Vedetele care și-au închis conturile de pe rețelele de socializare
Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz
Mulți spun că dacă nu ești pe rețelele de socializare nu exiști, dar aceste vedete au dat un exemplu în sens invers pentru a avea grijă de sănătatea lor mintală. Conform Global Digital Report, numărul de utilizatori ai rețelelor de socializare era de 4,7 miliarde în iulie 2022. Cine sunt vedetele care și-au închis conturile de pe rețelele de socializare?
În fiecare zi, oamenii încarcă tot felul de conținut și interacționează în comunitate. În cazul vedetelor, acestea primesc laude și felicitări, dar și multe critici, deoarece viața lor devine o chestiune publică.
În acest sens, apare o întrebare: cât de mult afectează rețelele sociale sănătatea mintală a oamenilor? Vom dezbate această problemă mai jos, luând în calcul experiența mai multor vedete.
Vedetele care și-au închis conturile de pe rețelele de socializare
Practica de a-ți închide conturile de pe rețelele sociale a fost numită detoxifiere socială sau detoxifiere digitală. Mai multe vedete au făcut acest lucru. Printre acestea îi găsim pe Tom Holland, Adele și Selena Gomez. Care au fost motivele lor?
Tom Holland
În august anul trecut, Tom Holland, Spiderman pe marele ecran, a mărturisit că platformele digitale au fost dăunătoare pentru bunăstarea lui.
El a subliniat că a fost afectat de critici și, după ce și-a luat rămas bun de la urmăritorii de pe Instagram (peste 67 de milioane) cu un videoclip, și-a șters conturile. Înainte de a lua decizia, mulți colegi l-au susținut și felicitat.
Citiți mai mult: Boala indusă de social media: Poate fi transmis Tourette prin video?
Selena Gomez
Selena Gómez a făcut același lucru în 2017, când și-a șters contul de Instagram fără să-i pese că are peste 300 de milioane de urmăritori. Cu toate acestea, abia în aprilie 2022 a vorbit despre cele întâmplate.
Sunt mai fericită. Sunt mai prezentă, mă conectez mai mult cu oamenii. Mă face să mă simt normală. Înainte, vedeam o mulțime de comentarii negative și nu mă simțeam bine.
Adele
Adele a dispărut și ea de pe rețelele de socializare după despărțire. În prezent, își păstrează doar contul de Instagram, unde are peste 50 de milioane de urmăritori. Cu toate acestea, postează rar conținut, deoarece altcineva îi administrează cotul.
Cântăreața a spus că, după ce a anulat un turneu în Las Vegas, și-a creat un profil secret pe Twitter pentru a vedea ceea ce s-a spus despre asta. A găsit multe comentarii negative care au ajuns să o supere.
Alte vedete care și-au închis conturile de pe rețelele de socializare considerând că le afectează sănătatea mintală sunt Ed Sheeran, Millie Bobby Brown, Harry Styles, Kendall Jenner, Justin Bieber, Lizzo și Kanye West.
Care este relația dintre rețelele sociale și sănătatea mintală?
Pe lângă faptul că dezvăluie câți oameni au astăzi profiluri pe rețelele sociale, Global Digital Report 2022 a stabilit că oamenii petrec în medie 2 ore și 27 de minute conectați la platformele digitale pe zi. Desigur, acest lucru variază în funcție de țările analizate.
De exemplu, în Nigeria, media este de 4 ore și 7 minute, în timp ce în Columbia este de 3 ore și 46 de minute. Printre țările cu mai puțin interes se numără Japonia (51 de minute), Germania (1 oră și 29 de minute), Marea Britanie (1 oră și 48 de minute) și Spania (1 oră și 53 de minute).
Oamenii nu sunt expuși doar la experiențe bune și interesante, ci și la lucruri negative care îi pot afecta. De fapt, studiile științifice au descoperit că a avea conturi pe rețele sociale precum Facebook crește simptomele depresiei la tineri.
Descoperiți: Rețelele de socializare influențează bulimia și anorexia?
De ce se întâmplă asta?
Experții au subliniat că rețelele sociale pot promova diferite experiențe negative. Unele dintre ele sunt următoarele:
- Izolare
- Hărțuire cibernetică
- Frica de a pierde ceva
- Depresie și anxietate
- Nemulțumire față de viață
- Imagine corporală negativă
O altă investigație, care a luat ca eșantion și studenți, a scos la iveală posibilele cauze ale acestor probleme. Durata conectării și formele de comunicare sunt factori implicați în bunăstarea psiho-emoțională.
Tinerii își creează o conștiință de sine care pleacă de la experiențele externe și interne expuse pe aceste platforme. Documentul subliniază faptul că aceste forme de comunicare nu se vor schimba. Prin urmare, este important să găsim soluții pentru a nu ne lăsa influențați.
Prevenirea, promovarea sănătății și bunăstarea psiho-emoțională sunt factori esențiali. Acum că am înțeles modul în care rețelele sociale pot afecta sănătatea mintală, este ușor de înțeles de ce aceste vedete și-au abandonat profilurile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Barrón- Colin M, Mejia-Alvarado CA. Redes sociales y salud mental: vivencias digitales de alumnos de
la FES-I UNAM. Cuidarte. 2021; 10(19): 00-00. DOI: http://dx.doi.org/10.22201/fesi.23958979e.2021.10.19.78044 - Braghieri, Luca; Levy, Ro’ee; Makarin, Alexey (2022) : Social Media and Mental Health, CESifo Working Paper, No. 9723, Center for Economic Studies and ifo Institute (CESifo), Munich.
- Digital 2022 Global Overview Report. We Are Social – Hootsuite. 2022.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.