6 alimente antiinflamatoare esențiale în dieta ta
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Care sunt cele mai bune alimente antiinflamatoare pe care le poți include în dieta ta zilnică? Ai acordat vreodată atenție consumului acestora și cantității de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa corespunzător?
Un lucru este cert: inflamația este asociată cu mai multe probleme de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială crescută, astmul și diabetul.
Prin urmare, consumul de alimente ce reduc inflamația din corp este vital pentru a preveni problemele de sănătate pe termen mediu și lung. Chiar dacă astăzi ești foarte sănătos și nu te-ai confruntat cu niciuna dintre aceste probleme, nu este niciodată prea devreme pentru a lua măsuri de precauție.
Mai jos, am pregătit o listă de alimente antiinflamatoare esențiale în orice dietă.
6 alimente antiinflamatoare esențiale
1. Legume cu frunze verzi
Indiferent de ce preparat alegi să servești la masă, asigură-te că acesta conține o porție generoasă de legume cu frunze verzi. Acestea sunt printre cele mai bune alimente antiinflamatoare datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți. Atunci când îi consumi în dozajul corect, antioxidanții ajută la regenerarea celulelor.
În cazul în care nu îți place să mănânci legume cu frunze verzi, poți prepara smoothie-uri. În acest mod, te vei bucura de o doză generoasă de antioxidanți, consumând un preparat delicios și deloc plictisitor.
De asemenea, o idee excelentă este să alternezi legumele cu frunze verzi pe care le consumi. Deși acestea par la fel, oferă nutrienți și arome diferite.
2. Afine
Aceste fructe de pădure de dimensiuni mici sunt alimente antiinflamatoare pe care ar trebui să le consumi oricât de des poți. Pe lângă faptul că sunt delicioase, acestea pot neutraliza efectele inflamației cauzate de alimentele pline de grăsimi oxidate și carbohidrați.
Acest efect de neutralizare este posibil deoarece fructele de pădure sunt bogate în flavonoide, un tip de antioxidanți ce întăresc sistemul imunitar. De asemenea, acestea sunt o sursă importantă de vitamina C și resveratrol, doi nutrienți minunați ce ajută la reducerea inflamației.
Grație tuturor acestor beneficii, îți recomandăm să consumi afine de fiecare dată când îți este poftă de ceva dulce. Te vor scăpa de inflamația din corp fără complicații pentru sănătate, așa cum se întâmplă în cazul medicamentelor din farmacie.
Citește mai mult:
3. Fulgi de ovăz naturali
Consumi fulgi de ovăz la micul dejun? Dacă da, ce tip preferi?
Ai grijă ce fel de fulgi de ovăz alegi să consumi. Aceștia trebuie să fie naturali, fără adaosuri artificiale. Doar acest tip de fulgi de ovăz are efect antiinflamator.
Pe lângă faptul că sunt mai ieftini decât variantele aromate, fulgii de ovăz naturali sunt foarte sănătoși. Aceștia îți oferă carbohidrați cu absorbție lentă ce nu afectează în niciun fel organismul. Carbohidrații ce se absorb lent ajută la dezvoltarea florei intestinale și pot reduce oxidarea și inflamația.
În cazul în care te confrunți cu probleme precum rezistența la insulină sau diabetul, fulgii de ovăz te pot ajuta să le ții sub control. Nu ezita să-i incluzi în dieta ta!
4. Țelină
Țelina este o legumă delicioasă și ușor de inclus în diverse preparate culinare. Pe lângă aroma sa plăcută, aceasta este un antioxidant natural și un aliment antiinflamator foarte puternic. Din acest motiv, o vei întâlni des în numeroase remedii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.
Un moment perfect pentru a consuma țelină este reprezentat de situațiile în care te confrunți cu infecții bacteriene sau o lipsă de potasiu în organism. Dacă mănânci frecvent alimente procesate industrial, este foarte important să incluzi țelina în dieta ta.
Alimentele procesate sunt bogate în sodiu, mineral ce îți poate afecta sănătatea dacă este consumat în cantități mari pe termen lung. Însă consumul de potasiu neutralizează efectul acestuia. În general, recomandarea medicilor este să menținem un echilibru între nivelurile de potasiu și sodiu în alimentație.
Citește mai mult:
5. Ghimbir
Ghimbirul conține un compus chimic numit gingerol. Gingerolul este cunoscut pentru puterea sa de a reduce inflamațiile și pentru acțiunea antioxidantă și antibacteriană.
Când vine vorba despre inflamație, gingerolul ajută la reducerea disconfortului cauzat de artrita reumatoidă. O modalitate de a profita de proprietățile acestuia este utilizarea uleiului de ghimbir realizat din extract natural sau a rădăcinii.
Dacă optezi pentru folosirea rădăcinii proaspete de ghimbir, poți consuma infuzii sau poți adăuga o bucată mică de plantă în smoothie-urile tale. Poți, de asemenea, să te bucuri de gustul și mirosul caracteristic al ghimbirului în rețete de pâine sau supă caldă.
6. Ceai verde
Ceaiul verde este ultimul aliment de pe lista noastră de alimente antiinflamatoare esențiale. Această băutură a devenit preferata multor oameni în ultimii ani grație beneficiilor pe care le oferă pentru sănătate.
Catechinele sunt compușii ce oferă ceaiului verde proprietăți benefice pentru sănătate. Acești antioxidanți nu se găsesc decât în această băutură antiinflamatoare.
Acum că știi ce alimente antiinflamatoare esențiale trebuie să incluzi în dieta ta, asigură-te că le consumi în fiecare zi. Mâncarea poate fi singurul medicament de care ai nevoie!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Maffia P., Cirino G., Targeting inflammation to reduce cardiovascular disease risk. Br J Pharmacol, 2017. 174 (22): 3895-3897.
- Wicinski M., Socha M., Walczak M., Wodkiewicz E., et al., Beneficial effects of resveratrol administration focus on potential biochemical mechanisms in cardiovascular conditions. Nutrients, 2018. 10 (11): 1813.
- Singh R., De S., Belkheir A., Avena sativa (oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013. 53 (2): 126-44.
- Mashhadi NS., Ghiasvand R., Reza M., Anti oxidative and anti inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med, 2013.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.