Yoga – 8 beneficii emoționale surprinzătoare
Cu siguranță ai auzit deja câte ceva despre avantajele pe care yoga le oferă corpului uman. Această practică antică este în mod special benefică pentru mușchi, articulații și inimă. Însă ceea ce poate nu știai este că yoga prezintă și beneficii emoționale. În articolul de azi ți le prezentăm în detaliu.
Yoga și starea emoțională
Beneficiile oferite de yoga sunt împărțite în trei categorii: pentru corp, pentru minte și pentru suflet. Această practică cuprinde diferite poziții, mantre, tehnici de meditație și exerciții de respirație și poate, fără îndoială, să îți îmbunătățească calitatea vieții.
Poate te interesează și:
Pentru mulți dintre noi, yoga reprezintă un stil de viață. Cu ajutorul ei, obținem bunăstare și pace interioară. Asta presupune să ne analizăm sinele interior, să ne deconectăm de tot ceea ce ne înconjoară și să încercăm să găsim un sens personal pentru viața noastră.
Toate acestea sunt posibile deoarece yoga combină respirația cu mișcarea. Ea ne schimbă într-un mod pozitiv și incontestabil.
Yoga este inclusă în medicina preventivă, vindecătoare și reabilitantă. Această practică poate stimula diverse funcții corporale, inclusiv fluxul sanguin, oxigenarea celulelor și transportul de energie.
Aspectele menționate anterior ale yoga vor avea, cu siguranță, un impact pozitiv asupra sănătății tale mentale, ducând la numeroase beneficii emoționale.
Yoga oferă și beneficii emoționale
Dacă vrei să adopți o activitate cu numeroase beneficii emoționale, nu ezita să încerci yoga. Iată cum această practică antică și frumoasă îți afectează starea psihică.
1. Oferă o stare de pace și liniște
Viața la oraș ne transformă în ființe agitate, anxioase și irascibile. Exercițiile de respirație pe care le execuți atunci când faci yoga te relaxează. Calmându-ți mintea, ele îți permit să privești lumea cu alți ochi. Yoga te ajută să îți ascuți simțurile. Vei vedea mai clar și vei trăi în armonie cu lumea care te înconjoară.
Dacă înveți să respiri corect, vei alunga emoții ca mânia, stresul și anxietatea din viața ta. Această practică alungă toate elementele negative care te împiedică să trăiești în armonie.
2. Reduce nivelul de stres
Lumea pe care o cunoaștem atât de bine există datorită ritmului nostru de viață intens. Mergem în ritm alert, ajungem la destinațiile noastre încruntați, iar acolo întâlnim persoane pe care nici măcar nu le cunoaștem. Și suntem permanent înconjurați de zgomot…
Apoi însă, mergem la cursul de yoga la care ne-am înscris și totul pare să se schimbe. Adoptând această practică antică, reducem nivelul de cortizol din sângele nostru, producția acestui hormon fiind stimulată de stres.
Când te afli într-o situație stresantă, este esențial să îți reglezi nivelul de energie consumată. În fond, prea mult stres este nociv pentru sănătate.
Vezi și:
3. Îți îmbunătățește stima de sine
Există puține persoane care adoptă devize precum „Cred în mine” sau „Am încredere în abilitățile mele”.
Câteva beneficii emoționale ale yoga sunt îmbunătățirea stimei și cunoașterii de sine și evitarea autocriticii. Cu ajutorul său, poți să alungi gândurile negative care te țin pe loc și să îți umpli mintea cu idei pozitive care te vor ajuta să te dezvolți.
Yoga este, fără îndoială, o unealtă incredibilă pentru a vedea realitatea cu mai multă claritate. Această practică îți crește nivelul de energie vitală, te face mai sigur pe tine și te ajută să iei decizii mai ferme.
4. Îmbunătățește calitatea somnului
Melatonina reprezintă hormonul care coordonează ciclul somnului. Pe de altă parte, un neurotransmițător numit serotonină reglează dispoziția și pofta de mâncare. Ambele substanțe vor fi echilibrate când faci yoga, ceea ce te va ajuta să dormi mai bine noaptea.
Dacă suferi de insomnie, ai frecvent coșmaruri sau îți este greu să adormi, nu există leac mai bun decât sesiunile de yoga. Vei dormi ca un prunc noaptea, iar dimineața următoare te vei simți complet revigorat.
5. Stimulează abilitățile intelectuale
Această practică orientală îți va îmbunătăți abilitatea de a gândi logic și limpede și de a lua decizii. Totodată, datorită faptului că implică menținerea anumitor posturi și executarea unor exerciții de respirație, yoga îți permite să te concentrezi mai ușor.
Beneficiile menționate sunt foarte utile în viața de zi cu zi, în special la serviciu sau când trebuie să studiem. Yoga te ajută să eviți neatenția și să îți îmbunătățești memoria.
6. Îmbunătățește dispoziția
Problemele de zi cu zi, facturile, traficul, orele în plus la serviciu… Toți acești factori influențează modul în care vezi lumea. Viața modernă este agitată și te poate transforma într-un om nefericit și morocănos.
Când faci yoga, îți crește nivelul de serotonină din organism. În cantități mari, acest hormon previne depresia, anxietatea și furia. Orice fel de activitate fizică îți oferă acest beneficiu.
7. Îți îmbunătățește relațiile interpersonale
Este foarte bine când există un echilibru între mintea și trupul tău. Te vei înțelege mai bine cu ceilalți, vei ști ce vrei de la viață și pur și simplu vei fi mai fericit. Dacă nu reușești să te ierți, îți critici prea aspru greșelile și te compari mereu cu alți oameni, tristețea și frustrarea vor deveni comune pentru tine.
Yoga te ajută să:
- Renunți la tutun
- Renunți la băuturi alcoolice
- Mănânci mai puțin
- Îți atingi obiectivele
- Vezi latura pozitivă a vieții
- Ai încredere în tine
8. Previne bolile neurodegenerative
Împreună cu meditația, yoga crește mărimea unor structuri numite telomeri. Când acestea sunt mici, ele cauzează îmbătrânire prematură, anumite boli și o moarte timpurie. 15 minute de yoga pe zi sunt suficiente pentru a stimula creșterea telomerilor. Drept rezultat, vei evita tulburări ca boala Alzheimer.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Menezes, C. B., Dalpiaz, N. R., Kiesow, L. G., Sperb, W., Hertzberg, J., & Oliveira, A. A. (2015). Yoga and emotion regulation: A review of primary psychological outcomes and their physiological correlates. Psychology and Neuroscience. https://doi.org/10.1037/h0100353
- Bonura, K. B., & Tenenbaum, G. (2015). Effects of Yoga on Psychological Health in Older Adults. Journal of Physical Activity and Health. https://doi.org/10.1123/jpah.2012-0365
- Hartfiel, N., Havenhand, J., Khalsa, S. B., Clarke, G., & Krayer, A. (2011). The effectiveness of yoga for the improvement of well-being and resilience to stress in the workplace. Scandinavian Journal of Work, Environment and Health. https://doi.org/10.5271/sjweh.2916
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.