Logo image
Logo image

Supraîncărcarea cu toxine a ficatului – 8 simptome

4 minute
Nu este bine când ficatul este supraîncărcat cu toxine. Acest organ trebuie să îndeplinească aproximativ 500 de funcții. Principalele sunt reprezentate de reglarea chimicalelor din sânge și secreția bilei. Cea de-a doua funcție menționată ajută la eliminarea deșeurilor din ficat.
Supraîncărcarea cu toxine a ficatului – 8 simptome
Mario Benedetti Arzuza

Verificat și aprobat de medicul Mario Benedetti Arzuza

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Te-ai întrebat vreodată ce simptome provoacă supraîncărcarea cu toxine a ficatului? Citește în continuare pentru a afla mai multe despre acest subiect.

Ficatul este cel mai important organ din corp și buna sa funcționare este esențială pentru a avea o calitate a vieții ridicată. Rolul său este să filtreze sângele pentru a elimina deșeurile de care organismul nu are nevoie. Totodată, acesta contribuie la realizarea funcției metabolice și secretă anumiți hormoni. Ficatul face posibilă și sintetizarea carbohidraților și a lipidelor, depozitând diverse vitamine esențiale pentru sănătate.

Însă, asemenea celorlalte organe, ficatul este expus la diverși factori care îi pot inhiba funcționarea corectă, printre care și un stil de viață nesănătos. Dacă acesta este nevoit să se suprasolicite pentru a se menține curat, există riscul ca surplusul de toxine să îl împiedice să își îndeplinească funcțiile.

Simptome cauzate de supraîncărcarea ficatului cu toxine

Când ficatul întâmpină probleme în a-și îndeplini funcțiile, por surveni următoarele simptome. Este important de reținut că, dacă experimentezi unul (sau mai multe) dintre acestea, cel mai bine este să consulți un medic pentru a fi evaluat și a primi un diagnostic timpuriu.

Citește și:

Cum să tratezi ficatul gras în mod natural

Este important să eviți automedicația. Această practică nu face decât să ascundă temporar disconfortul, în timp ce problema se agravează și diagnosticarea devine mai dificilă.

1. Modificarea culorii urinei și a materiilor fecale

Some figure

Modificarea culorii urinei și a materiilor fecale ne poate arăta că ficatul nostru funcționează defectuos. Deși acest simptom poate fi cauzat de probleme digestive sau urinare, deseori el are la bază o tulburare hepatică.

  • Urina unei persoane sănătoase este galben pal, pe când cea a unui pacient cu icter are o nuanță mai închisă.
  • Similar, materiile fecale prea închise sau deschise la culoare pot indica prezența unui dezechilibru.

2. Inflamarea abdomenului

Inflamarea abdomenului a fost asociată cu diverse probleme de sănătate, printre care și tulburările hepatice.

  • Crampele persistente, acumularea excesivă de gaze intestinale și senzațiile de greutate constituie simptome frecvente în rândul pacienților al căror ficat este supraîncărcat cu toxine.

Ar putea să te intereseze:

Remediu pentru balonare și flatulență

3. Problemele cutanate

Acumularea excesivă de toxine la nivelul ficatului poate afecta negativ și într-un mod evident pielea.

Iritațiile inexplicabile, deshidratarea și acneea sunt semnale de alarmă care indică faptul că ficatul este supraîncărcat cu deșeuri. Pentru a trata adecvat cauza (sau cauzele) este bine să urmezi indicațiile medicului tău.

Pe lângă a urma un tratament care vizează ficatul pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate, medicul ți-ar putea sugera să consulți un dermatolog pentru a ți se sugera o rutină de îngrijire a pielii mai specifică.

4. Hiperaciditatea și refluxul gastroesofagian

Some figure
Refluxul gastroesofagian poate surveni din cauza unei boli a sistemului digestiv sau a obiceiurilor proaste, cum ar fi servirea meselor prea copioase sau fumatul în exces.

Un ficat supraîncărcat poate cauza arsuri în piept și reflux gastroesofagian. Hiperaciditatea gastrică și refluxul gastroesofagian apar frecvent la persoanele care obișnuiesc să servească mese foarte copioase. În plus, consumul de alimente foarte iritante (grăsimile, de exemplu), consumul de alcool și fumatul pot duce la această problemă.

5. Oboseala fizică și mentală

Oboseala fizică și mentală survine, de obicei, din cauza suprasolicitării fizice sau a obiceiurilor nesănătoase. Însă dacă această problemă este recurentă și inexplicabilă, este nevoie să îi acorzi atenție dacă survine regulat și te împiedică să ai o viață normală. Consultă un medic pentru a determina care este cauza problemei. În anumite cazuri, ar putea fi vorba de o problemă hepatică.

6. Retenția de apă poate fi cauzată de supraîncărcarea cu toxine a ficatului

Inflamarea excesivă a țesuturilor din pricina funcționării defectuoase a sistemului hepatic poate cauza retenție de apă.

Acest simptom este frecvent la pacienții cu tulburări renale, dar poate surveni și atunci când ficatul este suprasolicitat. În majoritatea cazurilor, persoanele afectate experimentează edeme la nivelul membrelor și al abdomenului.

7. Pielea galbenă

Some figure

Pielea galbenă este consecința icterului, o boală cauzată de acumularea excesivă a bilirubinei.

  • Acest pigment este produs de vezica biliară și joacă un rol cheie în cadrul procesului digestiv. Bilirubina se poate acumula în exces atunci când ficatul devine incapabil să curețe sângele de deșeuri.

8. Pierderea poftei de mâncare

Pierderea poftei de mâncare este un simptom care poate indica numeroase boli sau circumstanțe emoționale. Trebuie însă să avem mare grijă deoarece tulburările hepatice ne pot face să ne pierdem apetitul.

Bănuiești că ficatul tău este supraîncărcat cu toxine?

Luând în considerare simptomele menționate anterior, cel mai bine este să consulți un medic. De îndată ce ai primit un diagnostic, specialistul îți va spune ce tratament trebuie să urmezi și ce obiceiuri de viață trebuie îmbunătățite de acum înainte. Dieta va fi unul din cei mai importanți factori, dar reține că aceasta nu este singurul lucru important.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.