Logo image
Logo image

Tulburările tiroidiene – 14 simptome frecvente

5 minute
Deoarece multe din simptomele produse de tulburările tiroidiene pot fi asociate și cu alte probleme de sănătate, este indicat să îți consulți medicul dacă ai vreo nelămurire.
Tulburările tiroidiene – 14 simptome frecvente
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Tulburările tiroidiene sunt mult mai frecvente decât bănuim. În plus, majoritatea persoanelor afectate sunt femei.

Simptomele produse de aceste boli nu sunt mereu vizibile și uneori pot fi chiar absente. În articolul de azi vrem să ți le prezentăm pe cele mai importante.

Câteva informații de bază despre glanda tiroidă

Some figure

Tiroida este o glandă mică localizată deasupra claviculei. Aceasta este responsabilă de producția a doi hormoni importanți (T3 și T4), care reglează:

  • Creșterea și dezvoltarea corpului
  • Metabolismul
  • Temperatura corpului
  • Ritmul cardiac
  • Tensiunea arterială

Dacă tiroida nu funcționează corect, este posibil să experimentezi probleme ca:

  • Hipertiroidismul (tiroida produce hormoni în exces)
  • Hipotiroidismul (tiroida produce prea puțini hormoni)

Ambele tulburări sunt consecința unui sistem imunitar deficitar. Mai exact, anticorpii de la nivelul tiroidei o împiedică să funcționeze corect.

Citește și: 

Diferența dintre hipotiroidism și hipertiroidism

14 simptome frecvente provocate de tulburările tiroidiene

Nu trece cu vederea peste semnalele de alarmă transmise de corpul tău. Orice dezechilibru al tiroidei trebuie tratat în timp util.

Tristețe și depresie

Tulburările tiroidiene ne pot afecta dispoziția, declanșând o formă de depresie care aparent nu are nicio cauză.

Când tiroida produce hormoni în cantități insuficiente, nivelul de serotonină scade, iar gândurile noastre iau o întorsătură sumbră.

Pe de altă parte, dacă tiroida este hiperactivă, ne vom simți agitați constant.

Schimbări de greutate

Some figure

Dacă faci multă mișcare și urmezi o dietă strictă, dar nu reușești să pierzi în greutate, este posibil să suferi de o tulburare tiroidiană.

De asemenea, această glandă ar putea fi motivul pentru care nu reușești să te îngrași deloc, deși mănânci mult. Schimbările metabolice sunt strâns legate de dezechilibrele tiroidiene.

Constipație

Constipația frecventă, în ciuda unui consum adecvat de legume și fibre, reprezintă unul din principalele simptome ale problemelor tiroidiene.

În cazul în care suferi de constipație cronică însoțită de balonare și dureri intestinale, consultă un medic cât mai curând posibil.

Tulburări de somn

Dacă nu reușești să adormi sau te trezești în toiul nopții fără niciun motiv, cauza ar putea fi tiroida ta. Dificultățile în a adormi, coșmarurile și insomnia pot fi asociate cu diverse tulburări tiroidiene.

Dezechilibrele de la nivelul acestei glande se pot manifesta și sub forma unei nevoi constante de a dormi și a dificultăților în a te trezi dimineața.

O tiroidă hipoactivă va încetini funcțiile obișnuite ale organismului.

Dureri articulare

Some figure

Acest simptom a fost asociat cu numeroase boli, dar și obiceiuri de zi cu zi ca suprasolicitarea fizică și ridicarea unor greutăți excesive.

Și hipotiroidismul poate provoca dureri articulare, în special la nivelul brațelor și al picioarelor.

Dacă suferi de această boală, trebuie să obții un tratament adecvat. În caz contrar, riști să dezvolți fibromialgie.

Piele deshidratată

Pielea ta este mereu deshidratată și „solzoasă”, iar cremele, loțiunile și uleiurile hidratante nu îți oferă niciun ajutor?

Acest simptom al tulburărilor tiroidiene se face cel mai simțit la nivelul picioarelor și al feței. Și axilele și scalpul pot fi deshidratate. De obicei, cauza este lipsa de transpirație.

Hipercolesterolemie

Nu este normal să ai un nivel ridicat de colesterol dacă urmezi o dietă echilibrată, săracă în grăsimi.

Când o persoană suferă de hipotiroidism, metabolismul acesteia este încetinit, iar corpul său nu mai poate arde grăsimile în mod corect. Drept consecință nivelul său de colesterol și trigliceride crește.

Scăderea libidoului

Una dintre cauzele posibile ale scăderii apetitului sexual ar putea fi tulburările tiroidiene. O dispoziție proastă, câștigul în greutate și durerile articulare pot agrava acest simptom.

Dureri cervicale

Some figure

Tulburările tiroidiene pot provoca apariția unei presiuni la nivelul gâtului atunci când îl miști în anumite direcții, îngreunând înghițirea.

Răgușeala este un alt simptom frecvent al acestor boli, cauza fiind creșterea mărimii tiroidei și exercitarea unei presiuni asupra traheii.

Dureri musculare

Folosirea mușchilor la care nu apelezi frecvent este un coșmar pentru tine? Durerea experimentată poate dura zile în șir? Dacă anumite părți ale corpului tău mai și amorțesc, este cazul să îți faci programare la medic.

Căderea părului

Această problemă poate fi cauzată de un scalp deshidratat sau de schimbările metabolice asociate cu tulburările tiroidiene.

Este firesc să descoperi câteva fire de păr pe pernă dimineața. Nu este nici neobișnuit să pierzi câteva fire atunci când îți piepteni podoaba capilară. Însă nu este normal ca simpla atingere a capului să provoace căderea unui număr mare de fire.

Căderea părului cauzată de tulburările tiroidiene nu se va limita la scalp, putând afecta și sprâncenele.

În plus, creșterea părului de pe picioare, axile și pubis va fi încetinită și, când în sfârșit apar firele, acestea vor fi subțiri și fragile.

Palpitații

Some figure

Palpitațiile înseamnă că inima bate atât de repede încât o poți simți, chiar dacă stai întins.

Dacă simți palpitații la nivelul gâtului sau al încheieturilor fără a te fi solicitat fizic, este posibil ca tiroida ta să fie hiperactivă.

Te sfătuim să citești și: 

O băutură naturală ce reglează glanda tiroidă

Hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială poate fi cauzată de mai mulți factori, drept pentru care medicii nu se grăbesc să acuze tiroida.

Însă, dacă tensiunea ta arterială continuă să fie ridicată în ciuda faptului că iei medicamente și ai adoptat o dietă sănătoasă, roagă-ți medicul să verifice și această glandă.

Modificări ale poftei de mâncare

Poate înainte nu obișnuiai să mănânci foarte mult, dar acum nu reușești să reziști 30 de minute fără a ți se face din nou foame sau a pofti un anumit tip de aliment (uleios, dulce sau sărat).

Tulburările tiroidiene pot cauza și problema opusă: înainte mâncai de câte patru ori pe zi, dar acum nu reușești să servești decât două mese.

Toate aceste schimbări ar putea fi asociate cu tulburările tiroidiene.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.