Logo image
Logo image

12 alimente care prelungesc viața

4 minute
Ca să te menții tânăr cât mai mult timp și să trăiești mai mult, consumă zilnic alimente care prelungesc viața.
12 alimente care prelungesc viața
Mario Benedetti Arzuza

Verificat și aprobat de medicul Mario Benedetti Arzuza

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

De la începutul timpului, majoritatea oamenilor au căutat o modalitate de a-și menține tinerețea și de a încetini procesul de îmbătrânire. Grație avansurilor tehnologice moderne, în zilele noastre avem la dispoziție diferite metode pentru a avea un aspect fizic tânăr, precum câteva alimente care prelungesc viața absolut minunate.

Cu toate acestea, niciun leac-minune pentru a ne menține tineri nu ne va ajuta dacă sănătatea noastră este șubredă și nu avem vitalitatea necesară pentru a continua să trăim viața din plin. Din fericire, există anumite alimente care prelungesc viața în mod natural și care ne oferă ajutor în acest scop.

Cea mai eficientă modalitate pentru a-ți menține tinerețea și a-ți prelungi viața este să urmezi o dietă sănătoasă și să adopți o rutină de exerciții. Organismul nostru trebuie să fie în formă optimă pentru ca noi să trăim mult și să avem energia necesară vieții de zi cu zi, indiferent de vârstă.

În articolul de azi îți prezentăm 12 alimente care prelungesc viața. Acestea oferă numeroase beneficii pentru organism, motiv pentru care sunt foarte sănătoase.

Include în dieta ta zilnică următoarele alimente care prelungesc viața

Produsele lactate și peștele

Some figure

Aceste două alimente care prelungesc viața conțin vitamina D și calciu, nutrienți ce previn dezvoltarea unei boli numite osteoporoză. Osteoporoza afectează persoanele cu vârsta peste 30 de ani și constă în pierderea masei osoase, producând fracturi și diferite leziuni ce afectează sănătatea.

Carnea albă

Carnea de curcan, pui și pește are un conținut caloric cu 25% mai scăzut decât cel al cărnii roșii. Aceste alimente care prelungesc viața facilitează reducerea consumului de grăsimi, protejând în același timp sănătatea.

Conținutul ridicat de zinc și fier al cărnii albe stimulează acțiunea globulelor roșii. Mai mult, cercetările științifice sugerează că, dacă o consumăm regulat, carnea albă poate fortifica și proteja sistemul imunitar.

Citește și:

6 obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur

Fructele roșii

Some figure

Fructele roșii au proprietăți antioxidante ce pot preveni infecțiile urinare. Acestea conțin vitamina C și flavonoide ce protejează organismul și previn dezvoltarea bolilor cardiace.

Avocado

Grație conținutului ridicat de vitamine, fructele de avocado au abilitatea de a preveni numeroase boli ce afectează adulții. Acest beneficiu favorizează prelungirea vieții și sporirea vitalității necesare pentru ca organismul să fie sănătos.

Fructele de avocado conțin potasiu și vitaminele A, B1, B2, B3, B6 și D, nutrienți ce ajută la controlarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, prevenind astfel dezvoltarea bolilor cardiace.

Broccoli

Some figure

Broccoli este una dintre cele mai benefice legume în ceea ce privește prevenirea bolilor. Acesta conține vitaminele A și C, ce pot stimula și fortifica sistemul imunitar.

Grație proprietăților acestei legume, consumul de broccoli previne dezvoltarea cancerului și a bolilor cardiace. Mai mult, broccoli este un detoxifiant minunat, putând curăța organismul de impurități.

Șovârful

Studiile au demonstrat că șovârful conține un ingredient activ ce previne inflamarea țesuturilor și a articulațiilor. Șovârful are și abilitatea de a preveni degradarea oaselor și de a fortifica sistemul imunitar.

Usturoiul

Some figure

Consumând câte un cățel de usturoi (de preferință crud) în fiecare zi, îți vei proteja organismul împotriva cancerului și a bolilor cardiace. Urmând această cură timp de o săptămână, îți vei reduce riscul de a dezvolta cancer de colon. Mai mult, usturoiul stimulează detoxifierea organismului și ajută la prevenirea mai multor boli.

Nucile și fructele deshidratate

Nucile și fructele deshidratate sunt printre cele mai recomandate alimente ce prelungesc viața. Grație conținutului lor bogat de minerale precum potasiu, magneziu, zinc și seleniu, nucile și fructele uscate îți pot îmbunătăți sănătatea, oferind numeroase beneficii organismului tău.

Un studiu științific a demonstrat că cei care consumă câte cinci nuci timp de cinci zile săptămânal au inimi mai sănătoase și un risc scăzut de a dezvolta boala Alzheimer, depresie și scleroză multiplă.

Citește și:

Sfaturi pentru a încetini îmbătrânirea mâinilor

Mierea

Some figure

Mierea este unul dintre cele mai cunoscute alimente care prelungesc viața, având abilitatea să îngrijească atât pielea și părul, cât și restul corpului. Este indicat să utilizezi miere ca îndulcitor în locul zaharurilor.

Mierea poate fortifica inima, vindeca oasele și lupta împotriva impurităților din sânge. Grație abilității sale de a reîntineri sistemul reproducător feminin, acest aliment crește longevitatea.

Germenii de grâu

Germenii de grâu sunt o sursă incredibilă de vitamina E, de complexul de vitamine B și de fier. Consumul acestui aliment este recomandat pentru a-ți îmbunătăți starea generală de sănătate.

Anumite studii au demonstrat că germenii de grâu previn ateroscleroza. Conform altor studii, dacă este consumat zilnic și însoțit de o dietă sănătoasă și de o rutină de exerciții, acest aliment îți poate prelungi viața cu până la cinci ani.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ağagündüz, D., Şahin, T. Ö., Yılmaz, B., Ekenci, K. D., Duyar Özer, Ş., & Capasso, R. (2022). Cruciferous Vegetables and Their Bioactive Metabolites: from Prevention to Novel Therapies of Colorectal Cancer. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2022, 1534083. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9017484/
  • Ali, M. Y., Sina, A. A., Khandker, S. S., Neesa, L., Tanvir, E. M., Kabir, A., Khalil, M. I., & Gan, S. H. (2020). Nutritional Composition and Bioactive Compounds in Tomatoes and Their Impact on Human Health and Disease: A Review. Foods (Basel, Switzerland), 10(1), 45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7823427/
  • Aune, D., Keum, N., Giovannucci, E. et al. Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC Med 14, 207 (2016). https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-016-0730-3#citeas
  • Bakre, A. T., Chen, A., Tao, X., Hou, J., Yao, Y., Nevill, A., Tang, J. J., Rohrmann, S., Ni, J., Hu, Z., Copeland, J., & Chen, R. (2022). Impact of fish consumption on all-cause mortality in older people with and without dementia: a community-based cohort study. European Journal of Nutrition, 61(7), 3785–3794. https://doi.org/10.1007/s00394-022-02887-y
  • Benisi-Kohansal, S., Saneei, P., Salehi-Marzijarani, M., Larijani, B., & Esmaillzadeh, A. (2016). Whole-grain intake and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Advances in Nutrition (Bethesda, Md.), 7(6), 1052–1065. https://doi.org/10.3945/an.115.011635
  • Carbajal Azcona, Á. (2012). La “dieta mediterránea” como ejemplo de dieta prudente y saludable. Importancia de los alimentos de origen vegetal y de sus componentes bioactivos. https://docta.ucm.es/handle/20.500.14352/45932
  • Chaudhary, P., Sharma, A., Singh, B., & Nagpal, A. K. (2018). Bioactivities of phytochemicals present in tomato. Journal of food science and technology, 55(8), 2833–2849. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6045986/
  • Connolly, E. L., Sim, M., Travica, N., Marx, W., Beasy, G., Lynch, G. S., Bondonno, C. P., Lewis, J. R., Hodgson, J. M., & Blekkenhorst, L. C. (2021). Glucosinolates From Cruciferous Vegetables and Their Potential Role in Chronic Disease: Investigating the Preclinical and Clinical Evidence. Frontiers in pharmacology, 12, 767975. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8575925/
  • Divya, Bj & Bukke, Suman & Kumar, L & Venkataswamy, M. & Beeram, Eswari & K, Thyagaraju. (2017). The role of allium sativum (Garlic) in various diseases and its health benefits: a comprehensive review. Journal of Advanced Research. 5. 2320-5407. https://www.journalijar.com/article/19509/the-role-of-allium-sativum-(garlic)-in-various-diseases-and-its-health-benefits:-a-comprehensive-review/
  • Fadnes, L. T., Økland, J. M., Haaland, Ø. A., & Johansson, K. A. (2022). Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS medicine, 19(2), e1003889. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8824353/
  • Godman, H. (2022). Harvard study: High olive oil consumption associated with longevity. Harvard Health. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/harvard-study-high-olive-oil-consumption-associated-with-longevity
  • Imran, M., Ghorat, F., Ul-Haq, I., Ur-Rehman, H., Aslam, F., Heydari, M., Shariati, M. A., Okuskhanova, E., Yessimbekov, Z., Thiruvengadam, M., Hashempur, M. H., & Rebezov, M. (2020). Lycopene as a Natural Antioxidant Used to Prevent Human Health Disorders. Antioxidants (Basel, Switzerland), 9(8), 706. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7464847/
  • Mori, N., Shimazu, T., Charvat, H., Mutoh, M., Sawada, N., Iwasaki, M., Yamaji, T., Inoue, M., Goto, A., Takachi, R., Ishihara, J., Noda, M., Iso, H., Tsugane, S., & JPHC Study Group (2019). Cruciferous vegetable intake and mortality in middle-aged adults: A prospective cohort study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 38(2), 631–643. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29739681/
  • Ros, E., & Hu, F. B. (2013). Consumption of plant seeds and cardiovascular health: epidemiological and clinical trial evidence. Circulation, 128(5), 553–565. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3745769/
  • Sotos-Prieto, M., Bhupathiraju, S. N., Mattei, J., Fung, T. T., Li, Y., Pan, A., Willett, W. C., Rimm, E. B., & Hu, F. B. (2017). Association of Changes in Diet Quality with Total and Cause-Specific Mortality. The New England journal of medicine, 377(2), 143–153. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5589446/
  • Thorisdottir, B., Arnesen, E. K., Bärebring, L., Dierkes, J., Lamberg-Allardt, C., Ramel, A., Nwaru, B. I., Söderlund, F., & Åkesson, A. (2023). Legume consumption in adults and risk of cardiovascular disease and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Food & nutrition research, 67 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37288088/
  • Wang, D. D., Li, Y., Bhupathiraju, S. N., Rosner, B. A., Sun, Q., Giovannucci, E. L., Rimm, E. B., Manson, J. E., Willett, W. C., Stampfer, M. J., & Hu, F. B. (2021). Fruit and Vegetable Intake and Mortality: Results From 2 Prospective Cohort Studies of US Men and Women and a Meta-Analysis of 26 Cohort Studies. Circulation, 143(17), 1642–1654. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33641343/
  • Zargarzadeh, N., Mousavi, S. M., Santos, H. O., Aune, D., Hasani-Ranjbar, S., Larijani, B., & Esmaillzadeh, A. (2023). Legume Consumption and Risk of All-Cause and Cause-Specific Mortality: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 14(1), 64–76. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10103007/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.