Terapia cu gheață: beneficii surprinzătoare
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Terapia cu gheață presupune folosirea temperaturilor reci pentru a pierde în greutate. Ai auzit vreodată de această tehnică? În cele ce urmează, îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre terapia cu gheață.
Cum ne ajută temperaturile reci să pierdem în greutate?
Într-adevăr, așa ceva este posibil. Deși tratamentele cu temperaturi reci sunt oarecum controversate, acestea sunt de fapt foarte benefice.
De pildă, dacă te ustură gâtul, puțină gheață zdrobită îți va fi mai utilă pentru a ameliora disconfortul resimțit decât o cană de ceai cald. Acest lucru se întâmplă deoarece temperaturile reci pot calma iritațiile, revigorând în același timp gâtul. (Vom insista mai mult asupra acestui subiect cu altă ocazie.)
Dar care este legătura dintre gheață și pierderea în greutate? Dacă până acum ai încercat numai trucuri pe bază de căldură și nu ai reușit slăbești aproape deloc, terapia cu gheață este exact ceea ce cauți.
Numeroase studii au demonstrat că o modalitate excelentă pentru a arde grăsimea acumulată într-o anumită regiune a corpului este să aplici gheață direct pe aceasta. Se pare că acest truc este foarte util pentru a elimina grăsimea în exces și a remedia aspectul pielii lăsate.
Dacă ai dubii, gândește-te la ceea ce se întâmplă cu corpul tău atunci când faci o baie rece sau înoți într-o piscină cu apă neîncălzită.
Ce este terapia cu gheață?
Poate nu ai înțeles până acum cum poți să folosești gheața pentru a slăbi. Terapia cu gheață presupune aplicarea gheții direct pe regiunile corpului în care pielea s-a lăsat sau unde s-a acumulat prea multă grăsime. Astfel, pielea din aceste regiuni va deveni mai fermă, iar grăsimea acumulată în exces va fi îndepărtată.
Ce beneficii ne oferă terapia cu gheață?
- Detoxifiază organismul.
- Strânge țesuturile și le face mai ferme.
- Remediază pielea lăsată în mod natural.
- Ameliorează aspectul celulitei.
- Îmbunătățește circulația (trebuie însă să urmezi și un tratament de exfoliere).
- Reduce mărimea regiunilor în care s-a acumulat grăsime în exces după doar câteva ședințe.
Terapia cu gheață este o tehnică de masaj inovatoare apărută în Mexic în anii 2000. Combinată cu o dietă sănătoasă și o rutină de exerciții adecvată, terapia cu gheață va avea un impact semnificativ asupra corpului.
Rezultatele încep să apară încă de la prima aplicare. Terapia cu gheață presupune și folosirea unor plante medicinale cu abilitatea de a stimula absorbția grăsimilor, dar și producerea de celule noi.
Îți recomandăm și:
Există mai multe modalități de a aplica gheață pe piele și de a te bucura de toate beneficiile tocmai menționate. De pildă, poți folosi pungi sau pachete cu gel concepute special pentru a fi aplicate pe anumite regiuni ale corpului, cum ar fi ochii sau abdomenul. Pur și simplu pui aceste accesorii în congelator, apoi le aplici pe piele.
Dacă vrei să încerci terapia cu gheață la tine acasă, nu trebuie decât să introduci câteva cuburi de gheață într-o pungă, să înfășori această pungă într-o cârpă subțire, apoi să aplici gheața pe regiunile afectate de grăsime în exces sau piele lăsată.
În marile orașe din Statele Unite și Europa, există centre specializate unde ne putem bucura de beneficiile oferite de terapia cu gheață. La început, maseurul folosește un nămol special pentru a exfolia pielea clientului, tratament ce activează circulația și pregătește regiunile vizate pentru următorul pas. Sesiunea se încheie cu un „masaj cu gheață”.
Cui îi este recomandată terapia cu gheață?
Până în prezent, niciun efect secundat nedorit nu a fost asociat cu această terapie. Terapia cu gheață este recomandată tuturor celor care vor să aibă pielea mai fermă și să piardă în greutate. Deși 95% dintre persoanele care apelează la această metodă sunt femei, bărbații pot profita și ei de beneficiile oferite de terapia cu gheață.
Femeile care tocmai au născut sau alăptează au cel mai mult de câștigat de pe urma aceste metode. Terapia cu gheață este mult mai puțin invazivă decât alte tratamente asemănătoare. Aceasta nu are contraindicații și poate fi aplicată imediat după naștere.
Mai mult, femeile cu vârsta peste 40 de ani care se confruntă cu piele lăsată în regiunea pieptului, a feselor, a abdomenului și nu numai pot apela la terapia cu gheață pentru a remedia aceste imperfecțiuni.
Dacă vrei să încerci terapia cu gheață la tine acasă, magazinele de specialitate îți pun la dispoziție numeroase sortimente de gheață. Acestea pot crește eficacitatea tratamentului. De pildă, anumite sortimente conțin uleiuri și plante medicinale care oferă și alte beneficii în afară de pierderea în greutate și creșterea fermității pielii.
Încearcă și:
Sortimente de gheață
Iată câteva sortimente speciale de gheață pe care le poți prepara tu însuți:
- Gheață care previne întinderea pielii
- Gheață care te ajută să ai un abdomen plat
- Gheață care susține arderea grăsimilor
- Gheață pentru față
- Gheață care remediază pielea lăsată
- Gheață pentru a contracara efectele secundare ale nașterii
Cum se practică terapia cu gheață acasă?
Poate nu ai bani sau timp să mergi la unul din centrele de terapie cu gheață. Însă nu-ți face griji: te poți bucura de toate beneficiile acestei terapii chiar la tine acasă.
Ai nevoie de:
- 3 linguri de coada-calului
- 1 mână de frunze de rozmarin
- 3 linguri de cafea instant
- 1 mână de iederă cățărătoare
- 900 g ceai verde sau yerba mate
- ½ l apă
Indicații:
Fierbe ingredientele timp de 15 minute. Ia amestecul de pe foc și lasă-l să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Toarnă-l într-un recipient de plastic (de preferat o tavă de cuburi de gheață). Ține recipientul în congelator până când amestecul îngheață.
Poți folosi gheața pentru a masa regiunile afectate de grăsime în exces sau piele lăsată. Ai grijă să folosești mișcări circulare. Dacă pielea ta este foarte sensibilă, te sfătuim să înfășori gheața cu o cârpă. Sau poți să o introduci într-o pungă de plastic, astfel încât să nu-ți rănești pielea.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ingargiola, M. J., Motakef, S., Chung, M. T., Vasconez, H. C., & Sasaki, G. H. (2015). Cryolipolysis for fat reduction and body contouring: safety and efficacy of current treatment paradigms. Plastic and reconstructive surgery, 135(6), 1581. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4444424/
- Krueger, N., Mai, S. V., Luebberding, S., & Sadick, N. S. (2014). Cryolipolysis for noninvasive body contouring: clinical efficacy and patient satisfaction. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 7, 201. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4079633/
- Kilmer, S. L., Burns, A. J., & Zelickson, B. D. (2016). Safety and efficacy of cryolipolysis for non‐invasive reduction of submental fat. Lasers in surgery and medicine, 48(1), 3-13. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/lsm.22440
- Ravussin, Y., Xiao, C., Gavrilova, O., & Reitman, M. L. (2014). Effect of intermittent cold exposure on brown fat activation, obesity, and energy homeostasis in mice. PloS one, 9(1), e85876. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3895006/
- Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012
- Mac Auley, D. C. (2001). Ice therapy: how good is the evidence?. International journal of sports medicine, 22(05), 379-384.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.