Logo image
Logo image

Cauze, tratamente și soluții pentru unghiile exfoliate

5 minute
Contactul cu substanțele chimice din produsele de curățare poate irita pielea și poate cauza exfolierea unghiilor. Poartă întotdeauna mănuși de protecție.
Cauze, tratamente și soluții pentru unghiile exfoliate
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Dacă te-ai întrebat vreodată ce anume provoacă exfolierea unghiilor, atunci acesta este articolul pe care trebuie neapărat să îl citești. Există mai mulți factori ce duc la exfolierea unghiilor, de la stres sau o alimentație precară până la probleme cu glanda tiroidă sau obiceiul de a-ți ține mult timp mâinile în apă. În acest articol își vom prezenta tratamentele și soluții pentru unghiile exfoliate care oferă rezultate excelente. 

Cauzele exfolierii unghiilor

Așa cum am menționat deja, există mai multe cauze ale exfolierii unghiilor. Este bine să îi spui doctorului tău despre această problemă, dar o poți trata sau preveni și acasă.

Una dintre cauze o reprezintă alimentația precară și lipsa de calciu. Pentru a elimina acest deficit, trebuie să consumi produse lactate (lapte, iaurt, brânză), spanac, sfeclă mangold și legume cu frunze verzi. Evită consumul de sucuri acidulate, ceai sau cafea, întrucât acestea împiedică absorbția calciului în organism. Poți, de asemenea, să iei suplimente de vitamina A, B și D sau calciu.

Some figure

O altă cauză a exfolierii unghiilor o constituie hidratarea necorespunzătoare. Pentru a combate această problemă, este recomandat să consumi fructe, lichide (apă și sucuri), dar și legume, precum roșiile.

Aplică o cremă hidratantă pe unghii o dată pe zi. Dacă este posibil, fă asta înainte de culcare sau după ce mâinile tale au avut un contact prelungit cu apa (ai spălat rufe la mână, ai spălat multe vase, ai făcut baie copiilor sau ai stat mai mult timp în cadă). Acest tratament este indicat și persoanelor care obișnuiesc să își roadă unghiile, întrucât acestea sunt în contact permanent cu apa (saliva), iar straturile din care sunt alcătuite sunt îndepărtate cu dinții.

Îți recomandăm și:

Rosul unghiilor – 7 pericole ascunse

Alți factori dăunători

În ceea ce privește latura estetică, unele tratamente sau obiceiuri pot afecta sănătatea unghiilor: aplicarea unghiilor false, pilitul în exces, folosirea lacurilor de unghii de proastă calitate sau care conțin prea multă aldehidă formică, uscarea unghiilor în mod repetat atunci când sunt umede, îndepărtarea ojei cu produse chimice agresive (acetona afectează și pielea). Este necesar să aștepți o zi sau două până la reaplicarea ojei pentru a permite unghiilor să „respire”.

Un alt factor dăunător îl reprezintă contactul cu substanțe chimice precum dezinfectantele sau produsele folosite pentru curățare. Evită acest obicei, deoarece detergenții, săpunurile și alte produse similare pot irita pielea și pot cauza exfolierea unghiilor. Poartă întotdeauna mănuși de protecție.

Some figure

Problemele cu tiroida pot reduce, de asemenea, rezistența unghiilor. Dacă suferi de o afecțiune a glandei tiroide, consultă un medic endocrinolog ce îți poate prescrie un tratament adecvat.

Și nu în ultimul rând, un alt factor dăunător îl constituie stresul și lipsa somnului. Atunci când pleci de la serviciu, lasă-ți problemele acolo. Găsește partea bună din certurile sau contradicțiile cu partenerul tău, caută soluții pentru problemele financiare, etc. Pentru un somn mai liniștit, consumă infuzii din plante ce ajută la relaxarea minții și a corpului.

Recomandări pentru a împiedica exfolierea unghiilor

  • Nu folosi ojă ieftină sau de proastă calitate pentru că este posibil să conțină chimicale dăunătoare unghiilor, ce le pot slăbi rezistența.
  • Folosește lacuri de unghii special create pentru a preveni exfolierea. Există multe firme de cosmetice care oferă astfel de produse, acestea având cel mai probabil trecut pe ambalaj cuvântul „terapeutic”.
  • Aplică un întăritor pentru unghii de trei ori pe săptămână.
  • Evită să tai sau să rupi straturile de pe unghii pentru a nu le deteriora și mai mult.
  • Înmoaie degetele într-un vas cu apă și oțet de mere timp de 3 minute, de două ori pe săptămână.
  • Folosește o pilă specială cu care să pilești ușor unghiile pentru a îndepărta stratul solzos și a le face mai fine. Nu este recomandat să faci asta prea des, întrucât îți vei subția unghiile.
  • Umezește un disc demachiant cu ulei de măsline și șterge-ți unghiile cu el. Acesta va hidrata unghiile și va întări stratul solzos.

Citește și:

4 tratamente naturale pentru problemele unghiilor

Soluții pentru unghiile exfoliate

Acum că ai aflat care sunt cauzele problemei, vrem să îți prezentăm și câteva soluții pentru unghiile exfoliate. Dacă ai unghii subțiri care se rup foarte ușor, ai nevoie de un întăritor bun care să le facă mai rezistente și mai sănătoase. Poți găsi astfel de produse și în magazine, dar cele făcute acasă sunt la fel de eficiente. În plus, acestea sunt naturale și ieftine.

  • Cremă întăritoare pentru unghii: folosește 2 linguri de ulei de măsline, 1 lingură de miere, un vârf de sare și 1 gălbenuș de ou. Amestecă toate ingredientele și aplică produsul pe unghii. Lasă-l să acționeze pentru 20 de minute și apoi clătește cu apă caldă. Repetă tratamentul de trei ori pe săptămână.
Some figure
  • Ulei de măsline extra virgin: Înmoaie unghiile într-un vas cu ulei timp de câteva minute înainte de culcare. Sau aplică puțin ulei pe un disc demachiant și masează-ți unghiile în fiecare seară. Dacă amesteci uleiul de măsline cu ulei de migdale, vei avea unghii și mai puternice (câte două linguri din fiecare). Aplică amestecul pe unghii și pe cuticule și lasă-l să acționeze timp de 10 minute. Aceasta este una dintre cele mai bune soluții pentru unghiile exfoliate.
  • Întăritor „reîncărcat”: Dacă ai cumpărat deja un întăritor de la magazin sau de la farmacie, adaugă în recipient un cățel de usturoi pisat, 5 picături de zeamă de lămâie și 5 picături de iod alb. Amestecă bine și lasă produsul să stea pentru 2 zile. Aplică-l pe unghii în următoarele două săptămâni.
  • Ceapă: taie o ceapă în jumătate și pune-ți unghiile în interiorul ei timp de cinci minute. Lasă-le să se usuce în aer proaspăt. Vei observa că ai găsit una dintre cele mai eficiente soluții pentru unghiile exfoliate.

Sursa fotografiilor: Vincent Lock, Peter Stevens, Julian Partridge, viviandnguyen, sjephoto și soaringbird.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cabeza Martínez R, Leis Dosil V, Suárez Fernández R. Uñas y enfermedades sistémicas. Piel. 2006;21(9):430-434.
  • Chessa MA, Iorizzo M, Richert B, López-Estebaranz JL et al. Pathogenesis, Clinical Signs and Treatment Recommendations in Brittle Nails: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2020 Feb;10(1):15-27
  • Dimitris R, Ralph D. Management of simple brittle nails. Dermatol Ther. 2012 Nov-Dec;25(6):569-73.
  • Fernández PMA, Serrano FC, Serrano OS. Exploración de las uñas con dermoscopia: onicoscopia. Med Cutan Iber Lat Am. 2013;41(4):151-160.
  • Gequelim GC, Kubota CY, Sanches S, Dranka D, Mejia MM, Sumiya FM, Schmitt JV. Perception of brittle nails in dermatologic patients: a cross-sectional study. An Bras Dermatol. 2013 Nov-Dec;88(6):1022-5.
  • Halteh P, Scher RK, Lipner SR. Onychophagia: A nail-biting conundrum for physicians. J Dermatolog Treat. 2017 Mar;28(2):166-172.
  • Iorizzo M, Pazzaglia M, M Piraccini B, Tullo S, Tosti A. Brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2004 Jul;3(3):138-44.
  • Stern DK, Diamantis S, Smith E, Wei H, Gordon M, Muigai W, Moshier E, Lebwohl M, Spuls P. Water content and other aspects of brittle versus normal fingernails. J Am Acad Dermatol. 2007 Jul;57(1):31-6.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.