Tratarea varicelor cu ceaiuri medicinale
Varicele nu sunt numai o problemă estetică, ci și un indiciu al unei circulații deficitare.În acest articol îți prezentăm câteva infuzii de plante medicinale benefice pentru prevenirea și tratarea varicelor și îți oferim câteva sfaturi ce te ajută să le tratezi în mod natural, eficient și definitiv.
Ce sunt varicele?
Varicele sunt vase de sânge dilatate ce pot apărea pe orice parte a corpului. Cel mai adesea se manifestă în zona picioarelor și a feței (cuperoză facială). În unele cazuri, acestea se formează la nivel intern, nefiind vizibile, dar provocând dureri.
Hemoroizii, de pildă, sunt o formă de varice și pot fi tratați cu următoarele ceaiuri medicinale:
Te-ar putea interesa și:
Tratează varicele cu hamamelis
Această plantă medicinală cu nume neobișnuit este unul dintre cele mai bune remedii pentru venele varicoase.
În plus, datorită proprietăților sale astringente, hamamelisul ajută și la ameliorarea hemoroizilor și a diareii. Orice tip de hemoragie poate fi tratată local sau oral cu această plantă.
Pentru a prepara o infuzie de hamamelis, fierbe planta uscată timp de trei minute, ia vasul de pe foc și lasă ceaiul să stea deoparte încă 3 minute.
Castan sălbatic
Această plantă este benefică pentru circulație, fiind inclusă în numeroase tratamente naturiste pentru tratarea varicelor și prevenirea acestora. Compușii săi au proprietăți ce îmbunătățesc funcționarea vaselor de sânge și reduc dimensiunile acestora.
Castanul sălbatic este folosit și pentru tratarea congestiei hepatice și a picioarelor obosite.
Pentru a prepara un ceai de castan sălbatic, fierbe planta uscată timp de trei minute (scoarța și fructul copacului) și lasă lichidul să stea deoparte încă trei minute.
Chiparos
Chiparosul este un vasoconstrictor excelent, fiind folosit în scop medicinal timp de secole întregi. Fructele sale au proprietăți astringente, fiind un remediu minunat pentru problemele vaselor de sânge.
În plus, acesta stimulează transpirația și ajută la eliminarea excesului de apă din corp.
Pentru infuzie se folosesc conurile sau mugurii și frunzele.
Alun
Alunul este cunoscut pentru fructele sale delicioase. Însă frunzele sale sunt bogate în taninuri și flavonoide, doi compuși foarte benefici în prevenirea și tratarea varicelor.
Această infuzie este extrem de recomandată deoarece previne retenția de apă, scade colesterolul, ameliorează anemia și combate osteoporoza. În plus, infuzia de alun reduce stresul și îmbunătățește funcțiile intestinale.
Tratarea varicelor cu viță de vie
Vița de vie este cunoscută pentru strugurii săi delicioși și sănătoși, însă frunzele sale tonifică venele și tratează picioarele obosite. Bogate în vitamine și taninuri, frunzele viței de vie îmbunătățesc rezistența capilarelor și combat insuficiența venoasă.
Pentru a prepara un ceai, fierbe frunzele uscate timp de 10 minute, apoi lasă amestecul deoparte încă 5 minute.
Te-ar putea interesa și:
Alte sfaturi
Tratamentul cu infuzii va fi mult mai eficient dacă este însoțit și de următoarele obiceiuri sănătoase:
- Evită să folosești apă fierbinte la duș. Optează în schimb pentru apă caldă sau rece, mai ales pentru zonele afectate.
- În anumite cazuri, constipația poate afecta venele, întrucât aceasta provoacă o congestie în zona pelviană și îngreunează circulația. Este necesar să iei măsuri pentru a regla tranzitul intestinal.
- Aceste plante medicinale pot fi aplicate local sub formă de uleiuri esențiale, acestea fiind preparate prin amestecul cu un ulei vegetal (de migdale, cocos, susan, etc.).
- Renunțarea la sedentarism este esențială. Trebuie să practici exerciții fizice sau să mergi pe jos cel puțin un kilometru în fiecare zi.
- Evită expunerea excesivă la soare.
- Sprijină-ți picioarele pe o pernă atunci când dormi.
- Nu uita să bei 1½ – 2 litri de apă pe zi, între mese și în plus față de infuziile recomandate.
- Obezitatea este un alt factor ce poate agrava varicele. Este recomandat să adopți o dietă echilibrată și să-ți reduci treptat porțiile de mâncare, pentru ca stomacul tău să se adapteze la noile cantități și să nu mai aibă nevoie de atât de multă hrană pentru a se umple.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.