-magnesio-en-el-cerebro-mejoran-el-aprendizaje-y-la-memoria
- Aparicio A, López Sobaler A, Lorenzo Mora A, Peral Suárez A, Ortega R, Salas González M. Importancia de la colina en la función cognitiva. Nutrición Hospitalaria. Vol. 37. Núm. Extra. 2. España; 2020. https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v37nspe2/1699-5198-nh-37-spe2-00018.pdf
- Arrollo J, Coronell M, Martínez G, Restrepo Caro C, Sánchez Majana L, Sarmiento Rubiano L. La deficiencia de zinc: un problema global que afecta la salud y el desarrollo cognitivo. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Vol. 66. Núm. 3. Venezuela; 2016. https://www.alanrevista.org/ediciones/2016/3/art-2/
- Artiles Pérez L. Omega 3 y deporte. Revista de las Sociedades Canarias de Pediatría. Vol. 39. Núm. 2. pp. 103-104. España; 2015. https://www.mendeley.com/catalogue/57ea7acc-7212-3ed1-8e50-a6e1e850cbc1/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B4f2bb763-a572-456b-964a-5cdc6e99e3ae%7D
- Batterham PJ, Crisp D, Christensen H, Fenech M, Hickie I, Jorm A, Kljakovic M, Mackinnon A, Walker J. Suplementos orales de ácido fólico y vitamina B-12 para prevenir el deterioro cognitivo en adultos mayores que viven en la comunidad con síntomas depresivos -el Proyecto Más Allá del Envejecimiento-. Un ensayo controlado aleatorio. Revista Americana de Nutrición Clínica. Vol. 95. Núm. 1. pp. 194-203. Estados Unidos; 2012. https://academic.oup.com/ajcn/article/95/1/194/4576568?login=false
- Bishop J, Pappu A, Quinn J, Wadsworth T, Woltjer R. Evaluación de la coenzima Q como estrategia antioxidante para la enfermedad del Alzheimer. Diario de la Enfermedad del Alzheimer. Biblioteca Nacional de Medicina. Estados Unidos; 2008. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18560133/
- Boccio J, Caro R, Goldman C, Hernández Triana M, Lysionek A, Ruiz Álvarez V, Salgueiro MJ, Weill R, Zubillaga M. Deficiencia de zinc en relación con el desarrollo intelectual y sexual. Revista Cubana de Salud Pública. Vol. 30. Núm. 2. Cuba; 2004. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=21430207
- Colina. Institutos Nacionales de la Salud. Estados Unidos; 2022. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-DatosEnEspanol/#:~:text=La%20colina%20es%20un%20nutriente,rodean%20las%20c%C3%A9lulas%20del%20organismo.
- Consejos para estimular la memoria. Clínica Universidad de Navarra. España. https://www.cun.es/chequeos-salud/vida-sana/consejos-salud/consejos-estimular-memoria
- Datos sobre la vitamina C. Institutos Nacionales de la Salud. Estados Unidos; 2019. https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/VitaminC-DatosEnEspanol.pdf
- Ellis J, Reddy P. Efectos del Panax ginseng en la calidad de vida. Anales de Farmacoterapia. Vol. 36. Núm. 3. Estados Unidos; 2002. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11895046/
- Garla P, Waitzberg D. Contribución de ácidos grasos omega-3 para la memoria y la función cognitiva. Nutrición Hospitalaria. Vol. 30. Núm. 3. pp. 467-477. España; 2014. https://www.mendeley.com/catalogue/ee1c31df-cdb2-37a4-89dc-ecd2e4d384cb/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bb0466f25-ab31-433c-a837-e9b2dc6c2ce5%7D
- Ginkgo. Asociación de Urología del Oeste de Nueva York. Estados Unidos. https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=125007
- Jiménez Ortega AI, López Sobaler AM, Martínez García RM, Ortega RM. Estrategias nutricionales que mejoran la función cognitiva. Nutrición Hospitalaria. Vol. 35. Núm. 6. España; 2018. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6732410
- Lucangioli S, Tripodi V. Deficiencia de coenzima Q10: una enfermedad huérfana en Argentina. Revista Farmacéutica. Vol. 155. Núm. 1 y 2. Argentina. https://ri.conicet.gov.ar/bitstream/handle/11336/8365/coenzima%20q10.pdf?sequence=4&isAllowed=y
- Pereira de Castro B, Reis Brandão E. Circulación de información sobre medicamentos y otras sustancias para aumentar el rendimiento cognitivo: un estudio de un blog brasileño (2015-2017). Salud Colectiva. Vol. 16. Núm. 24. Argentina; 2020. https://scielosp.org/article/scol/2020.v16/e2514/
- Nootropo. Diccionario Médico. Clínica Universidad de Navarra. https://www.cun.es/diccionario-medico/terminos/nootropo
- Nutrir la mente: vitaminas B para un cerebro bien alimentado. Bayer Cono Sur. Argentina; 2022. https://www.conosur.bayer.com/es/af/nutrir-la-mente
- Suplementos alimenticios: ¿quién los necesita y cuándo? Consejo Europeo de Información sobre la Alimentación. Bélgica; 2013. https://www.eufic.org/es/vida-sana/articulo/suplementos-alimenticios-quien-los-necesita-y-cuando/#:~:text=El%20objetivo%20de%20los%20suplementos,ser%20consumidos%20en%20cantidades%20suficientes.
- Suplementos de multivitaminas y minerales. Oficina de Suplementos Dietéticos. Institutos Nacionales de la Salud. Estados Unidos; 2022. https://ods.od.nih.gov/factsheets/MVMS-DatosEnEspanol/
- Vitamina E. Clínica Mayo. Estados Unidos; 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144
- Vitamina E. Institutos Nacionales de la Salud. Estados Unidos; 2020. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-DatosEnEspanol/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.