Logo image
Logo image

Tonifierea feselor: recomandări și exerciții

3 minute
Dacă vă doriți un posterior ferm și atrăgător, trebuie să practicați regulat exerciții fizice.
Tonifierea feselor: recomandări și exerciții
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 15 august, 2023

În acest articol vă prezentăm câteva sfaturi și exerciții pentru tonifierea feselor. Dacă le veți urma, veți avea în scurt timp coapse mai suple, puternice și fără pic de celulită.

Masaj pentru tonifierea feselor

Dacă doriți să vă tonifiați fesele, ideal ar fi să începeți cu un masaj. Poate o să vă surprindă, dar așa cum mușchii umerilor acumulează tensiunea rezultată din stres și emoții, la fel se întâmplă și cu cei ai feselor. Un masaj bun îi va detensiona imediat, ca să puteți începe exercițiile cum se cuvine.

Dacă vă faceți singure masajul acasă, insistați pe partea mai moale până simțiți o presiune aproape de pelvis. Dacă această mișcare produce durere sau disconfort, reduceți presiunea, apoi apăsați gradat. Durerea în respectiva regiune vă confirmă acumularea de tensiune care trebuie eliberată.

Repetați masajul timp de cinci minute pe fiecare mușchi înainte de fiecare sesiune de exerciții.

Some figure

Exerciții pentru tonifierea feselor

Vă recomandăm să faceți din aceste exerciții o rutină zilnică. Alocați câte cinci minute pentru fiecare set din exercițiile de mai jos pentru tonifierea feselor.

Genuflexiuni: Cu picioarele puțin depărtate, îndoiți genunchii ca și cum v-ați așeza pe un scaun. Țineți spatele drept și verificați-vă postura. Opriți-vă când genunchii ajung în dreptul degetelor de la picioare și reveniți în poziția inițială. Țineți mâinile în fața dumneavoastră în timp ce stați ghemuiți și lăsați-le libere pe măsură ce vă ridicați.

Patru labe”: Sprijiniți-vă pe palme și genunchi pe o saltea sau o suprafață moale, ca să stați cât mai confortabil. Țineți spatele drept și strângeți mușchii abdomenului pentru o postură cât mai fixă. Dacă poziția vi se pare incomodă, exersați folosind mai întâi antebrațele. Ridicați piciorul drept îndoit la nivelul șoldului, apoi întindeți-l înainte și înapoi fără a atinge podeaua. Repetați exercițiul și cu celălalt picior.

Podul la saltea: Stați întinsă pe spate, îndoiți picioarele astfel încât tălpile să fie fixe pe podea. Țineți mâinile pe lângă corp. Ridicați încet bazinul, încordându-vă mușchii fesieri și abdominali și împingând în călcâie. Păstrați poziția până ce simțiți că mușchii s-au întins și lăsați-vă încet la pământ, pe spate.

Exerciții de contractare pentru tonifierea feselor: Când stați la o coadă sau sunteți în lift sau în oricare alt loc în care sunteți nevoite să așteptați, profitați de acel timp și faceți câteva exerciții de strângere și relaxare a feselor pentru a le tonifia. Încordați-vă mușchii fesieri timp de cinci secunde, apoi relaxați-i. Repetați exercițiul de mai multe ori.

Vă recomandăm și:

Cele mai bune exerciții pentru tonifierea picioarelor

Ventuze anticelulitice pentru tonifierea feselor

Este o metodă simplă și ușor de pus în practică acasă care vă va face fesele mai ferme și va îmbunătăți textura pielii de pe posterior, făcând-o mai netedă și mai întinsă, eliminând celulita.

Trebuie să cumpărați o cupă-ventuză dintr-un magazin cu produse chinezești sau cu materiale pentru acupunctură. Aveți nevoie și de ulei de masaj (vă recomandăm uleiul de migdale, măsline sau susan ori o cremă hidratantă grasă).

Aplicați uleiul pe una dintre fese și apoi folosiți cupa-ventuză pentru a crea un efect de vacuum, masând zona cu mișcări circulare timp de cel puțin cinci minute. Repetați și cu cealaltă fesă. Această tehnică de liposucție are ca efect reducerea țesutului adipos și tonifierea feselor.

Exfolierea și hidratarea

Este bine să faceți cât mai multe exerciții pentru tonifierea feselor, dar nu uitați că și pielea este foarte importantă. Ca să fie elastică, netedă și sănătoasă, trebuie să îi acordați îngrijirea cuvenită. Pentru un aspect strălucitor, exfoliați zona respectivă timp de zece zile. Folosiți sare de mare când faceți baie și masați fesele timp de un minut. Clătiți cu apă rece pentru a le tonifia.

Hidrați-vă pielea cu o cremă cu ingrediente organice. O alternativă excelentă este uleiul de cocos.

V-ar putea interesa și:

Cum să scapi de pielea lăsată de pe brațe și picioare

Some figure

Sursa fotografiilor: Veganbakingnet


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


McKee, A. C., Daneshvar, D. H., Alvarez, V. E., & Stein, T. D. (2014). The neuropathology of sport. Acta Neuropathologica. https://doi.org/10.1007/s00401-013-1230-6

Heiderscheit, B. C., Sherry, M. A., Silder, A., Chumanov, E. S., & Thelen, D. G. (2010). Hamstring Strain Injuries: Recommendations for Diagnosis, Rehabilitation, and Injury Prevention. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. https://doi.org/10.2519/jospt.2010.3047


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.